Sancțiuni nelegale aplicate sălilor de jocuri de noroc. Anulare în fața instanțelor de judecată

5 mai 2021
Articol UJ Premium
Vizualizari: 357
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prezentul material analizează situația unor sancțiuni nelegale aplicate sălilor de jocuri de noroc, precum și situația anulării lor de către instanțele de judecată.

Cadrul legal aplicabil în sectorul comercial a suferit numeroase modificări în perioada pandemiei. Instituirea și ridicarea succesivă a restricțiilor privind funcționarea operatorilor economici a creat grave confuzii la nivel legislativ, care s-au concretizat în sancțiuni semnificative de ordin contravențional și chiar penal.

Același este și cazul operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc. Prezentul articol surprinde un caz care vine să ilustreze cu titlu exemplificativ haosul reglementărilor și interpretările diverse care pot să apară în practică.

În esență, Legea nr. 55/2020, în vigoare din data de 20 martie 2020, prevedea că una dintre măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc ce puteau fi aplicate consta în limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici. În concret, acesta a fost și cazul sălilor de jocuri de noroc, care au fost obligate să își suspende activitatea pe perioada stării de urgență.

Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a stării de alertă, o bună parte dintre restricții au fost ridicate. Însă deși activitatea în interiorul locațiilor a putut fi reluată potrivit legii, mulți operatori economici din domeniul jocurilor de noroc s-au confruntat cu următoarea situație.

Începând cu prevederile art. 6 pct. 1 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 476/2020, s-a impus suspendarea consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor.

Aparent, sălile de jocuri de noroc puteau fi incluse în această categorie. Totuși, la o privire mai atentă, se observă că norma privește doar „spațiile de servire a mesei” și că Legea nr. 55/2020 a fost pusă în aplicare în mod distinct în cazul acestor operatori economici.

Ordinul nr. 1088/2020 a fost adoptat cu titlu de normă specială, aducând măsuri specifice pentru locațiile în care se desfășoară activitatea de jocuri de noroc. Mai precis, activitatea în interiorul spațiilor a fost permisă, fiind impuse măsuri de protecție precum distanțarea de cel puțin 1,5 metri între participanții la sesiunile de joc sau servirea băuturilor și produselor alimentare în recipiente de unică folosință.

Făcând abstracție de această normă specială, organele de control au aplicat numeroase sancțiuni contravenționale în temeiul H.G. nr. 476/2020, considerând că în sălile de jocuri de noroc este absolut interzis consumul băuturilor alcoolice și nealcoolice. Mai exact, fără să observe că nu discutăm despre un „spațiu de servire a mesei”, organele de control au considerat că hotărârea de guvern prevalează în fața ordinului, și, deci, că o asemenea conduită trebuie stopată.

Așa se face că operatorii economici au fost obligați să sisteze servirea băuturilor în interiorul locațiilor, suferind grave pierderi financiare și primind, totodată, amenzi usturătoare, ce se ridicau chiar și la cuantumul de 10.000 de lei.

Practica judiciară, cel puțin la nivel local, pare să se contureze în sensul că aceste sancțiuni au fost nelegal aplicate. Instanțele de judecată arată că organele abilitate au interpretat în mod eronat prevederile legale, făcând abstracție de principiul potrivit căruia norma specială se impune a fi aplicată cu prioritate.

Atât timp cât Ordinul nr. 1088/2020 prevede în mod clar condițiile în care băuturile pot fi servite în interiorul sălilor de jocuri de noroc, este evident că intenția legiuitorului a fost să permită consumul acestora. O interpretare contrară nu ar face decât să înfrângă principiul legalității și al previzibilității și, deci, sancțiunile sunt lipsite de temei juridic.

Așadar, există mari șanse ca procesele-verbale de control și contravenție să fie anulate în fața instanțelor de judecată. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă instanțele superioare vor confirma soluțiile pronunțate în fondul cauzelor, protejând operatorii economici de o imprevizibilitate vădită a legii.


* Articol preluat de pe site-ul www.chirita-law.com.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Sancțiuni nelegale aplicate sălilor de jocuri de noroc. Anulare în fața instanțelor de judecată was last modified: mai 4th, 2021 by Cosmina Șeulean

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice