Se redeschid minele

1 aug. 2017
Vizualizari: 1119

Pentru mulți dintre români, atât din țară, cât și din diaspora, august este luna concediilor. Pentru guvernanții României, august pare fi luna unor decizii interesante.

„Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a anunțat că, din toamnă, vom avea o nouă lege a minelor care va contribui la reluarea exploatărilor de cupru, aur și alte bogații ale subsolului. Printre perimetrele vizate pentru reînceperea mineritului este și Roșia Montană. Însă, după ce va fi soluționat litigiul cu compania canadiană Gabriel Resources”, scrie azi DC News.

Jurnaliști de la DC News vorbesc despre planurile ministrului economiei, Mihai Fifor: „Politica de închidere a mineritului, începută în anul 1997, la nivel național, a costat peste 350 de milioane de euro și a dus la dispariția a 533 de mine și cariere, informează TVR. Acum, ministrul economiei, Mihai Fifor, anunță că statul vrea să repornească mineritul. Prețul cuprului a ajuns la Bursa de Metale de la Londra la 6.000 de dolari/tonă, cu 25% mai mult față de anul trecut. S-a scumpit și aurul. În toamnă ar urma să fie adoptată o nouă lege a minelor și vor fi calculate noi redevențe. În joc este și uriașul zăcământ de aur de la Roșia Montană. Ministerul Economiei a mai anunțat că, în zona Munților Apuseni, ar urma să fie repornită și metalurgia, fără să ofere însă detalii”.

Un alt ministru, un alt program. Ministrul sănătății vrea vaccinarea copiilor preșcolari pentru a evita noi epidemii.

„Părinții care refuză vaccinarea și consilierea nu își vor putea înscrie copiii în colectivitate, dar vor putea găsi alternative educaționale, afirmă ministrul sănătății, Florian Bodog, într-un interviu acordat News.ro. „Dacă un părinte refuză vaccinarea, are posibilitatea să acceseze alte variante de educație școlară colectivă”, susține Bodog, care spune că s-a consultat și cu specialiști în educație și că nu există o problemă de acces la școală”, notează jurnaliștii de la News.ro.

Acum câteva zile ministrul Tudose se arătase interesat să susțină financiar Institutul Cantacuzino pentru a produce în România vaccinurile de care avem nevoie.

„Costurile sunt în jur de 50 de milioane de euro, ceea ce la nivel de țară nu este o sumă care să creeze probleme. (…) Nu e un capăt de țară, dimpotrivă. Problema este că nu putem să cumpărăm peste noapte cu banii aceștia, că dacă ar fi un magazin unde să cumpărăm mâine un institut, o fabrică de vaccinuri, am face-o. Trebuie să parcurgem niște etape”, a declarat Tudose, într-un interviu difuzat vineri, la Radio România Actualități, citat de Agerpres.

Și Ministerul Apărării pregătește noi achiziții. Astăzi s-a întrunit Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

„Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește marți, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a ședinței aflându-se prezentarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026”, anunța în cursul dimineții Agerpres.

Discuțiile pe marginea pensiilor speciale și a O.U.G. de modificare a Legii pensiilor pensiile militarilor, polițiștilor și angajaților din servicii, anunțată de Ministerul Muncii au determinat un val de pensionări, vechea lege fiind mult mai favorabilă.

„10 generali SRI au fost trecuți în rezervă într-o singură zi, prin decrete semnate de președintele Klaus Iohannis. Deocamdată, nu a fost dată o explicație oficială în privința acestei mutări masive la vârful Serviciului Român de Informații, însă deciziile vin în contextul în care Guvernul a anunțat că pregătește modificarea prin O.U.G. a legii pensiilor pensiile militarilor, polițiștilor și angajaților din servicii. Săptămâna trecută și șeful STS, Marcel Opriș, a plecat de la șefia instituției, la cererea sa”, scrie Gândul.

Sindicaliștii din Penitenciare sunt nemulțumiți și anunță proteste în zilele următoare.

„Angajații din Administrația Națională a Penitenciarelor sunt nemulțumiți și nu mai vor să facă ore suplimentare. Protestează față de condițiile de muncă și se plâng că nu își pot lua zile libere pentru orele în care stau la serviciu în plus față de program.Dacă problema nu se va rezolva, sindicaliștii spun că se gândesc chiar să facă pichetări și să dea în judecată Ministerul Justiției. Protestatarii susțin că bugetul ANP a fost diminuat cu 127 de milioane de lei, iar alte 57 de milioane urmează să fie tăiate la următoarea rectificare”, arată TVR.

O situație, care își caută rapid rezolvarea de către guvernul Tudose, este prezentată azi de unimedia.md. Deputatul Codreanu a adresat în acest sens o scrisoare premierului Tudose solicitând o soluționare rapidă a problemei invocate.

„Urmare a unor interpretări diferite ale legislație românești în vigoare și aplicării neunitare și neuniforme a acesteia de către diverse autorități ale Statului român, există la ora actuală un număr foarte mare de cetățeni români care s-au pomenit în situația de non-cetățeni, chiar dacă dețin acte de identitate românești. Este vorba, în principal, de persoane minore sau majore care provin din Republica Moldova și Ucraina și care, la momentul redobândirii cetățeniei române, potrivit legii, de către părinții lor erau minori au primit cetățenia română ope legis”, se arată în scrisoarea adresată premierului român de deputatul Codreanu, notează Unimedia.md.

În finalul Revistei scriem despre istoria României.

Jurnaliștii de la Cotidianul au purtat o corespondență cu publicația americană Jewish Telegraphic Agency, care le-a trimis ziariștilor români un document excepțional, care poate redeschide cazul „Pogromului de la Iași”. Iată știrea de pe fluxul publicației Jewish Telegraphic Agency din ziua de 24 august 1959, așa cum este prezentată în Cotidianul de astăzi: „IERUSALIM, Aug. 23 (JTA) – Guvernul Germaniei de Vest acceptă să plătească compensația către familiile și persoanele ucise de Naziști în timpul pogromului din Iași, România, în iunie, 1941, au dezvăluit astăzi surse ale Ministerului de Finanțe. Acordul acoperă, de asemenea, plata unei compensații către moștenitorii evreilor uciși în trenurile morții din lagărele din Iași. Cu toate acestea, autoritățile din Bonn au declarat că refuză să-și asume responsabilitatea pentru toate cazurile de persecuție a evreilor în timpul ocupației naziste a României”.

Și pentru că vorbim de crime comise împotriva unor oameni nevinovați, evrei sau români, amintim și rezultatele ultimelor investigații ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, făcute în lagărul comunist de la Periprava.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Un număr de 31 de morminte ale deținuților politici de la Periprava au fost descoperite de către cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care fac apel la rudele deținuților decedați să contacteze institutul pentru identificarea acestora”, scrie azi News.ro.

Cândva, probabil, vom afla adevărata istorie a României.

Seară frumoasă!

Se redeschid minele was last modified: august 1st, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: