„Sabie cu două tăișuri: penalul și infracțiunile nu pot fi ferite de digitalizare”. Interviu cu conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Dumitru, Decan, Facultatea de Drept, ASE, București

16 feb. 2022
Vizualizari: 776

Universul Juridic: Bună ziua, doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Ne aflăm în cadrul Conferinței dedicate combaterii și prevenirii spălării banilor. Suntem lângă Aula cea mare din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Avem marea plăcere să stăm de vorbă cu gazda noastră de astăzi, domnul conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Dumitru. Domnia Sa este decanul Facultății de Drept din cadrul ASE. Bine v-am găsit, domnule Dumitru!

Ovidiu Ioan Dumitru: Bună ziua și bine ați venit!

Universul Juridic: Este o mare plăcere pentru Universul Juridic faptul că este găzduit astăzi de Academia de Studii Economice din București, faptul că ASE s-a implicat și a încuviințat să fie partener și coorganizator al acestui interesant eveniment. Cum priviți tema aleasă de Universul Juridic și, firește, și de ASE?

Ovidiu Ioan Dumitru: Și pentru mine este o onoare să vă avem alături, în această frumoasă aulă, chiar dacă în acest moment noi reabilităm pictura și nu avem posibilitatea, din cauza restricțiilor, s-o avem plină.

Este totuși o onoare să începem împreună organizarea unor astfel de conferințe și sunt sigur că vor mai urma și altele. Privitor la tema de astăzi, este o temă mai mult decât interesantă. Este o temă care naște multe dezbateri. Această temă, prevenirea și combaterea spălării banilor pentru profesiile liberale, este una de nișă, dar este foarte actuală, fiindcă, în urma implementării directivei, au apărut foarte multe dezbateri în cadrul profesiilor mari, chiar și profesiilor juridice, și mulți dintre colegii mei, avocați și din alte profesii, deseori au fost puși în situații în care nu știau exact cum să se raporteze, cum să abordeze unele prevederi.

Așa că este o temă interesantă, o temă de actualitate și o temă care, sperăm noi, va oferi unele dezbateri în cadrul acestei conferințe, va oferi unele explicații și îi va ajuta chiar pe unii dintre profesioniști în activitatea lor.

Universul Juridic: Cu siguranță! Trebuie spus faptul că Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice reprezintă o facultate tânără. Nu este o facultate de tradiție în dreptul românesc. În schimb, iată că există un ochi larg deschis și un interes deosebit față de temele care conexează și leagă partea financiară cu partea juridică. Voiam să vă întreb dacă, în cadrul Facultății de Drept, există o disciplină, o materie care tangentează direct acest subiect și dacă studenții manifestă interes față de tema de astăzi.

Ovidiu Ioan Dumitru: Facultățile de Drept din București, și nu doar în București, au istorie și glorie. Într-adevăr, la ASE, că, până la urmă, despre Academie vorbim, este o facultate tânără și este nouă. Nu este prima facultate care iese din specializarea economică. Avem și o facultate de administrație publică, avem și alte specializări, limbi străine, așa că nu este neapărat de noutate faptul că avem o facultate care nu este în cadrul disciplinei, specialităților economice.

Dar noi am considerat că este o nevoie, inclusiv și prin faptul că avem multe solicitări, mulți candidați ne arată că este nevoie de o facultate de drept. Nu este o facultate specializată neapărat în drept economic, nici nu există această specializare în România, este o facultate de drept. Dar încercăm, mai ales prin programele de formare continuă, postuniversitare, dar și de master, să utilizăm expertiza colegilor noștri economiști, și chiar expertiza noastră, a celor care predăm de zeci de ani în ASE, și să mergem pe teme care se apropie mai mult de partea economică, chiar și de partea financiară și de partea contabilă. Iar aici, încercăm să tratăm spălarea banilor și toate celelalte infracțiuni conexe prezente în cadrul unor planuri de învățământ.

Desigur, prima ar fi la licență. Este destul de dificil să intri în amănunt, dar chiar și acolo, la disciplinele de drept penal, tratăm aceste infracțiuni speciale, iar, ulterior, chiar la început de drum, așa, ca facultate tânără, ne-am gândit și am venit cu un program postuniversitar, pentru moment. Din păcate, nu avem studenții noștri, ei mai au niște ani ca să finalizeze studiile pentru a putea să conlucrăm cu ei la un program de master.

Încă nu putem veni cu atât de multe programe de master, dar am venit cu un program postuniversitar pe care l-am adresat practicienilor, acesta se numește Drept penal al afacerilor și are chiar două discipline legate de spălarea banilor.

Universul Juridic: Așa cum știm, o sabie are două tăișuri. Vorbim despre rolul și influențele induse de tehnologiile emergente, de digitalizare, de inteligență artificială, de robotică, automatizare ș.a.m.d., realitate augmentată, realitate virtuală ‒ toate acestea ajută foarte mult societatea, pe noi toți, în progresul pe care ni-l dorim și pe care îl țintim. Pe de altă parte, creează oportunități și potențialilor infractori. Iată că aceste tehnologii ajută și dau uneori șanse neașteptate, surprinzătoare celor care își doresc să spele bani, să facă evaziune fiscală și să se implice în finanțarea terorismului ș.a.m.d. Cum vedeți un echilibru în acest sens și cum credeți că ne vom putea alinia, așa încât, la nivel general, să putem contracara astfel de fenomene?

Ovidiu Ioan Dumitru: Este o dezbatere actuală, mai ales acum, în pandemie, partea aceasta de digitalizare. Și e clar că penalul și infracțiunile nu pot fi ferite de acest proces, care s-a accelerat în ultimii ani, proces care, așa cum ați spus mai devreme, vine cu două tăișuri.

Pe de o parte, transparentizează foarte mult, iar eu cred destul de mult în acest proces de transparentizare, fiindcă, în momentul în care totul se întâmplă online și există totuși această posibilitate de verificare, este destul de greu, cel puțin pe domeniul în care astăzi se dezbate spălarea banilor, să găsești locuri în care informația nu circulă. Deci, se pot găsi modalități prin care aceste informații să fie conectate și, în momentul acela, să constați exact dacă acea tranzacție are un suport sau nu are un suport.

Pe de altă parte, desigur, în momentul în care trecem online, deja vorbim de cybercrime, vorbim despre posibilități pentru cei care nu neapărat ne vor binele, dar care stăpânesc foarte bine tehnicile, iar aceasta depinde de capacitatea noastră de a administra toate aceste procese și de a ne asigura că nu pierdem cumva controlul acestor platforme software, unde se transferă toate aceste informații.

Universul Juridic: Vă mulțumim frumos, domnule decan Ovidiu Ioan Dumitru. Mulțumim foarte mult, încă o dată, pentru găzduire, mulțumim pentru parteneriat și vă așteptăm cu prilejul următor. Toate bune!

Ovidiu Ioan Dumitru: Și eu vă mulțumesc!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Sabie cu două tăișuri: penalul și infracțiunile nu pot fi ferite de digitalizare”. Interviu cu conf. univ. dr. Ovidiu Ioan Dumitru, Decan, Facultatea de Drept, ASE, București was last modified: februarie 16th, 2022 by Ovidiu Ioan Dumitru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice