Ședințe ÎCCJ (HP) – 29 mai 2023

25 mai 2023
Vizualizari: 257

Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat listele ședințelor publice din 29 mai 2023, atât pentru completurile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, cât și pentru completurile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.

În continuare, vă prezentăm lista sesizărilor ce vor fi dezbătute în fiecare dintre aceste ședințe.

HP

Materie civilă

Astfel, la data de 29 mai 2023 se va dezbate următoarea sesizare în materie civilă, cu privire la:

art. 25 teza a II a din O.U.G. nr. 59/2000:

1. Dacă în interpretarea art. 25 teza a II a din O.U.G. nr. 59/2000 se poate considera că dreptul la acordarea indemnizației lunare neimpozabile în cuantum de 30% din salariul mediu brut pe economie este suficient de bine determinat în lipsa elaborării unui regulament sau norme metodologice referitoare la condițiile și criteriile de acordare a locuințelor de serviciu pentru personalul silvic.

2. Dacă în interpretarea și aplicarea art. 25 din O.U.G. nr. 59/2000, sintagma „în localitatea în care își desfășoară activitatea” se referă la localitatea în care se află sediul instituției angajatoare sau se raportează la competența teritorială de desfășurare a activității conform atribuțiilor de serviciu, având în vedere că personalul silvic angajat al Gărzii Forestiere asigură respectarea legislației în domeniul silvic pe raza județului.

Materie penală

Astfel, la data de 29 mai 2023 se vor dezbate următoarele sesizări în materie penală, cu privire la:

• Dispozițiile art. 426 lit. b) și art. 431 din Codul de procedură penală și dacă acestea se interpretează în sensul că instanța care soluționează pe fond contestația în anulare are competența să reanalizeze care dintre legile penale care s-au succedat în timp este mai favorabilă în cazul în care se invocă incidența unei cauze de încetare a procesului penal în raport de o lege succesivă care nu a fost reținută ca fiind mai favorabilă în cauză?

art. 426 lit. b) Cod procedură penală:

1. Dispozițiile art. 426 lit. b) Cod procedură penală se interpretează în sensul că instanța care soluționează contestația în anulare are competența, în etapa soluționării pe fond a contestației, să reanalizeze care dintre legile penale care s-au succedat în timp este mai favorabilă, în cazul în care se invocă incidența unei cauze de încetare a procesului penal în raport de o lege succesivă care nu a fost avută în vedere în procesul de analiză a legii penale aplicabile cauzei?

2. Omisiunea instanței de apel de a se pronunța asupra incidenței unei cauze de încetare a procesului penal în raport de legea penală mai favorabilă de la data comiterii faptei până la data judecării cauzei în apel, poate fi invocată prin intermediul contestației în anulare, întemeiate pe dispozițiile art. 426 lit. b) Cod procedură penală?

Sursa informației

 

Ședințe ÎCCJ (HP) – 29 mai 2023 was last modified: mai 25th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.