Se modifică Legea achiziţiilor publice

26 mart. 2018
Vizualizari: 714

Festivități și iar festivități. Suntem țara festivităților. Într-o astfel de țară, în care instituțiile publice se iau la întrecere în organizarea de evenimente și festivități de tot felul, maratonistul Tiberiu Ușeriu rupe regula și reinstaurează normalitatea.

„Maratonistul Tiberiu Ușeriu, propus pentru a primi titlul de cetățean de onoare al Municipiului București, a anunțat că nu va refuza acest titlu, dar că nu se va prezenta la ceremonia de decernare”, relatează azi Cotidianul.

Și tot Cotidianul ne oferă explicația maratonistului Ușeriu pentru decizia sa, așa cum și-a prezentat-o pe contul său de Facebook: „Am aflat din presă despre propunerea de a mi se acorda titlul de Cetățean de Onoare al Bucureștiului și, tot din presă, am aflat că unul dintre motive ar fi că exemplul meu este «despre cum să îi reabilitezi pe alții». Nu m-aș fi gândit niciodată că pe umerii unui bărgăoan ar ajunge să atârne vreodată o asemenea responsabilitate. Eu îmi doresc ca exemplul meu să îi inspire pe cei care doresc să își depășească limitele, întotdeauna în slujba binelui, nu pentru «a-i reabilita pe alții». Dacă în Consiliul General se va vota acordarea acestui titlu, nu îl voi refuza, din respect pentru toți bucureștenii, dar nu mă voi prezenta la ceremonia de decernare și nici la alte festivități. Le mulțumesc celor care s-au gândit să îmi acorde această distincție și tuturor celor care, cu gândurile lor bune, m-au susținut în timpul ultimei competiții”.

Presa scrie astăzi și despre subiectul numărul 1 al ultimului an: modificările legilor justiției. Comisia pentru legile justiției a discutat, azi, amendamentele depuse la Senat, la proiectele de modificare a celor trei legi ale justiției.

„Comisia specială privind justiția a adoptat, luni, un raport favorabil asupra proiectului privind Legea nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM. Raportul asupra proiectului de lege a fost adoptat cu 11 voturi «pentru» și 5 «împotrivă» și urmează să fie supus dezbaterii și votului plenului Senatului”, notează Mediafax.

O altă lege – care ar putea fi modificată, de data aceasta, printr-o hotărâre de Guvern – este Legea achizițiilor publice. Vicepremierul Paul Stănescu a anunțat că, până la sfârșitul acestei luni, Guvernul va modifica Legea achizițiilor publice.

„«Spun ce a spus și doamna prim-ministru – în această lună, prin ordonanță de urgență – vom veni cu o lege a achizițiilor publice. (…) Nu intrăm în detalii pentru că aș spune lucruri pe care nu le știu», a declarat Paul Stănescu, luni, la Parlament”, consemnează Agerpres.

Și tot vicepremierul Paul Stănescu a anunțat azi că, în luna mai, va fi organizat referendumul prin care este redefinită definiția casătoriei, aceasta fiind „uniunea liber consimțită între bărbat și femeie”, nu „între soți”.

„«În luna mai, ar trebui să fie referendum pentru familie», a declarat, luni dimineață, vicepremierul Paul Stănescu, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor. Coaliția pentru Familie a depus, în urmă cu doi ani, la Parlament, o inițiativă cetățenească de modificare a art. 48 din Constituție, însoțită de trei milioane de semnături. Art. 48 din Constituție prevede, în prezent, că «Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor». Modificarea propusă de Coaliția pentru familie este ca familia să fie întemeiată, conform Constituției, «pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie»”, notează Adevărul.

Presa scrie azi și despre cazul fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Potrivit Agerpres, Nicușor Constantinescu „a fost achitat definitiv, vineri, de Curtea de Apel București, într-un dosar în care era acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curții de Conturi și nu a respectat dispozițiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale eoliene”.

„Inițial, în iunie 2016, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 6 ani închisoare cu executare de către Tribunalul București, pentru comiterea a 21 de infracțiuni de abuz în serviciu și 3 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. Vineri, Curtea de Apel București i-a admis apelul lui Nicușor Constantinescu și a decis achitarea lui. (…) Acesta primise, la instanța de fond, o condamnare de 4 ani și 5 luni închisoare. (…) În prezent, Nicușor Constantinescu se află în penitenciar, unde execută o condamnare de 5 ani închisoare, primită în dosarul Centrului Militar Constanța. El mai are o condamnare de 15 ani, care nu este definitivă”, mai notează Agerpres.

În finalul Revistei, amintim un alt dosar celebru: furtul și traficarea unor brățări dacice și monede din cetățile Munților Orăștiei. Agerpres scrie despre achitări în acest dosar.

Mai multe persoane acuzate de furtul și traficarea unor brățări dacice și monede provenite din zona cetăților dacice situate în Munții Orăștiei, condamnate, în primă instanță, la pedepse cu închisoarea și la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, au fost achitate de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma prescripției răspunderii penale. Potrivit deciziei postate pe portalul instanței, CA Alba Iulia, unde procesul a debutat în urmă cu trei ani, a decis încetarea procesului penal sau achitarea majorității inculpaților, trimiși în judecată în 2008, pe motiv că, între timp, a intervenit prescripția răspunderii penale”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

 

Se modifică Legea achizițiilor publice was last modified: martie 26th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: