Sezonul scumpirilor

10 ian. 2018
Vizualizari: 755

Ziua de 10 ianuarie vine cu primele scumpiri din 2018.

Prețul gazelor naturale pentru populație crește începând de azi, în medie cu 5,6%, procentul fiind diferit de la un furnizor la altul.

News.ro relatează: „«Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creștere variază de la un furnizor la altul», anunță Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE)”.

Însă, scumpirea gazelor nu este singura veste mai puțin plăcută a începutului de an. Salariile profesorilor se vor achita după 14 ianuarie, din cauza modificării sistemului de plată.

„Toți profesorii din învățământul preuniversitar își vor primi cu întârziere salariile, după cum a anunțat ministrul Educației, Liviu Pop, pe Facebook. Mai exact, dacă până anul trecut dascălii își primeau salariile pe 9, începând din 2018 își vor primi banii în data de 14. Profesorii reclamă că au fost înștiințati abia pe 5 ianuarie de modificare, explicând că s-ar putea să aibă probleme cu plata ratelor și a facturilor. Întârzierea plății lefurilor cadrelor didactice este cauzată de schimbarea mecanismului de plată. Dacă până în prezent salariile erau plătite de primării, de acum încolo vor fi achitate de Ministerul Educației prin intermediul inspectoratelor școlare”, notează Adevărul.

La început de an, economia României pare să fie în creștere: Banca Mondială previzionează o creștere a PIB-ului în 2018.

Agerpres notează: „Economia României va înregistra un avans de 4,5% în 2018 și de 4,1% în 2019, față de o expansiune de 3,7% și, respectiv, 3,5%, previzionată în iunie, se arată în raportul «Global Economic Prospects», publicat, marți, de Banca Mondială. De asemenea, instituția financiară internațională se așteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creștere a PIB-ului de 6,4%, față de 4,4%, previzionată în iunie. (…) Instituția financiară internațională consideră că noi privatizări în Europa Centrală (unde sunt incluse România, Polonia, Ungaria și Bulgaria) reprezintă o oportunitate pentru sporirea productivității, în special dacă acestea sunt însoțite de îmbunătățirea managementului și a guvernanței corporatiste, de extinderea accesului la piețele internaționale și de buna funcționare a cadrului legal și instituțional. Pe lângă privatizări, există oportunități importante pentru întărirea guvernanței și, prin urmare, a productivității întreprinderilor de stat”.

Expansiunea ar urma să se atenueze în 2020, mai arată experții Băncii Mondiale.

Deși România înregistrează o creștere economică notabilă, nu avem infrastructura rutieră necesară unei dezvoltări durabile a țării și nu am reușit încă să rezolvăm problema utilităților în mediul rural. Capital scrie că ministrul Paul Stănescu a demarat un program amplu pentru utilități la sate.

„Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Paul Stănescu, a anunțat astăzi că au fost deschise cele 6.851 de șantiere finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), care vor înghiți circa 30 de miliarde de lei. El promite că toate localitățile din țară, cu peste 2.000 de locuitori, vor avea apă și canalizare, în cel mult trei ani”, relatează Capital.

Ministrul Toader se preocupă, în continuare, de rezolvarea punct cu punct a problemelor din justiție și din sistemul penitenciar, sesizate prin Raportul MCV.

„«Condițiile din penitenciare vor fi discutate de conducerea Ministerului Justiției cu președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Guido Raimondi, în 16 ianuarie, ulterior stabilindu-se metode de punere în aplicare a măsurilor luate. Memorandumul pentru punerea în aplicare a hotărârii-pilot CEDO va fi supus aprobării Guvernului, iar în 22 ianuarie va fi transmis CEDO», a anunțat, marți seară, ministrul Tudorel Toader”, scrie News.ro.

Modificările Parlamentului la legile justiției au fost atacate la Curtea Constituțională. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că liberalii nu semnează sesizările la CCR cu privire la legile justiției anunțate de USR, pentru că „sunt ieșite din termen”.

„«PNL a atacat în termen constituțional toate legile justiției – 303, 304, 317 – și legea de modificare a ANI, la Curtea Constituțională, în termenul prevăzut de lege. Asta că le dăm semnături și la alții… Păi parlamentarii semnează mai multe sesizări la Curtea Constituțională? Doi: Este ieșit din termen. Trei: Noi am atacat la CCR. (…) Eu am încredere în colegii mei – numai anul trecut am avut trei sesizări la CCR, care au fost validate de Curtea Constituțională – (…) că au capacitatea de a formula sesizări la CCR, care să aibă temeiuri extrem de solide de neconstituționalitate. (…) Mie nu-mi plac poveștile astea. Nu am spus niciodată cuvinte rele despre USR, deși lucrul acesta nu este valabil și în cazul colegilor noștri din opoziție. Nu voi spune nici acum. Îi rog să-și consume energia fix pentru bătălia cu PSD», a spus Orban, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe Facebook”, scrie Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre cazul unui bărbat condamnat – de către o instanță din România – pentru agresiune asupra unui animal.

„Curtea de Apel Constanța a condamnat, marți, un bărbat din județul Tulcea la șase luni de închisoare cu suspendare, după ce acesta a ucis un câine cu o sabie artizanală în anul 2014, decizia fiind definitivă. Inițial, bărbatul primise o pedeapsă de șase luni de închisoare cu executare din partea Judecătoriei Tulcea”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Sezonul scumpirilor was last modified: ianuarie 10th, 2018 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: