Scrisoarea reprezentanților magistraților către prim-ministrul Dacian Cioloș privind aplicarea O.U.G. 20/2016

1 sept. 2016
Vizualizari: 1021

Asociațiile de magistrați, susținute de aproape 2.000 de judecători și procurori, i-au transmis, în data de 31 august a.c., o scrisoare premierului Dacian Cioloș prin care îi solicită acestuia să nu modifice OU.G. nr. 20/2016.

Solicitarea vine după ce, pe data de 29 august, a avut loc o întâlnire „cu ușile închise” între ordonatorii de credite din justiție (ICCJ, CSM, IJ, DNA, PG, MJ) în cadrul căreia, la inițiativa ministrului Raluca Prună, s-a convenit asupra unui artificiu juridic, astfel încât diferențele salariale dintre magistrați să nu fie eliminate. Modul cum a fost gândit acest artificiu va avea efecte grave și asupra altor categorii sociale, având potențialul de a genera mii de litigii în instanță, se arată în comunicatul de presă UNJR.

Vă redăm scrisoarea adresată prim-ministrului Dacian Cioloș:

„Domnului Dacian Cioloș,
Prim-Ministrul României

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Asociațiile profesionale ale magistraților din România – AMR, UNJR, FJR și APR –, susținute de aproape 2.000 de magistrați semnatari, va solicită să nu modificați O.U.G. 20/2016, ci să aplicați acest act normativ în forma în care a fost adoptat în vederea eliminării inechității și discriminării salariale în rândul diverselor categorii sociale.

Intenția ministrului justiției Raluca Prună de modificare a O.U.G. 20/2016, în vederea excluderii efectelor hotărârilor judecătorești din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situație de inechitate în rândul personalului bugetar, ceea ce va conduce în final la încărcarea instanțelor cu alte mii de litigii, fapt ce va spori supraaglomerarea deja existentă în instanțe.

Într-o perioadă în care încrederea publicului în justiție este în scădere dramatică, eforturile și energia Ministrului Justiției ar trebui să se îndrepte spre rezolvarea problemelor justiției, inclusiv prin asigurarea resurselor umane și logistice adecvate și a unui cadru legislativ coerent, stabil și previzibil, și nu în menținerea unor situații tensionate generate de o salarizare inechitabilă și inițierea de acte normative care să creeze discriminare și o și mai mare încărcătură pe instanțe.

Prin adoptarea O.U.G. 20/2016 Guvernul României și-a asumat repararea inechităților din sistemul public, aplicând principiul constituțional privind nediscriminarea și plata egală pentru muncă egală.

În acest moment, o modificare a dispozițiilor O.U.G. 20/2016, în sensul limitării acesteia, ar genera o situație de inechitate care nu va afecta doar sistemul judiciar, ci toate sectoarele de activitate. Aceasta va avea ca efect o nouă serie de mii de litigii și un val nou de nemulțumiri în cadrul sectoarelor profesionale vizate de actul normativ avizat de ministrul justiției.

Mai mult, o acțiune a cărei scop este excluderea efectelor hotărârile judecătorești din stabilirea drepturilor salariale are ca efect nu doar încălcarea drepturilor personalului plătit din fonduri publice, ci și scăderea încrederii generale în actul de justiție, a cărui forță este nesocotită de chiar Guvernul României.

Este inamisibil ca Ministrul Justiției Raluca Prună să nu știe, atunci când dă un aviz de legalitate, că hotărârile judecătorești prin care au fost recunoscute drepturi salariale personalului bugetar sunt chiar expresia aplicării legii în cazurile în care aceasta a fost încălcată, astfel că nu există nicio diferență de forță juridică între dispozițiile legale în sine și cele cuprinse în respectivele hotărâri judecătorești.

Respectarea și aplicarea hotărârilor judecătorești reprezintă nu numai o obligație legală pentru celelalte puteri în stat, printre care și cea executivă, dar constituie chiar esența unei democrații.

Am solicitat Ministerului Justiției să aplice de îndată O.U.G. 20/2016, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuia să rezolve o problema gravă nu doar din sistemul judiciar, ci și din sistemul bugetar în general, unde mii de bugetari reclamă în justiție încălcarea principiului «pentru muncă egală, plată egală», principiu ce exprimă egalitatea de tratament și interzicerea discriminării.

Avizarea de către ministrul justiției Raluca Prună a unei noi ordonanțe de urgență care va perpetua discriminarea și inechitatea în rândul diverselor categorii sociale nu ar face altceva decât să reflecte atitudinea constant arogantă pe care aceasta a arătat-o și față de corpul magistraților.

Una dintre componentele garantării independenței justiției este și cea financiară, iar crearea și perpetuarea unor inechități și în acest domeniu, ca urmare a avizului dat de Ministerul Justiției, nu face decât să submineze buna funcționare a celei de-a treia puteri în stat, cu consecințe dintre cele mai grave în plan social.

Prin urmare, vă solicităm să luați toate măsurile ce intră în competența dumneavoastră ca prim-ministru pentru aplicarea corectă a dispozițiilor legale în materia salarizării și să nu adoptați niciun act normativ care ar aduce atingere principiului legalității în acest domeniu, principiu pe care toți magistrații din România sunt pregătiți să îl apere în mod democratic, utilizând de mijloacele legale ce garantează statul de drept.

Cu deosebită considerație,

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

judecător Gabriela Baltag, președinte AMR
procuror Constantin Sima, președinte APR
judecători Dragoș Călin și Ionuț Militaru, co-președinți FJR
judecător Dana Gîrbovan, președinte UNJR”.

Sursa informației

Scrisoarea reprezentanților magistraților către prim-ministrul Dacian Cioloș privind aplicarea O.U.G. 20/2016 was last modified: septembrie 1st, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: