Abuzul de bunuri sociale – cea mai întâlnită infracţiune din Legea nr. 31 privind societăţile

14 dec. 2016
Vizualizari: 2335

Universul juridic: Bună seara, stăm de vorbă cu dl Sebastian Bodu.

Sebastian Bodu: Bună seara!

Universul juridic: Sunteți la prima vizită la o conferință profesională organizată la Craiova. Cum a fost experiența de astăzi în comparație cu celelalte conferințe la care ați participat?

Sebastian Bodu: Foarte alerte discuțiile. Cred că pentru prima dată au fost niște dezbateri aprinse între membrii panelului. Adică în general discuțiile sunt aprinse între cei din panel și cei din sală. Acum au fost discuții între noi, care cred că au plăcut audienței. Mă uitam la audiență și vedeam că e atentă la jocul de cuvinte, la dezbatere, ceea ce înseamnă că e un plus. Pentru că întotdeauna într-o dezbatere între persoane care cunosc, stăpânesc subiectul, poate fi foarte interesant pentru participanții la conferință. Evident că și ei au întrebările lor, care nu s-au neglijat, dar asta vreau să vă zic, că pe lângă întrebările lor, aceste dezbateri sunt întotdeauna de interes pentru că sunt alerte și dintr-o temă dai în alta, și cred că se pot afla multe.

Universul juridic: Ați participat la conferința bienală organizată de Facultatea de Vest din Timișoara. Ce ne puteți spune despre acea experiență în comparație cu cea de astăzi?

Sebastian Bodu: Și acolo a fost interesantă, numai că acolo a fost o participare foarte redusă din partea publicului. Aici au fost foarte mulți participanți, ceea ce face să fii mai volubil, față de atunci când ai puțin participanți. Și la Timișoara au fost buni specialiști, am fost crema Dreptului societar acolo, dar faptul că ne-am duelat între noi, ca și aici, e un pic diferit, pentru că adresabilitatea aici, chiar dacă ne-am duelat între noi, era către participanți. Acolo n-au fost așa mulți participanți, așa că adresabilitatea a rămas între noi, ca noi să ne cizelăm, să ne rearanjăm puțin opiniile.

Universul juridic: Ați vorbit astăzi de abuzul de bunuri sociale. Ne puteți spune câteva cuvinte legate de acest aspect?

Sebastian Bodu: Am vorbit despre abuzuri sociale pentru că este cea mai întâlnită – poate chiar singura – infracțiune din Legea 31 privind societățile, și atunci am vrut să vin cu o temă de interes practic. Eu am tratat într-o lucrare toate infracțiunile din Legea 31, dar multe dintre ele fiind neîntâlnite în practică, am zis să nu plictisesc auditoriul cu lucruri pur teoretice și am venit cu exemple ipotetice, am venit și cu propuneri de lege ferenda. Sper că a fost un subiect interesant.

Universul juridic: Care este cea mai dificilă problemă de care v-ați lovit când ați ocupat funcția de președinte ANAF?

Sebastian Bodu: Au fost atât de multe probleme, încât mi-e greu să-mi aduc aminte. Am să vă spun niște chestii într-un mod mai frust. Cred că RAFO Onești și Petromidia erau spețele care îmi dădeau dureri de cap uriașe, îmi stricau somnul. Sunt niște spețe foarte dificile. Era problema asta cu RAFO, în care veneau tot felul de ruși ciudați să cumpere, pe de altă parte DNA era cu ochii pe întreprindere și eu mă gândeam: Dacă o vând la ruși mă leagă, dacă n-o vând mă împușcă. Și evident că am adoptat varianta în care n-am făcut nimic. Am lăsat-o să se rezolve de la sine și într-un final s-a rezolvat de la sine.

Abuzul de bunuri sociale – cea mai întâlnită infracțiune din Legea nr. 31 privind societățile was last modified: decembrie 14th, 2016 by Sebastian Bodu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sebastian Bodu

Sebastian Bodu

Este doctor în drept (comercial) al Academiei de Studii Economice din București (2002) și Master of Business Administration (MBA) al Kennesaw University din Georgia, SUA, prin „ASEBUSS” (2004). Este membru al Baroului București din 1996 și cadru didactic universitar din același an.
A mai scris: