Se desfiinţează centrele de plasament

13 iun. 2019
Vizualizari: 1096

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost citită ieri, în plenul Camerelor reunite.

Numărul parlamentarilor prezenți în sală a fost foarte mic, absenții fiind din toate partidele. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, semnată de 173 de parlamentari, a fost depusă, a anunțat miercuri deputatul PNL Raluca Turcan, precizând că nu sunt încă suficiente voturi, dar „jocul merge mai departe”.

„În doi ani și jumătate, PSD și ALDE au dezbinat o țară întreagă, au distrus rolul instituțiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis șansa de a moderniza țara și au atentat constant la bazele democrației românești și ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reușit să ne unească pe toți, pe cei de acasă și din străinătate, ca să ne salvăm țara din mâinile PSD și am reușit!”, afirmă semnatarii în textul moțiunii, scrie News.ro.

Curtea Constituțională a României a amânat ieri pentru 27 iunie, discuțiile privind validarea rezultatului referendumului național din 26 mai.

„Sursele citate au menționat că pe rolul Curții s-a înregistrat o contestație cu privire la una dintre întrebările de la referendum. Potrivit art. 146 lit. i) din Constituție, CCR «veghează la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului și confirmă rezultatele acestuia». De asemenea, art. 46, art. 47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, prevede că plenul CCR decide, cu o majoritate de două treimi, asupra valabilității referendumului. Hotărârea Curții Constituționale stabilește dacă a fost respectată procedura pentru organizarea și desfășurarea referendumului și confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună”, notează Agerpres.

Amânarea Curtii Constituționale a României intervine după ce ieri a fost depusă o contestație în care se cere infirmarea rezultatelor referendumului din 26 mai.

„A fost înregistrată o contestație întemeiată pe dispozițiile art. 51 alin. (1) și art. 146 lit. i) din Constituție, ale art. 46 alin. (1) și art. 47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, precum și ale art. 45 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, prin care se solicită Curții Constituționale să anuleze Decretul Președintelui României nr. 420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 și, respectiv, să infirme rezultatele referendumului național consultativ desfășurat în data de 26 mai 2019”, se arată în comunicatul CCR, citat de Agerpres.

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM a finalizat, miercuri, dezbaterile privind o acțiune a Inspecției Judiciare împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, cu privire la comportamentul acesteia la ședințele cu procurorii din subordine.

„Pronunțarea în cauza în care Kovesi este acuzată de inspectorii judiciari de manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului Justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu, a fost amânată pentru data de 24 iunie”, se menționează în ordinea de zi soluționată postată pe site-ul CSM, scrie Agerpres.

Situația politică de la Chișinău este departe de a fi stabilizată. Președintele Klaus Iohannis, a transmis, miercuri, o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care face apel ca, în regim de urgență, să fie identificată, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova.

„Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019. În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene”, scrie președintele Klaus Iohannis, notează News.ro.

Guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede desființarea centrelor de plasament vechi pentru copiii aflați în grija statului. Din 2021 copiii aflați sub protecție socială vor locui în case și apartamente de tip familial, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„Actul normativ are în vedere și creșterea calității vieții copiilor care urmează să părăsească sistemul de protecție socială. A fost introdusă obligația Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului să le acorde sprijin tinerilor în căutarea unui loc de muncă și a unui loc de cazare în ultimele șase luni de ședere în sistem, iar Serviciului Public de Asistență Socială să păstreze legătura cu ei timp de doi ani. Tot pentru acești tineri s-a stabilit creșterea indemnizației care se acordă la ieșirea din sistem, de la valoarea unui salariu de bază minim brut la valoarea a trei salarii minime brute”, arată purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Se desființează centrele de plasament was last modified: iunie 13th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: