„Semaforul” cursurilor şcolare

7 sept. 2020
Vizualizari: 658

Acum, când a mai rămas o săptămână până la deschiderea școlilor, Ministerul Sănătății încearcă să facă o listă a localităților în care școlile vor începe, dar nu în sala de clasă, ci în mediul online.

„Ministerul Sănătății a publicat, luni, indicența cumulată a îmbolnăvirilor în ultimele 14 zile, majoritatea localităților fiind în scenariul verde, care implică prezența fizică a elevilor la cursuri. 43 de localități sunt în scenariul roșu, care presupune cursuri online pentru toți elevii. De asemenea, 410 localități sunt în scenariul galben, iar 2.728 de localități sunt în scenariul verde”, scrie News.ro.

„Fiecare unitate școlară va decide și își va adapta scenariul la indicația DSP-urilor, inspectoratelor școlare județene și comitetelor pentru situații de urgență. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim  demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, mai arată News.ro.

„Analiza situației epidemiologice cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6.09.2020)  realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică din data de 7 septembrie,  ora 10.00”, menționează News.ro.

În Capitală, Primarul General vrea să facă teste în școli, acolo unde sunt sesizate cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Consiliul General al Municipiului București a aprobat, luni, două Proiecte de hotărâre prin care Primăria Capitalei va suportă costurile de testare Real Time PCR pentru elevii înscriși în anul școlar 2020-2021, care prezintă simptome de infecție respiratorie acută, precum și pentru cadrele didactice și personalul auxiliar din instituțiile de învățământ.

„Primăria Capitalei, prin ASSMB, va derula cel mai amplu program de testare în mediul școlar, unic în țară, care corespunde programelor similare din întreagă Europa: vom suportă costurile de testare pentru toți elevii care au simptome de infecții respiratorii, precum și pentru toți angajații unităților de învățământ din Capitală, cadre didactice sau personal auxiliar, care doresc să se testeze cu teste Real Time PCR pentru depistarea infectării cu virusul SARS-CoV-2. Este vorba despre 250.000 de elevi și 24.000 de cadre didactice și personal auxiliary”, a declarat, luni, Gabriela Firea, arată News.ro.

„Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat că elevii care au semne de infecție respiratorie acută și care au recomandandari de testare din partea medicilor școlari, de familie sau pediatri, vor fi trimiși să fie testați RT-PCR, însoțiți de părinți, prin programul derulat de Primăria Capitalei, la clinici de stat sau private afiliate proiectului”, mai scrie News.ro.

Și, pentru că urmărim subiectul legat de deschiderea școlilor, ar trebui să amintim și o știre din Harghita, acolo unde unii elevi din ciclul primar de la două școli din Miercurea Ciuc vor începe cursurile în imobile ale bisericilor, într-o fostă bancă sau într-un centru social, întrucât clădirile unităților de învățământ se află în proces de reabilitare.

„Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a declarat luni, într-o conferință de presă, că se depun toate eforturile, din punct de vedere organizațional și financiar, ca grădinițele, respectiv clasele I-IV, să înceapă cursurile în sistem clasic, dar cele mai multe probleme sunt legate de lucrările de investiții care se derulează în majoritatea instituțiilor școlare”, notează Agerpres.

ALDE solicită Guvernului Orban să amâne cu două săptămâni deschiderea școlilor.

„Haosul din învățământ continuă. Azi (luni – nr.) guvernul Iohannis-Orban a făcut publică harta după care se vor aplica scenariile. În general harta e verde, deci școlile vor începe cu prezență fizică. În București văd că este scenariul galben, jumătate online, jumătate acasă, adică struțo-cămilă! Insistența guvernului de a începe școala, chiar dacă nu au apucat să ia măsuri pentru o bună desfășurare, este o greșeală.(…) Noi, la ALDE, solicităm amânarea începerii școlii până după alegerile locale. Le mai dăm două săptămâni guvernanților să se mai organizeze, să cumpere măști, să asigure sisteme de testare pentru profesori și elevi, să cumpere tablete pentru cei care au nevoie, să facă un plan pentru situațiile în care vor exista focare de infecție”, a scris liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu pe Facebook, scrie Cotidianul.

Și dacă liderul ALDE cere amânarea deschiderii școlilor, liderul PSD solicit amânarea alegerilor locale. Premierul nu este de acord cu o astfel de decizie.

„Nimeni nu s-a exprimat vreodată că vrea să amâne începerea școlilor. Deci școala se va deschide la 14 septembrie și alegerile se vor ține la 27 septembrie. E ridicolă ideea exprimată de PSD, la fel de ridicolă ca moțiunea de cenzură. Cum să amâni alegerile?”, spune pemierul Ludovic Orban, scrie Cotidianul.

Premierul a reamintit că mandatele aleșilor locali au fost deja prelungite.

„Data alegerilor a fost convenită de toți liderii politici. Deja campania electorală e în curs, cetățenii își formează opțiunile și e fundamental pentru comunitățile locale să aibă în capul trebii reprezentanți legitimi, care să fie învestiți cu încrederea oamenilor, pentru că e nevoie de legitimitate. Le e frică la pesediști de alegeri. În ultima vreme le-a fost foarte frică de alegeri și e normal, că lumea s-a cam lămurit”, a mai arătat Premierul, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

„Semaforul” cursurilor școlare was last modified: septembrie 7th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: