Salarizare. Contribuții sociale

12 ian. 2017
Vizualizari: 1417

1. De la 1 februarie 2017, potrivit H.G. nr. 1/2017, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se mărește la 1.450 lei (reprezentând 8,735 lei/oră, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună).

2. Conform Procedurii aprobate prin OPANAF nr. 3706/2016, pentru înregistrarea acordurilor încheiate de angajatori nerezidenți care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanță în România și datorează contribuții sociale obligatorii pentru salariați conform legislației europene în domeniul securității sociale și acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, se depun următoarele formulare, după caz:

– formular (020) – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoanele fizice române și străine care dețin cod numeric personal; sau

– formular (030) – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoanele care nu dețin cod numeric personal.

Acești angajatori au obligația de a pune la dispoziția organului fiscal competent informații privind acordurile încheiate cu salariații și, în acest scop, transmit copii ale acordurilor traduse în limba română, certificate de traducători autorizați. De asemenea, pot împuternici angajatul să îndeplineacă această obligație.

Aceleași formulare se depun și în cazul:

înregistrării persoanelor fizice care realizează în România venituri din salarii și asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene în domeniul securității sociale și acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;

înregistrării persoanelor fizice care realizează în România venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a activității desfășurate la misiunile diplomatice și posturile consulare acreditate în România, reprezentanțele din România ale persoanelor juridice străine dacă misiunile/ posturile/ reprezentanțele nu optează pentru îndeplinirea obligațiilor declarative și de plată a contribuțiilor sociale. În acest caz, pe lângă cele 2 formulare, se va depune și o adeverință din care să rezulte datele de identificare ale misiunii diplomatice sau postului consular de la care se obțin venituri din salarii.

Angajatorii care se înregistrează direct, vor depune formularul (015) „Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabili nerezidenți care nu au sediu permanent în România’’. În acest caz, organul central fiscal competent este Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți din cadrul DGRFP București.

Pentru angajatorii care se înregistrează prin împuternicit, organul centra fiscal competent este cel în a cărui rază teritorială se află domiciliul împuternicitului.

Acest ordin abrogă OPANAF nr. 17/2013.

Salarizare. Contribuții sociale was last modified: ianuarie 12th, 2017 by Emilian Duca

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: