Șerban Niculae Lovin: Am învățat de la maeștrii noștri cu totul altă avocatură decât cea pe care o vedem astăzi

23 apr. 2016
2 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 5 (2 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1993
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Domnul Av. dr. Șerban Niculae Lovin – Decanul Baroului Ilfov – a declarat, în cadrul emisiunii Legal Point din data de 25 martie 2016, cu tema Maratonul „Legal Point” – 2016 (V):

Monitor Dosare

Am învățat de la maeștrii noștri cu totul altă avocatură decât cea pe care o vedem astăzi. Sigur, poate că nu e cazul să fim nostalgici, sau poate nu e cazul să ne dorim să ne întoarcem, dar avocatul de acum 20 de ani era un avocat care nu era stresat de nimic. Nu avea gândul decât la dosarul, la clientul, la cauza pe care trebuia să o apere. Or, avocatul din 2016 are diverse probleme: problema cu dependența profesiei – contractele pe care le face, să nu fie cumva interpretate de un eventual control de la ANAF ca fiind o activitate dependentă și pentru asta să plătească taxe în plus. Nu că taxele nu ar trebui plătite, dar de ce să plătești ceva în plus în condițiile în care oricum, zic eu, profesia noastră este suprafiscalizată.

[…]

Din punctul meu de vedere apreciez noul Cod de procedură civilă ca o încercare de îmbunătățire a activității. Sigur că, și aici, depinde de care parte a barei te afli. Dacă Codul de procedură civilă este aplicat cu bună-credință și în spiritul în care el a fost conceput de toți actorii, există posibilitatea să se facă treabă bună.

[…]

S-a încercat de către legiuitor, și eu zic că e de apreciat, ca în faza recursului petiționarul, clientul, justițiabilul să fie apărat doar de către avocat sau consilier juridic. Or, aici nu s-a avut în vedere nicidecum o restrângere a posibilității justițiabilului de acces la justiție. Ceea ce trebuia gândit era că, într-adevăr, sistemul prin care, la ora actuală, statul acordă ajutor public judiciar este… nu greșit, dar este deja învechit. Gândiți-vă la situația în care cetățeanul face această cerere de chemare în judecată. El crede că știe să o facă singur. Instanța îi pune în vedere că în 10 zile trebuie să-și îndeplinească obligațiile. Are timp în 10 zile să-și angajeze avocat? Asta e indubitabil, pentru că suntem destui. Problema e ce faci dacă nu are și posibilitatea financiară să-l angajeze. Ce se întâmplă cu acel termen de 10 zile? Se suspendă pe perioada pe care cere ajutor public judiciar pentru angajarea unui avocat?

 👍Vezi EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 9 – Ion Dragne și Șerban Niculae Lovin: Maratonul Legal Point – 2016 (V)

Șerban Niculae Lovin: Am învățat de la maeștrii noștri cu totul altă avocatură decât cea pe care o vedem astăzi was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Universul Juridic
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter