Senatul este acuzat de prelungirea ilegală a termenului de înscriere a candidaților din partea societăţii civile pentru CSM

25 ian. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 761

Senatul României a prelungit ilegal termenul de depunere a candidaturilor pentru cele două locuri de reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, deși avea deja mai mulți candidați propuși încă din 2016, din care putea alege doi înainte de constituirea noului Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), anunță asociația APADOR-CH.

Astfel, 27 de organizații ale societății civile protestează față de această ilegalitate și cer Senatului desemnarea de urgență a celor doi reprezentanți în CSM:

Organizațiile semnatare protestează public față de încălcarea evidentă a legii de către Senatul României, în legătură cu procedura de alegere a celor doi reprezentanți ai societății civile în cadrul Consiliului.

Astfel, art. 19 din Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede, în mod imperativ, că depunerea candidaturilor la Biroul permanent al Senatului se face cu minimum 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor Consiliului.

În acest sens, întrucât mandatele membrilor CSM expirau la finele anului 2016, entitățile prevăzute de lege au depus în anul 2016, în termenul legal, mai multe propuneri de candidați, iar Senatul a întocmit și publicat pe site-ul propriu lista nominală a acestora.

Cu toate acestea, în loc să procedeze la alegerea celor doi reprezentanți ai societății civile în cadrul CSM, în condițiile în care noul CSM a fost deja constituit (dar fără reprezentații societății civile), Senatul a decis, prin hotărârea din 16 ianuarie 2017 a biroului permanent, să prelungească termenul de depunere a candidaților până la data de 6 februarie 2017.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Această hotărâre încalcă în mod vădit legea, care nu permite nicio prelungire de termen. În cauza de față, termenul a expirat anul trecut, în 2016, cu 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM, astfel cum prevede art. 19 din Legea nr. 317/2004.

👍Vezi și: Alegeri CSM 2016. Prelungirea termenului-limită pentru depunerea candidaturile din partea societății civile până la data de 6 februarie 2017

Măsura nelegală luată de Senat creează, în mod rezonabil, suspiciunea că termenul a fost prelungit pentru adăugarea în lista deja definitivată/încheiată a unui/unor candidați ce par favorizați prin încălcarea legii de către biroul permanent al Senatului.

În raport de acestă situație, organizațiile semnatare solicită Senatului ca, pentru a reintra în legalitate, să revină asupra hotărârii de prelungire a termenului de depunere a candidaturilor și să procedeze de îndată la alegerea celor doi reprezentanți ai societății civile în cadrul CSM dintre candidații înscriși în termenul legal și menționați pe lista întocmită și publicată pe site-ul Senatului.

Semnatari:

APADOR-CH

Centrul de Resurse Juridice

Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics

Centru pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Inovare Publică

Expert Forum

Human Catalyst

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Centrul European pentru Educatie Juridica

Centru Român de Politici Europene

ActiveWatch

Asociația Funky Citizens

Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila – Agenda 21

Greenpeace Romania

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Academia de Advocacy

CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul de Investigatii Media

Grupul pentru Democratie Participativă Plenum

CENTRAS

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

Societatea Academică din România

Asociația Pro Democrația

Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD)

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just)

Consiliul Tineretului din România (CTR)

Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”

Asociația „21 Decembrie 1989”

Sursa informației

Senatul este acuzat de prelungirea ilegală a termenului de înscriere a candidaților din partea societății civile pentru CSM was last modified: ianuarie 25th, 2017 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter