Şedinţă solemnă pentru marcarea Centenarului, în Parlament

28 nov. 2018
Vizualizari: 733

Deschidem Revista din această seară cu ședința solemnă a Parlamentului pentru marcarea Centenarului, la care au participat atât președintele țării, cât și premierul. Președintele Klaus Iohannis a cerut azi Parlamentului, în ședința solemnă, să revină asupra legilor justiției, care nu au susținerea populară sau pe cea a forurilor europene.

„Doamnelor și domnilor parlamentari și guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale, ridicați-vă la nivelul Centenarului și nu îl dezonorați. România își atinge potențialul său doar atunci când politicienii sunt ghidați de un proiect național și de năzuințele oamenilor. Nu să-și piardă direcția și să devină captivă a câtorva politicieni fără simțul guvernării democratice. […] Românii înțeleg că lucrurile depind de consecvența în a ne urma angajamentele. Este timpul să înțeleagă acest lucru și majoritatea politică și guvernamentală. Unele abordări populiste, demagocice și manipulatorii au semănat discordie și au afecta modalitatea în care trebuie să sărbătorim”, a afirmat președintele Iohannis, scrie Mediafax.

În cuvântul său, premierul Viorica Dăncilă a făcut un apel la reconciliere.

„«În această ședință solemnă a Centenarului Marii Uniri adresez un mesaj de pace politică și către președintele Klaus Iohannis. Așa cum am spus de-a lungul întregului meu mandat, am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale, în calitățile oficiale pe care le avem, avem datoria de a colabora și coopera între noi. E o datorie dincolo de orice miză personală. E momentul să ne bucurăm de liniște, de consens. Vreau să aniversăm ziua națională într-un climat de liniște și pace, fără dezbinare. Interesul național trebuie să primeze interesului personal. În acest moment solemn al Centenarului, încerc să mă inspir din înțelepciunea părinților Marii Uniri și las în spate dezbinarea, las în spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adresate anterior», a spus Viorica Dăncilă”, scrie Mediafax.

Presa scrie azi și despre o declarație a ministrului Finanțelor, care a stârnit un val de critici.

„Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus marți, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că dorește limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o țară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajații plecați din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc «în veci». […] Marți seară, Eugen Teodorovici a revenit cu noi precizări legate de declarația anterioară. Ministrul Finanțelor a precizat, pe Facebook, că nu a pus niciodată în discuție și nici nu va pune libertățile fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană, printre care libera circulație. Teodorovici susține că declarația sa referitoare la dreptul de a munci în Uniunea Europeană viza necesitatea de a standardiza procedurile, astfel încât să fie apărate și promovate interesele românilor și ale companiilor, iar accesul să se facă în mod egal”, relatează News.ro.

„Ca urmare a acestei afirmații, Partidul Național Liberal (PNL) a anunțat marți că solicită premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. De asemenea, Blocul Național Sindical (BNS) a transmis că discursul ministrului Eugen Teodorovici «este anti-european» și încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcționarea Uniuni Europene”, mai scrie News.ro.

Lipsa forței de muncă și a specialiștilor este o preocupare și a altor miniștri din Cabinetul Dăncilă. Medicii rezidenți ar putea fi obligați să stea în țară „un anumit număr de ani”. O spune chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate. Ne gândim la un act adițional la contractul de muncă, pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiți din bugetul de stat, finanțați direct din bugetul Ministerului Sănătății. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în țară, pentru că, știți foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării, salariile rezidenților au crescut considerabil”, a spus ministrul Pintea, scrie Cotidianul.

Și ministrul Educației se gândește la o adaptare a sistemului de învățământ, la cerințele de pe piața muncii. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a spus ieri că noua lege a educației trebuie să genereze o viziune de evoluție a sistemului de învățământ.

„La ieșire, eu cred că trebuie să rămână opțiunea absolventului de liceul în a susține un bacalaureat național, care să-i permită accesul într-o universitate, și o altă rută cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces de profesionalizare duală”, a susținut ministrul Educației, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Ședință solemnă pentru marcarea Centenarului, în Parlament was last modified: noiembrie 28th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: