Prima ședință din an a Comisiei Permanente a UNBR, cu participarea reprezentanților instituțiilor implicate în înfăptuirea justiției în România – 29 ianuarie 2016

2 feb. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 848

Despre

  • Participanții
  • Imaginea justiției
  • Necesitatea adâncirii dialogului între profesii
  • Neconstituționalitatea unor dispoziții din noile coduri

Vineri, 29 ianuarie 2016 a avut loc prima ședință din acest an a Comisiei Permanente a UNBR. În mod tradițional, această ședință se desfășoară cu participarea reprezentanților tuturor instituțiilor implicate în înfăptuirea justiției în România.

Discuțiile au avut ca temă „Priorități ale profesiei de avocat în anul 2016 în realizarea politicilor publice privind  reforma sistemului judiciar și integritatea  funcționării mediului de afaceri”.

Au participat la aceste dezbateri:

• domnul judecător Mircea Aron președintele Consiliul Superior al Magistraturii,

• doamna jud. Octavia Spineanu-Matei, directorul Institutului Național al Magistraturii,

• domnul Nelu Ciobanu, director adjunct al Institutului Național al Magistraturii,

• doamna Alina Rădoi, Direcția Elaborare Acte Normative Ministerul Justiției,

• domnul Cornel Călinescu, șeful Oficiului Național de Prevenire a Criminalității și de Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor Provenite din Infracțiuni,

• domnul procuror Ionel Senteș, Consilier al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și

• domnul Liviu-Bogdan Ciucă președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități – Camera Deputaților.

Participanții au subliniat rolul esențial al avocaților în înfăptuirea justiției, evidențiindu-se contribuția UNBR la realizarea portalului de jurisprudență ROLII, care permite accesul justițiabilului la hotărârile judecătorești anonimizate, ceea ce reprezintă un factor important în sporirea exigenței față de actul de justiție.

Unul dintre punctele dezbătute s-a referit la faptul că imaginea justiției îi privește în egală măsură pe magistrați și pe avocați, ca participanți „în mod direct” la actul de justiție. În acest context s-au abordat limitele în care ambele profesii se pot referi public la procesele aflate pe rol, la cei care le instrumentează, dar și la conduita pe care trebuie să o aibă avocații, judecătorii sau procurorii în sala de judecată.

Dl. av. dr. Gheorghe Florea, președintele UNBR, a atras atenția asupra anumitor practici de comunicare care s-au format la nivelul unor instituții din domeniu justiției, de a reflecta fapte ale unor avocați într-un mod care poate duce la generalizare, aducând astfel atingere prestigiului profesiei, dar și sistemului de justiție în general.

S-a punctat necesitatea continuării pregătirii profesionale comune din perspectiva Avizului nr. 16 din 2013 privind relațiile dintre judecători și avocați, adoptat cu ocazia celei de a 14-a reuniune plenară a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, dar și îmbunătățirii dialogului interprofesional în cadrul sesiunilor de formare a auditorilor în justiție.

S-a discutat pe tema necesității adâncirii dialogului între profesii pentru a realiza analize pe tema integrității abordate de Strategia Națională anticorupție 2016-2020. De asemenea, s-a evidențiat necesitatea contribuției avocaților la identificarea soluțiilor juridice pentru  rezolvarea problemelor legislative în urma deciziilor privind neconstituționalitatea unor dispoziții din noile coduri. De asemenea, s-a subliniat necesitatea unui aport mai amplu din partea avocaților la rezolvarea problemelor legislative și în alte domenii, precum fiscalitate, insolvență, executare silită etc, care se află în proceduri parlamentare.

Sursa informației este UNBR (www.unbr.ro).

Prima ședință din an a Comisiei Permanente a UNBR, cu participarea reprezentanților instituțiilor implicate în înfăptuirea justiției în România – 29 ianuarie 2016 was last modified: februarie 2nd, 2016 by Universul Juridic
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.