Scandal în Camera Deputaţilor, la adoptarea modificărilor Codului de procedură penală

19 iun. 2018
Vizualizari: 893

Modificările Codului de procedură penală au trecut și de Camera Deputaților.

„Camera Deputaților a adoptat luni seară, printre fluierături și vociferări, proiectul de lege privind Codul de procedură penală, cu 175 de voturi «pentru», 78 voturi «împotrivă» și o abținere. Cu câteva ore înainte, Comisia pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache, a dat luni raport favorabil proiectului care aduce modificări Codului”, notează Cotidianul.

„Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile justiției aduse Codului de procedură penală, la prima examinare, se numără cel care prevede că procurorii pot distruge probele unei înregistrări obținute în mod ilegal. […] Un alt amendament se referă la faptul că o persoană poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunț pe care l-a făcut, doar dacă acesta este făcut într-un termen de maximum șase luni de la data la care persoana a luat la cunoștință de săvârșirea infracțiunii. S-a modificat Codul de procedură penală, adoptând o propunere potrivit căreia o instanță de apel nu poate desființa decizia, în primă instanță, de achitare a unui inculpat și nu poate da o hotărâre de condamnare în apel fără readministrarea probelor sau fără probe noi. O altă modificare, adoptată de Comisia lui Iordache, vizează art. 453 din Codul de procedură penală; aceasta prevede că revizuirea hotărârilor judecătorești definitive cu privire la latura penală poate fi cerută în cazul neredactării sau nesemnării hotărârii de condamnare de către judecătorul care a participat la soluționarea cauzei”, mai arată Cotidianul.

„PNL și USR au anunțat că vor sesiza CCR în legătură cu modificările Codului de procedură penală. Opoziția a protestat în plen privind adoptarea, cerând în nenumărate rânduri retrimiterea la comisie, declarând abuzivă aprobarea legii, din moment ce comisia a dat raport în aceeași zi, în plen, parlamentarii neprimind imprimat acest raport. PNL a solicitat retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, deoarece votul s-a încheiat cu câteva minute înaintea dezbaterilor, raportul nefiind încă tipărit și distribuit. Cererea de retrimitere la comisie a fost, însă, repinsă de parlamentarii din plen cu 75 voturi «pentru», 136 «împotrivă» și 5 abțineri”, mai scriu jurnaliștii de la Cotidianul.

„Plenul Camerei Deputaților a respins, luni, cererea de reexaminare trimisă vineri, de către președintele Klaus Iohannis, la Legea nr. 304 privind organizarea judiciară, după ce a fost respinsă și în Comisia juridică în câteva secunde. Opoziția a cerut retrimiterea legii la comisie, pentru o discuție serioasă, însă majoritatea parlamentară a respins solicitarea”, mai notează News.ro.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție arată, printr-un comunicat de presă, că protocolul semnat cu SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție și-a încetat efectele la data de 18 septembrie 2012.

„«Protocolul și-a încetat efectele prin atingerea scopului pentru care a fost semnat, și anume la 18 septembrie 2012, dată la care Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat a aprobat documentația privind acreditarea de securitate a SIC. ORNISS a emis un certificat de acreditare de securitate pentru funcționarea sistemului informatic și de comunicații creat între Serviciul Român de Informații – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Înalta Curte de Casație și Justiție», se arată în comunicatul Parchetului General remis luni mass-media”, după cum scrie Agerpres.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit ieri cu reprezentanții Băncii Mondiale pentru a discuta stadiul implementării proiectului „Îmbunătățirea serviciilor judiciare”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, citat de Agerpres, „principalele obiective ale întâlnirii au vizat prezentarea angajamentelor de guvernanță aflate în curs de desfășurare ale Băncii Mondiale în România, a principalelor provocări de guvernare ale Guvernului României cu referire la activitatea Ministerului Justiției, precum și a priorităților de reformă”.

Agerpres mai scrie că, în cadrul întânirii, „au fost prezentate aspecte privitoare la stadiul implementării proiectului «Îmbunătățirea serviciilor judiciare», precum și alte proiecte avute în vedere de către Ministerul Justiției conform Programului de Guvernare 2018-2020, precum Cartierul pentru Justiție și crearea centrelor regionale de arhivă”.

Propunerea ministrului Tudorel Toader pentru șefia DIICOT primește un vot negative din partea procurorilor din cadrul acestei structure.

„Procurorii DIICOT au decis luni, în Adunarea Generală, să îi trimită președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi ceară să respingă propunerea ministrului justiției de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT, potrivit unor surse din rândul procurorilor”, scrie News.ro.

Presa relatează și despre cazul procurorului DNA, aflat în proces cu instituția la care a lucrat.

„Dosarul în care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată va fi restituit DNA Ploiești, au decis luni magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care au constatat nulitatea rechizitoriului și au exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale”, arată News.ro.

Legea privind extinderea valabilității pașapoartelor electronice la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani a fost promulgată de președintele Iohannis.

„Inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate a fost adoptată de Camera Deputaților pe 23 mai și prevede că: «Valabilitatea pașapoartelor simple electronice este stabilită după cum urmează: 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 de ani, 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani», se arată în actul normativ”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Scandal în Camera Deputaților, la adoptarea modificărilor Codului de procedură penală was last modified: iunie 19th, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: