Sentinţă în Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman

22 iun. 2018
Vizualizari: 1047

Presa scrie astăzi despre condamnarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în Dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman și reacțiile liderilor politici din tot spectrul politic, ce au urmat acestei sentințe a ÎCCJ.

„Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracțiunea de fals intelectual. Ceilalți inculpați în acest dosar au primit închisoare cu suspendare, cu excepția fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare cu executare. Decizia instanței supreme nu este definitivă, putând fi atacată la completul de cinci judecători”, notează News.ro.

„Liviu Dragnea a fost achitat pentru infracțiunea de fals intelectual sub forma instigării și condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia nu a fost luată în unanimitate de către magistrați, existând și o opinie separată de achitare a lui Liviu Dragnea pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în Dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani și jumătate de închisoare cu executare. În cazul fostei soții a lui Dragnea, Bombonica Prodana, se constată încetarea procesului penal și se aplică o amendă administrativă de 1.000 de lei”, mai scrie News.ro.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE și partenerul de guvernare a PSD, a reacționat la sentința ÎCCJ.

„«Am luat act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în Dosarul DGASPC Teleorman. Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanță, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumția de nevinovăție, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanței. Indiferent de sentința definitivă, vreau să subliniez importanța continuării dezbaterii și adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor și a încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor», a transmis Tăriceanu, joi seară, printr-un comunicat de presă”, notează Cotidianul.

„Premierul Viorica Dăncilă, președinte executiv al PSD, consideră că cei care cer demisia liderului partidului, Liviu Dragnea, înainte de pronunțarea unei decizii finale «încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție»”, notează azi Agerpres.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat joi că Liviu Dragnea trebuie să demisioneze din toate funcțiile publice și politice ca urmare a condamnării sale.

„Liviu Dragnea trebuie să demisioneze din toate funcțiile. Nu se mai poate să continue să gireze funcții publice și politice punând în pericol democrația din România și imaginea României în lume”, a declarat Orban pentru Agerpres.

„Uniunea Salvați România îi cere demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul «DGASPC Teleorman»”, mai scrie Agerpres.

O reacție asemănătoare a avut și Traian Băsescu.

„Fostul președinte Traian Băsescu îi cere liderului PSD, Liviu Dragnea, să renunțe la funcția de șef al Camerei Deputaților, după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul «DGASPC Teleorman»”, arată Agerpres.

Liderii județeni și miniștrii PSD au transmis mesaje de susținere pentru liderul PSD.

„PNL și USR au anunțat joi că au sesizat Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege prin care s-a modificat Codul de procedură penală. Deputatul PNL Ioan Cupșa a spus că sesizarea are în vedere peste 50 de articole neconstituționale, unele dintre ele fiind neclare sau aproape de necitit, iar alte peste 20 de texte din lege «vădesc un paralelism legislativ». La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a susținut că decizia CCR pe acest proiect de lege va fi una dintre cele mai așteptate, iar asta reprezintă ocazia prin care li se «taie avântul acestor persoane care doresc să încurajeze infracțiunile și doresc să îi avantajeze pe infractori»”, notează azi News.ro.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, cere Parchetului General să verifice autenticitatea semnăturii fostului președinte al ÎCCJ de pe protocolul ÎCCJ-PG-SRI.

„Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a trimis o sesizare Parchetului General, pentru a se verifica dacă au fost săvârșite infracțiuni de fals la încheierea protocolului de cooperare ÎCCJ-PG-SRI, cu referire la semnătura lui Nicolae Popa, fostul președinte al instanței supreme”, mai scrie azi Agerpres.

Seară frumoasă!

Sentință în Dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman was last modified: iunie 22nd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: