„Sistemul nu reușește să îndeplinească un obiectiv fundamental: asigurarea de șanse egale”. Interviu cu lect. univ. dr. Bogdan Florian, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București

1 nov. 2021
Vizualizari: 121

Luni, 1 noiembrie 2021, pe site-ul prouniversitaria.ro a fost publicat un amplu interviu cu domnul Bogdan Florian, lector universitar doctor în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, cu titlul „Sistemul nu reușește să îndeplinească un obiectiv fundamental: asigurarea de șanse egale”.

Redăm, în continuare, câteva fragmente de interes din interviul Domniei Sale:

„În sistemul național de educație s-au făcut constant, încă de la sfârșitul anilor 1990, investiții consistente, tocmai pentru a facilita accesul la educație de calitate pentru persoanele care trăiesc în medii sociale și economice dezavantajate. Programul pentru Învățământ Rural, programele succesive de reabilitare a infrastructurii școlare, finanțate prin împrumuturi acordate de Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare sau de Banca Mondială, multiplele proiecte la nivel de sistem finanțate prin Programele Operaționale (după 2007) din Fondul Social European, sunt doar câteva exemple succinte.”

„Educația obligatorie, care este formal gratuită, presupune o serie întreagă de costuri pe care părinții din categoria celor aflați în risc de sărăcie sau de sărăcie la locul de muncă (cei care obțin doar salariul minim pe economie) nu și le pot permite.”

„În situațiile în care școala nu oferă spațiul sau programul necesar pentru învățare, iar mediul familial nu poate oferi copiilor condițiile pentru această activitate, administrația locală ar putea crea centre educaționale în cadrul cărora copii să beneficieze de resursele umane și materiale, dar și de siguranță, confort și acoperirea nevoilor de bază (cum ar fi hrana de exemplu), pentru a putea învăța.”

„Nu cred că, în viitorul apropiat, educația online, de acasă, se va generaliza. Ceea ce însă știu este că rolul instrumentelor digitale, al materialelor de învățare noi, bazate pe tehnologii avansate, utilizarea platformelor și a conținutului interactiv care poate fi livrat prin intermediul internetului vor deveni tot mai importante. Această realitate va adânci în România diferențele dintre copii, în defavoarea celor care trăiesc în familii sărace sau la limita sărăciei, în mediul rural sau în mediul urban, în zone defavorizate.”

„Aș dori să subliniez că există o diferență fundamentală între «calitate» și «acreditare». Prima înseamnă îmbunătățire și dezvoltare continuă, cea de-a doua respectarea minimală a unui set de criterii. Mai mult, calitatea are în vedere și rezultatele, dar și efectele în timp ale educației, în timp ce acreditarea este retrospectivă, se uită la ceea ce a făcut o organizație înainte de solicitarea acesteia de a obține acreditarea.”

 

Interviul integral poate fi accesat pe site-ul Pro Universitaria.

 

Revista Pro Universitaria cuprinde și o broșură, care este gratuită, „Admiterea în anul universitar 2021-2022”, ca prefață la respectivul an de studii. Această premieră editorială are menirea de a-i informa, corect și într-o manieră destinsă, pe toți cei interesați de programele de licență și masterat, cu privire la aspectele utilitare care țin de alegerea și înscrierea într-o universitate de stat sau privată.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Pro Universitaria.

„Sistemul nu reușește să îndeplinească un obiectiv fundamental: asigurarea de șanse egale”. Interviu cu lect. univ. dr. Bogdan Florian, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București was last modified: noiembrie 1st, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: