Rolul moderatorului în cadrul unei conferinţe
Universul Juridic: Ați fost moderator al conferinței de astăzi. Ce ne puteți spune despre temele abordate în cadrul acesteia?
Sebastian Rădulețu: Temele au fost deosebit de interesante, deși destul de largi – infracțiunile economice, evaziunea fiscală, infracțiunea din Legea 31/1990 –, foarte generoase, dar, în același timp, cu anumite riscuri de a nu acoperi toate aspectele relevante.
Universul Juridic: Am vorbit despre teme. Ce ne puteți spune despre speakerii conferinței?
Sebastian Rădulețu: Evident, a fost foarte interesant să avem o paletă de spicheri din diverse domenii – judecători, procurori, avocați, foști înalți funcționari publici, care să-și spună punctele de vedere pe tema conferinței. Deci am avut diverse opinii – acest lucru cred că s-a și văzut în divergențele dintre spicheri, în divergențele dintre moderatori și spicheri sau dintre public și spicheri, dar tocmai acesta e rolul conferinței – de a pune în lumină problemele dintr-un anumit domeniu și de a încerca să găsească soluții la ele.
Universul Juridic: Care este adevăratul rol al unui moderator în cadrul conferințelor profesionale?
Sebastian Rădulețu: E greu de spus. La modul general, aș zice că un rol important este să se asigure că cele mai fierbinți aspecte ale conferinței sunt puse în discuție și sunt detaliate – pe de o parte; pe de altă parte, are, evident, rolul care derivă din înțelesul cuvântului moderator, acela de a calma oarecum spiritele și de a realiza un echilibru între diversele puncte de vedere exprimate, mai ales când acestea sunt divergente și, de asemenea, de a se asigura că cele mai importante teme sunt abordate.