Se pregăteşte o nouă formulă de calcul a taxei auto

1 aug. 2018
Vizualizari: 695

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat ieri că, prin înființarea Secției de investigare a unor infracțiuni din Justiție, nu va apărea o competență nouă, ci doar se va transfera această competență de la Direcția Națională Anticorupție la Ministerul Public, făcând referire și la cele 300 de dosare în care sunt cercetați magistrați și care se află acum la DNA.

Ministrul Toader „a explicat că, potrivit noii legi, Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii îi va numi pe cei care vor face parte din această Secție, dintre cei care îndeplinesc condițiile legale și își doresc o astfel de activitate”, arată Agerpres.

„Eu cred că vor fi selectați dintre actualii procurori și se va modifica schema de personal a respectivei unități. Dacă era o competență nouă, care i-ar fi revenit Ministerului Public, atunci aveam nevoie de suplimentarea schemei aferente acestei competențe, dar ea se transferă doar de la Direcția Națională la Ministerul Public. Chiar ieri am primit de la procurorul general întrebarea dacă cei 15 vor fi noi prin suplimentarea schemei sau cei 15 vor fi cooptați din rândul parchetelor din țară, desigur, care îndeplinesc condițiile, urmând ca, ulterior, să modificăm statele de funcții. Astăzi pregătesc răspunsul și îl vom comunica”, a mai spus ministrul Tudorel Toader, scrie Agerpres.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a mai adăugat că „înființarea acestei Secții speciale, care «a stârnit atâta opoziție, atâtea critici, atâtea temeri, pe de altă parte, cred că și multă speranță», va face ca magistrații să nu mai resimtă «acea posibilă presiune asupra modului în care soluționează cauze», fie că este vorba de urmărire penală, fie că este vorba de judecată”, mai arată Agerpres.

Dosarele în care sunt cercetați membrii familiei Cosma vor fi transferate de la DNA Ploiești la DNA București. Măsura a fost luată de procurorul-șef interimar al DNA, Anca Jurma.

„Dosarele vizându-i pe Vlad Cosma, Andreea Cosma și Mircea Cosma și instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Ploiești vor fi preluate de structura centrală a DNA, în contextul începerii urmăririi penale împotriva fostului șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, și pentru a nu exista suspiciuni cu privire la imparțialitatea procurorilor care desfășoară urmărirea penală în aceste dosare, anunță DNA”, notează News.ro.

„Secția pentru procurori a CSM a decis, luni, suspendarea din funcție a procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, după ce Parchetul General a decis cercetarea acestora sub control judiciar pentru inducere în eroare a organelor judiciare și complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă, fiind acuzați că l-ar fi constrâns pe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume și liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept «mită electorală»”, mai amintește News.ro.

DC News l-a intervievat pe ministrul Toader în legătură cu noile modificări aduse Codului de procedură penală și consecințele intrării acestora în vigoare.

„În proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, la cauzele de revizuire s-a introdus o altă cauză, o cauză nouă care prevede revizuirea hotărârilor rămase definitive dacă au fost pronunțate pe baza unor probe nelegale, gen interceptări făcute de organe neabilitate la urmărirea penală, adică SRI, sau dacă au fost administrate pe baza altor norme decât cele din procedură penală, gen protocoale. Nu este opera mea, este propunerea venită de la comisia specială, a fost adoptată legea de modificare a legii Codului de procedură penală, prima Cameră, Camera decizională, se află la CCR”, a spus ministrul Toader la DC News, arată Agerpres.

La bilanțul Ministerului Mediului s-a vorbit și despre taxa auto. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a spus că s-a creat un Grup de lucru interministerial, care se ocupă de realizarea unei formule de calcul pentru taxa auto.

„Nu vom vorbi de nicio taxă de mediu. Ce vreau să spun, în schimb, este că nu vreau să se repete greșeala, vreau ca formula de calcul la care lucrează grupul de lucru format din reprezentanții Ministerului Mediului, reprezentanții Fondului de Mediu, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului de Finanțe, să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată, atacată, care să stea în picioare, astfel încât, într-adevăr, cel care poluează să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că, până la sfârșitul acestui an, grupul de lucru să-și încheie activitatea și să prezinte exact formula pe care trebuie să o impunem pentru perioada următoare. În paralel, până atunci, avem grijă să facem prevenție prin lansarea unor proiecte de prevenire a poluării”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu într-o conferință de presă, cu ocazia prezentării bilanțului la șase luni de mandat, scrie News.ro.

În finalul Revistei, aflăm o veste care i-ar putea bucura pe cei care plătesc facturi mari la apă și canalizare: pe viitor aceștia ar putea să scape de plata taxei pe apele pluviale.

„Primăriile pot decide, începând de marți, să scutească populația de la plata taxei pe apa de ploaie, după ce, în Monitorul Oficial, au fost publicate modificările la Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Se pregătește o nouă formulă de calcul a taxei auto was last modified: august 1st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: