Săptămâna şi atentatul

23 mai 2017
Vizualizari: 1670

Europa nu mai este, de ceva vreme, o destinație sigură de călătorie.

Regatul Unit, care recent a părăsit Uniunea Europeană, nu reușește să facă față amenințărilor teroriste.

Cel mai recent exemplu este atentatul de luni seară din Manchester, revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (SI).

La finalul concertului susținut de Ariana Grande la Arena Manchester, în urma unei deflagrații, s-au înregistrat 22 de morți și 59 de răniți. Explozia a avut loc în fața culoarelor de ieșire, la câteva minute după terminarea concertului. Peste 50 de ambulanțe au ajuns la fața locului, iar un echipaj de geniști a căutat și alte dispozitive explozive.

Cotidianul scrie despre acest îngrozitor atentat: „Prin intermediul unei înregistrări video, de doar 16 secunde, difuzată de expertul marocan în mișcări jihadiste Abdallah Rami, un bărbat având chipul acoperit cu o cagulă a transmis că acesta „este doar începutul”. „În numele tuturor, în numele celui Atotputernic. Acesta este doar începutul. Leii Statului Islamic ai Irakului și al-Sham vor continua să atace cruciații. Trăiască Allah! Trăiască Allah!”, se arată în mesaj. La finalul mesajului, bărbatul ridică o pancartă pe care scrie de mână „Manchester 22-05-2017”, iar în limba arabă apar cuvintele „Allahu Akbar’”.

Nici la Roma, acolo unde este așteptată vizita președintelui american Donald Trump, situația nu este mai calmă.

„Piața Sfântul Petru din Vatican a fost evacuată în urma descoperirii unui pachet suspect, cu doar câteva ore înainte ca președintele Statelor Unite, Donald Trump, să ajungă la Roma”, informează site-ul cotidianului Corriere dela Serra, citat de Mediafax.

Mediafax mai precizează că: „pachetul a fost descoperit în apropierea unui magazin de obiecte religioase situat pe Via della Conciliazione, la mică distanță de Bazilica Sfântul Petru”.

Europa este în alertă, războiul din Siria produce în toate colțurile bătrânului continent haos și dezordine.

În timp ce Europa este din ce în ce mai preocupată să-și securizeze granițele, România încearcă să își îmbunătățească indicatorii economici prin imprimarea unei noi politici de dezvoltare.

Din păcate, socotelile guvernului PSD-ALDE nu sunt private cu ochi buni la Bruxelles. Teama oficialilor europeni este că România va depăși pragul deficitului de 3% la care s-a angajat.

„Când state mari au sărit peste deficitul de 3%, n-a fost nicio reacție de la Comisia Europeană. În România, când nici măcar nu se pune problema să depășim deficitul de 3%, ne tot arată cartonașe galbene sau ne atenționează. Programul de guvernare va fi pus în practică. Deficitul nu va fi depășit, în schimb vrem să fim lăsați să dezvoltăm România. Toate aceste semnale care sunt date, bazate nu știu pe ce, din punctul meu de vedere sunt profund incorecte, cele care vin de la Comisia Europeană. Nu cred că așa trebuie procedat cu un stat membru, chiar dacă este vorba de România”, a susținut Dragnea, la Parlament, într-o declarație comună cu premierul Sorin Grindeanu, scrie Cotidianul.

Una dintre cauzele depășirii deficitului este și majorarea salarială promisă de guvernul PSD-ALDE mai multor categorii de salariați.

News.ro scrie că deja aleșii locali vor primi salarii mai mari: „Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea pentru aprobarea O.U.G. nr. 9/2017 prin care indemnizațiile consilierilor locali și județeni, primarilor și viceprimarilor și președinților și vicepreședinților de consilii județene sunt majorate cu 30%”.

Dar cel mai discutat proiect rămâne cel al personalului plătit din fondurile publice. Deocamdată acesta se află în Parlament. El a ajuns azi la Camera Deputaților, termenul pentru depunerea raportului Comisiei pentru muncă fiind stabilit de Biroul Permanent pentru 6 iunie.

„Termenul pentru depunerea amendamentelor este 29 mai, iar termenul pentru depunerea raportului este 6 iunie”, a precizat, la finalul ședinței Biroului Permanent, Ioana Bran, secretar al Camerei”, scrie Agerpres.

„Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată, cu amendamente, în ședința de marți a plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată. În favoarea propunerii legislative, inițiată de 205 parlamentari PSD și ALDE, au votat 85 de senatori, 12 s-au abținut și 10 au fost împotrivă”, mai notează Agerpres.

Și tot în Parlament se discută și Proiectul legii grațierii.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

News.ro scrie despre această initiative legislativă: „Proiectul legii grațierii a fost adoptat tacit marți de Senat și urmează să fie trimis Camerei Deputaților, care este for decizional, în forma adoptată de Guvern pe 31 ianuarie. Potrivit actului normativ, ar urma să fie grațiate integral pedepsele de până la cinci ani de închisoare, parțial persoanele care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, iar cei care au comis infracțiuni cu violență și cei care au săvârșit fapte de corupție sunt exceptați de la a fi grațiați”.

Rămâne de văzut în ce măsură majoritatea PSD-ALDE va reuși să își impună votul.

Deocamdată, odată cu plecarea lui Daniel Constantin din ALDE, majoritatea pare să devină mai fragilă. Daniel Constantin intenționează să înființeze un nou partid, Pro România, și de ce nu, și un grup parlamentar.

Deputatul Sorin Cîmpeanu a declarat azi, pentru Agerpres, că: „a demisionat din ALDE și că se va alătura inițiativei Pro România a lui Daniel Constantin”.

Cât succes va avea Daniel Constantin cu noul său partid, vom vedea în lunile următoare.

Seară frumoasă!

Săptămâna și atentatul was last modified: mai 23rd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: