Săracii Europei

10 nov. 2020
Vizualizari: 592

Că suntem printre săracii Europei nu mai este, astăzi, o surpriză pentru nimeni.

România se clasează pe locul 31 în clasamentul european în ceea ce privește puterea de cumpărare, cu aproximativ 60% sub media europeană, în condițiile în care europenii au o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 13.894 de euro, în 2020”, conform rezultatelor studiului GfK Purchasing Power pentru România și Europa, publicat luni, relatează Evenimentul Zilei.

„Datele centralizate în cercetare arată că, în cazul României, există un decalaj foarte mare între bogați și săraci. Astfel, locuitorii din Capitală au puterea de cumpărare cu peste 81% mai mare, în comparație cu media națională. De asemenea, bucureștenii au veniturile pentru cheltuieli și economii de trei ori mai mari față de locuitorii din județul cu cea mai mică putere de cumpărare, Vaslui. Potrivit sursei citate, județele Arad, Argeș și Prahova cresc fiecare cu un loc în Top 10, din perspectiva puterii de cumpărare, ocupând pozițiile de la șapte la nouă, în timp ce Hunedoara iese din top în acest an. Pe locul al zecelea se află județul Alba”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Și, pentru că scriem despre topuri negative, ar trebui spus că nici în lupta anti-COVID nu stăm prea bine. Patru județe din țară au rată de infectare peste 6 la mia de locuitori. Este vorba de județele Cluj, Sălaj, Sibiu și Timiș.

„Potrivit raportării Grupului de Comunicare Strategică (GCS), județul Cluj are o rată de infectare de 6,34 la mia de locuitori, județul Sălaj – 6,59, județul Sibiu – 6,6, iar județul Timiș 6,26.Alte trei județe au rată de infectare de peste 5 la mie. Este vorba de județele Alba – 5,47, Bihor – 5,42 și București – 5,14.Doar două județe au coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, sub 1,5 la mie. Este vorba de Olt și Vrancea”, scrie Cotidianul.

Guvernul pregătește decizia de a prelungi starea de alertă, iar premierul Orban susține că el nu vrea noi restricții în România.

„Știți foarte bine că starea de alertă se instituie pe 30 de zile și se prelungește printr-o Hotărâre de Guvern pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Pregătim Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă. În ceea ce ne privește, nu ne dorim să luăm alte măsuri care să instituie alte restricții”, a declarat premierul Orban, scrie România Liberă.

După ce, luni, majoritatea politică din Parlament și producătorii români au contestat închiderea piețelor, care afectează  producătorii români, azi UDMR contestă închiderea școlilor. UDMR cere Guvernului ca în fiecare școală și grădiniță unde e posibilă respectarea normelor sanitare și de distanțare socială să se reia cursurile „față în față”, până în clasa a IX-a.

„Menținerea deschisă a școlilor se justifică și prin faptul că elevii învață într-un mediu sigur, cadrele didactice fac totul pentru a se respecta normele de igienă și distanțare socială. Supravegherea sanitară este regulată, deoarece profesorii vorbesc zilnic cu elevii despre starea lor de sănătate. Dacă cineva are simptome, se anunță de îndată medicul de familie și autoritățile competente. Totodată după începerea noului an școlar nu s-a înregistrat o creștere semnificativă a infectărilor în instituțiile de învățământ. Majoritatea oamenilor respectă normele de igienă și sănătate publică, în același timp așteaptă un parteneriat din partea guvernului. În schimb primește răspunsuri nefondate, decizii nechibzuite, luate în grabă. Nu trebuie luate acum decizii, care pe termen scurt sunt ușoare și favorabile guvernului, dar pe termen lung nenorocesc o generație întreagă. Noi avem încredere în profesori. Le încredințăm copiii noștri în vremuri liniștite, știm, că și în aceste vremuri grele își vor face datoria”, arată UDMR, relatează Cotidianul.

UNJR, AMR, AJADO și APR solicită Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției să adopte, de urgență, o strategie comună și unitară de combatere a efectului pandemiei de COVID-19 în instanțe și parchete și să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta instanțele și parchetele.

„Din păcate, situația nu este deloc una normală, ci una excepțională, ce se agravează de la o zi la altă, iar atitudinea de ignorare a acesteia, atât de către Consiliul Superior al Magistraturii, cât și de către Ministerul Justiției, este intolerabilă, lăsând întreaga povară a consecințelor pandemiei și întreagă responsabilitate la nivelul instanțelor și parchetelor, al conducerilor acestora, al judecătorilor, procurorilor, grefierilor, personalului în general.  Prin susținerea unei strategii de tipul «fiecare pe cont propriu», Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției s-au derobat de responsabilitățile ce le revin, afectând în acest mod nu doar buna desfășurare a activității în instanțe și parchete, ci și dreptul de acces la justiție în condiții de egalitate și de siguranță al miilor de cetățeni citați în fiecare zi la instanțe și parchete”, arată magistrații, notează News.ro.

Comisia Europeană a aprobat, vineri, o schemă de ajutor prezentată de România, menită să sprijine construirea și modernizarea sistemelor de încălzire centralizată, astfel încât acestea să se bazeze exclusiv pe surse regenerabile de energie (SRE). Aceasta ar putea fi salvarea și pentru RADET.

„Această schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane EUR prezentată de România va sprijini investițiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată. Ea va favoriza tranziția de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Această măsură de ajutor a fost posibilă și datorită Planului de Investiții al Pactului verde european. Pentru a debloca potențialul sistemelor de încălzire centralizată de a contribui la tranziția către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investiții a oferit statelor membre mai multă flexibilitate în ceea ce privește acordarea de sprijin pentru producerea de energie termică, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a declarat vicepreședintele executiv al CE, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Săracii Europei was last modified: noiembrie 10th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: