Sancţiunea nulităţii. Motivarea necorespunzătoare a cererii de recurs

31 ian. 2023
Vizualizari: 369
  • NCPC: art. 248
  • NCPC: art. 486 alin. (1) lit. d)
  • NCPC: art. 488
  • NCPC: art. 489 alin. (1)
  • NCPC: art. 493 alin. (5)

Prin încheierea din 15 octombrie 2020, pronunțată în dosarul nr. x/2019.1, Curtea de Apel Timișoara, secția I civilă, constatând lipsa recurentului de la dezbateri și faptul că acesta nu a solicitat judecata în lipsă a dispus, în baza art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., suspendarea judecării cererii de recurs formulate împotriva încheierii din 24 aprilie 2019, pronunțate de Tribunalul Arad, secția I civilă în același dosar.

(Î.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1665 din 16 septembrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând recursul în raport de excepția de nulitate, a cărei analiză este prioritară, conform art. 248 C. proc. civ., Înalta Curte reține următoarele:

Potrivit art. 486 alin. (1) lit. d) C. proc. civ., cererea de recurs va cuprinde motivele de nelegalitate pe care se întemeiază și dezvoltarea lor; conform art. 487 din același act normativ, recursul se va motiva prin însăși cererea de recurs, în afară de cazurile prevăzute la art. 470 alin. (5), aplicabile și în recurs.

Art. 489 alin. (1) C. proc. civ. stipulează că recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal, iar alin. (2) al aceluiași articol prevede că sancțiunea nulității intervine și în cazul în care motivele invocate nu se încadrează în motivele de casare prevăzute la art. 488 din același act normativ.

Examinând motivele expuse de recurent în cererea de recurs, Înalta Curte constată că acesta a criticat încheierea atacată din perspectiva faptului că exemplarul ce i-a fost comunicat nu poartă semnătura membrilor completului care a pronunțat-o.

Aceste aspecte nu reprezintă critici de nelegalitate ale încheierii recurate, care să permită încadrarea într-unul din motivele de nelegalitate prevăzute de art. 488 C. proc. civ., condiția legală a dezvoltării motivelor de recurs implicând determinarea greșelilor imputate instanței și încadrarea lor în cazurile de casare limitativ prevăzute de articolul menționat.

Astfel, cererea de recurs trebuie să cuprindă o motivare corespunzătoare, în sensul arătării cu claritate a acelor critici care, circumscrise motivelor de recurs reglementate de lege, evidențiază nelegalitatea hotărârii.

Prin nemotivarea căii de atac, Înalta Curte reține că intervine sancțiunea expres prevăzută de art. 486 alin. (3) C. proc. civ. lege – nulitatea recursului – ce poate fi constatată în condițiile art. 493 alin. (5) din același cod.

În raport de considerentele expuse și de faptul că nu au fost identificate motive de ordine publică ce ar putea fi invocate în condițiile art. 489 alin. (3) C. proc. civ., Înalta Curte urmează a aplica sancțiunea prevăzută de 486 alin. (3) C. proc. civ., respectiv anularea căii de atac.

Sursa informației: www.scj.ro.

Sancțiunea nulității. Motivarea necorespunzătoare a cererii de recurs was last modified: ianuarie 31st, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.