Sancțiunile și condamnările aplicate judecătorilor și procurorilor în perioada 2010-2015

4 dec. 2015
Vizualizari: 2298

Despre

  • Sancţiuni disciplinare
  • Condamnări definitive
  • Sancţiunea excluderii din magistratură
  • Încălcarea normelor Codului deontologic

CSM a publicat un document în care se prezintă o trecere în revistă a sancțiunilor și condamnărilor aplicate judecătorilor și procurorilor în perioada 2010-2015:

Judecători și procurori:

  • 114 de sancțiuni disciplinare în perioada 2010-2015;
  • 36 de condamnări definitive pentru infracțiuni de corupție în perioada 2014-2015;
  • încălcări ale Codului deontologic, condiția bunei reputații și condamnări pentru săvârșirea de infracțiuni

Discuția despre valorile etice în interiorul profesiei, modul în care acestea sunt reflectate în comportamentele judecătorilor/procurorilor, educația acestora în spiritul acestor valori etice, înțelegerea și conștientizarea valorilor, raportarea fiecărui judecător/procuror și a profesiei la valorile etice, cum trebuie ele analizate, toate acestea sunt o modalitate eficientă de prevenire a sancțiunilor.

Dimpotrivă, lipsa celor de mai sus în mod cert reprezintă anticamera sancțiunilor, încălcarilor Codului deontologic, lipsei de bună reputație, pedepselor penale.

De aceea, o scurtă trecere în revistă a sancțiunilor e utilă din perspectiva amintită anterior:

Secțiile pentru judecători și procurori în materie disciplinară au fost confruntate cu o intensă activitate în ultimii 5 ani.

Judecători: Trendul în materia sancțiunilor disciplinare pentru judecători a fost unul ascendent. Dacă în anul 2010 pe rolul Secției de judecători în materie disciplinară au fost întregistrate 16 dosare, fiind pronunțate un număr de 9 hotărâri prin care au fost aplicate sancțiuni judecătorilor, în anul 2015, până în luna noiembrie, pe rolul secției au fost înregistrate 41 de dosare.

Anul 2015 a adus cele mai multe sancțiuni disciplinare împotriva judecătorilor: acțiunile disciplinare au fost exercitate în principal de Inspecția Judiciară împotriva judecătorilor și au fost pronunțate 25 hotărâri prin care judecătorii au fost sancționați pentru săvârșirea unor abateri disciplinare.

Statistic, s-a constatat că majoritatea judecătorilor sancționați disciplinar dețin funcții de execuție. Aceștia provin de la instanțe cu volum mare de activitate, în special judecătorii și tribunale.

Procurori: din punct de vedere al dosarelor în materie disciplinară, situația a fost relativ constantă. Numărul lor în perioada 2010-2015 a variat între 7 și 13 dosare. În 2015, până în luna noiembrie, au fost aplicate 7 sancțiuni disciplinare, față de 4 sancțiuni în anul 2010.

Sancțiunile aplicate judecătorilor și procurorilor în perioada 2010-2015 au acoperit întreaga paletă de sancțiuni disciplinare prevăzute de art. 100 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, predominând sancțiunea avertisment.

  • Sancțiunea excluderii din magistratură a fost aplicată anual în câte cel puțin 2 cazuri pentru judecători, situația culminând cu anul 2015, când 6 judecători au fost excluși din magistratură.
  • Încălcarea normelor Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor a fost constatată în două situații în cazul judecătorilor și în trei cazuri pentru procurori în perioada 2012-2015.
  • Din punct de vedere al îndeplinirii condiției de bună reputație, în perioada 2012-2015 pe rolul Secției pentru judecători au fost înregistrate opt sesizări privind verificarea îndeplinirii condiției bunei reputații a judecătorilor. În unul dintre cazuri procedura a fost suspendată ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva judecătorului, iar într-un alt caz s-a constatat neîndeplinirea acestei condiții de către magistrat.

Pe rolul Secției pentru procurori au fost înregistrate două sesizări privind verificarea îndeplinirii condiției bunei reputații a procurorilor (în una dintre cauze s-a constatat că nu sunt indicii, iar cealaltă a rămas fără obiect).

Condamnările penale pentru infracțiuni de corupție sunt cele mai grave situații în care au fost implicați judecători și procurori: în anul 2014 au fost condamnați definitiv de 20 de magistrați dintre care 7 judecători și 13 procurori.

În primele opt luni ale anului 2015 instanțele de judecată au pronunțat hotărâri de condamnare definitive față de 16 magistrați, dintre care 5 judecători și 11 procurori”.

Sursa informației este CSM (www.csm1909.ro).

👍Vezi și: Abaterile disciplinare ale magistraților. Nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile (I)

Sancțiunile și condamnările aplicate judecătorilor și procurorilor în perioada 2010-2015 was last modified: decembrie 4th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: