Schimbări majore în organizarea spitalelor din ţară

15 oct. 2020
Vizualizari: 478

Situația din secțiile de terapie intensivă se agravează de la o zi la alta. Joi, 15 octombrie 2020, 721 de persoane erau internate la ATI.

„Până astăzi, 15 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID- 19). 125.009 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.013 cazuri noi de persoane infectate cu SARS- CoV- 2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 5.674 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. (…) În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.611. Dintre acestea, 721 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.770.481 de teste. Dintre acestea, 29.646 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.575 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.081 la cerere”, relatează Cotidianul.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că toate spitalele din țară vor fi pregătite să preia pacienți infectați cu coronavirus, iar asimptomaticii vor rămâne acasă.

„10% din paturile de terapie intensivă, 15% dintre celelalte locuri vor fi alocate pentru bolnavii COVID-19. Se face o evaluare la fiecare spital, nu se vor externa bolnavii cronici. Avem o transmitere accentuată în 11 județe și Capitala. Vedem dacă măsurile luate vor duce la scăderea transmiterii. Dacă scoatem acele focare, incidența rămâne sub 3 la mie în București. Nu se tranșează în spital această pantemie. Facem controale la ministere și DSP-uri, pentru că au fost focare și acolo. Simptomaticii și oligosimptomaticii vor fi preluați de DSP. Antibiotice Iași nu are linia tehnologică pentru a produce Remdesivir”, a explicat ministrul Sănătății, arată Evenimentul Zilei.

Pe fondul creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, Colegiul Medicilor din România atrage atenția Ministerului Sănătății că nu-i poate obliga pe medicii de familie să facă servicii medicale pentru care nu se poate asigura protecție față de infectarea cu COVID-19.

„Medicilor de familie nu li se poate solicita să facă servicii medicale pentru care nu există posibilitatea de asigurare a protecției împotriva contaminării așa cum s-ar întâmpla la pătrunderea în focarul infecțios cunoscut. Echipamentul de protecție – chiar dacă ar exista – nu poate fi folosit pentru că nu există spații și condiții de echipare-dezechipare, decontaminare (duș imediat), de neutralizare a echipamentului, condiții de transport la domiciliu în focar și de la domiciliul pacienților izolați. Un medic de familie infectat/bolnav, deci indisponibilizat pentru pacienții de pe lista sa, ar crea consecințe dezastruoase în lanț privind furnizarea de servicii pacienților respectivi; s-ar crea un dezechilibru major privind accesul pacienților la servicii medicale în asistența medicală primară, având consecințe și pentru celelalte paliere ale sistemului, mai ales pentru unitățile de primire urgență și așa sufocate de solicitări”, susține Colegiul Medicilor, într-un comunicat de presă emis joi, notează România Liberă.

Românii care se gândesc la sărbătorile de iarnă nu ar trebui să-și facă planuri de vacanță în străinătate. Cel puțin aceasta ar fi recomandarea șefului DSU, Raed Arafat.

„Vă spun foarte direct și sincer:  hai să ne uităm care e situația, nimeni nu știe ce va fi într-o lună, două, trei. Nimeni. Deci riscul este să-ți iei bilet, să plătești banii și în final să nu ajungi acolo, cine dorește să facă ceva mai bine rămâne în țară și organizează în țară, să putem ce putem organiza, dar riscul de a face planuri cu plecat în alte țări este unul semnificativ, fiecare face cum crede, dar trebuie să înțeleagă că există și riscul ca țara respectivă să impună restricții, nu neapărat România, și să nu poată să ajungă. Asta realitatea situației în care ne aflăm în acest moment”, a arătat Raed Arafat, scrie România Liberă.

Rezultatele alegerilor din Capitală sunt la un pas de a fi validate.  „Judecătoria Sectorului 1 a validat mandatul de primar al Sectorului 1 pentru Clotilde Armand, decizia fiind executorie, dar nu definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în termen de două zile de la aducerea la cunoștință publică. La scurt timp, Armand a reacționat pe Facebook și a scris «touché». Ea a postat și decizia instanței”, scrie News.ro.

În finalul Revistei, lecturăm presa din Ungaria, pentru a afla ce fac vecinii noștri în vreme de pandemie.

„Guvernul ungar va da până la trei milioane de forinți (9.693 de dolari) fiecărei familii drept ajutor pentru renovarea locuinței, aceasta fiind ultima măsură adoptată de Executivul de la Budapesta pentru a stimula revenirea economiei după pandemia de coronavirus”, transmite Reuters, citând presa maghiară, scrie Adevărul.

„Sprijinul oferit de stat va acoperi costul lucrărilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței, renovarea băii sau bucătăriei, precum și extinderea locuinței. (…) Acest anunț vine la o săptămână după ce premierul Viktor Orban a anunțat că Ungaria va aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru proiectele de construcții de locuințe, până la finele lui 2022”, mai notează Adevărul.

Seară frumoasă!

Schimbări majore în organizarea spitalelor din țară was last modified: octombrie 15th, 2020 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: