Se pregăteşte o O.U.G. de modificare a legilor justiţiei

4 oct. 2018
Vizualizari: 782

Deschidem Revista din această seară cu o informație care vine din Costa Rica, acolo unde INTERPOL-ul le-a reținut pe Elena Udrea și Alina Bica.

„Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și fosta șefă DIICOT, Alina Bica, au fost reținute de Biroul Național Interpol din Costa Rica, a anunțat instituția, care a precizat că ele au fost ridicate de pe stradă. Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a afirmat că instanța va ține cont, cu siguranță, de faptul că fostul ministru are un copil de câteva zile, care nu poate fi despărțit de mamă, potrivit legislației din Costa Rica, dar și de statutul de azilant, din care decurge dreptul de a nu fi extrădat. Avocatul a mai spus că, în opinia sa, șansele ca Elena Udrea și Alina Bica să fie aduse în țară pentru a-și ispăși pedeapsa sunt «zero». Ministrul justiției, Tudorel Toader, a afirmat, legat de reținerea Elenei Udrea, că procedura de extrădare va parcurge etapele legale, el spunându-le jurnaliștilor să nu facă «din acest personaj» un subiect național”, relatează News.ro.

La București, Legea nr. 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost promulgată astăzi de către președintele Klaus Iohannis.

„Șeful statului reiterează că nu susține modificările aduse acestor acte normative și solicită reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția, înainte ca modificările adoptate «să producă efecte negative ireversibile ori greu de reparat în privința bunei funcționări a justiției și a calității actului de justiție». Totodată, Iohannis atenționează că opinia Comisiei de la Veneția nu poate fi folosită ca un pretext pentru viitoare intervenții legislative care nu au nicio legătură cu întărirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmăresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni”, scrie News.ro.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat azi, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că proiectul de O.U.G. pentru modificarea legilor justiției este gata și va fi trimis tot azi, la CSM, astfel încât ordonanța să poată fi adoptată săptămâna viitoare. Ministrul Toader anunțase ieri seară că a primit acceptul Comisiei de la Veneția pentru modificarea legilor justiției prin ordonanță de urgență, joi urmând să trimită draftul la CSM.

„«Am mers la Comisie cu mai multe soluții legislative prin care să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneția. […] Am avut șapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncționalități. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiției? Ordonanța de urgență! Comisia de la Veneția nu e deschisă la O.U.G., dar se referă la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară constituțională. În cazul acesta, este vorba despre preîntâmpinarea unor efecte mai puțin dorite, efecte care pot să rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dânșii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei O.U.G., în sensul celor discutate, și le-am spus că voi spune public», a afirmat ministrul Toader la România TV”, arată News.ro.

„Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să continue să își consolideze activitatea de apărare a reputației magistraturii, nu să asiste pasiv la decredibilizarea acesteia, precizează joi Asociația Forumul Judecătorilor din România. Forumul Judecătorilor din România arată că separarea competențelor decizionale privind cariera magistraților nu trebuie să afecteze rolul Consiliului Superior al Magistraturii, care, în componența sa plenară, reprezintă garantul independenței justiției”, scrie azi Agerpres.

Presa scrie azi că procurorii din cadrul CSM consideră că declarațiile de miercuri ale premierului Viorica Dăncilă – din Parlamentul European -, sunt grave, nesusținute factual și nepermise într-un stat de drept.

„Secția pentru procurori, cu majoritate, a luat act cu îngrijorare de declarațiile publice ale prim-ministrului, din data de 3 octombrie 2018, din Plenul Parlamentului European, privind funcționarea sistemului judiciar din România. Acreditarea ideii că prin îndeplinirea de către procurori a obligației legale de a înregistra orice sesizare adresată de justițiabili, inclusiv plângerile vizând magistrații (peste 98% din aceste dosare penale au la bază o astfel de modalitate de sesizare), se creează un sistem de presiune asupra magistraților vizați de aceste plângeri, reprezintă o afirmație gravă, nesusținută factual și nepermisă într-un stat de drept. Atribuirea unor conotații negative generale soluțiilor de achitare, care în România se încadrează în limitele normale la nivel european, este un demers de natură a decredibiliza întreaga activitate a Ministerului Public. Secția subliniează faptul că toate probele administrate în cursul urmăririi penale sunt supuse evaluării, sub aspectul legalității, numai judecătorilor. Afirmația că soluțiile pronunțate de magistrați s-ar dispune dincolo de o astfel de evaluare făcută exclusiv de judecători, în afara cadrului legal ori ca efect al unor presiuni de orice natură, are un real potențial de afectare a independenței, prestigiului și credibilității justiției”, se arată într-un comunicat al Secției de procurori a CSM, arată Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre o acțiune a Fiscului, despre care scrie Adevărul.

„După cinci ani în care nu s-a ostenit să calculeze diferențele de impozit pe venit, de CAS și CASS, Fiscul a decis să trimită, luna viitoare, decizii de impunere tuturor românilor cu restanțe. […] Din noiembrie vor fi comunicate sumele de plată, iar oamenii vor avea timp să achite până în martie 2019, având o reducere de 10%. Teodorovici anunță și că, de la 1 ianuarie, nu se vor mai trimite notificări scrise privind sumele datorate, aceste date urmând să fie disponibile în sistemul electronic”, scrie Adevărul.

„Contactat, avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru «Adevărul» că, în urma regularizării, doar avocații, notarii și executorii au de plătit circa 50.000 de lei pe an, adică 250.000 de lei pentru toți cei cinci ani”, mai arată Adevărul.

Seară frumoasă!

Se pregătește o O.U.G. de modificare a legilor justiției was last modified: octombrie 4th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: