S-au deblocat 600 de milioane de euro, fondurile europene

12 iul. 2017
Vizualizari: 807

„Curtea Constituțională (CCR) a amânat marți pentru data de 19 septembrie pronunțarea pe excepția de neconstituționalitate a articolului 392 din Codul Penal privind coruperea alegătorilor la un referendum, depusă de către persoane inculpate pentru fraude la referendumul din iulie 2012”, notează azi News.ro.

Judecătorii Curții Constituționale vor discuta azi sesizarea fostului premier Sorin Grindeanu, în care a semnalat faptul că nu a fost respectat secretul votului la moțiunea de cenzură din 21 iunie, fapt care a dus la un conflict de natură constituțională între puterile statului.

„Grindeanu a reclamat Curții Constituționale faptul că unii parlamentari au votat moțiunea de cenzură cu bilele la vedere, fapt ce contravine prevederilor din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, care prevede explicit votul secret pentru moțiunile de cenzură”, scrie News.ro.

„Exercitarea mandatului de către deputați și senatori, aflați în serviciul poporului, trebuie să fie caracterizată, între alte exigențe, de respectarea principiului legalității și al bunei-credințe, prin exprimarea votului în strictă concordanță cu interesele electoratului care a acordat mandatul respectiv și cu convingerea proprie a parlamentarului”, a afirmat Grindeanu, scrie News.ro.

Comisia de inventariere a arhivei SIPA, anunțată de ministrul justiției, Tudorel Toader, își începe activitatea.

Ministrul Toader a anunțat pe pagina sa de Facebook că azi Comisia își va alege președintele și își va începe activitatea.

Comisia „va putea preda documente și către organele judiciare, dacă acestea oferă motive pentru solicitarea lor în cazul unor proceduri judiciare”, scrie News.ro.

Pentru ministrul Toader vin vești bune și de la Bruxelles.

„Trimisul special al Agerpres, Mădălina Cerban, transmite: Premierul Mihai Tudose a declarat marți, la Bruxelles, că liderii europeni sunt mulțumiți cu ceea ce s-a întâmplat până acum în România în privința Mecanismului de Cooperare și Verificare”, scrie Agerpres.

„Domnul ministru al justiției va veni până la Bruxelles să explice exact, atât președintelui Juncker, cât și domnului prim-vicepreședinte Timmermans, despre ceea ce face el acum. (…) Am vorbit despre tot ceea ce înseamnă introducerea în Codul penal și tot ceea ce înseamnă punerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale, dar (…) toate modificările pe care le va introduce sau le va propune domnul ministru Toader vor fi cele care, pe de o parte, sunt impuse de Curtea Constituțională, pe de altă parte – foarte, foarte bine discutate și negociate (…) cu societatea civilă și cu toți actorii din sistemul de justiție”, a subliniat prim-ministrul Tudose, notează Agerpres.

„Întrebat dacă în întâlnirile cu oficialii europeni s-a discutat și despre Direcția Națională Anticorupție, șeful Executivului a spus: „Nu a fost vorba despre așa ceva. Am vorbit despre MCV, despre predictibilitatea în actul de justiție și despre accesul la justiție al cetățeanului și, evident, despre libertatea actului de justiție”, mai scrie Agerpres.

„Comisia Europeană a publicat marți propuneri de simplificare a accesului la fondurile UE după 2020, realizate de un grupul de experți independenți pentru politica de coeziune”, anunță News.ro.

Deocamdată, premierul Tudose a anunțat marți, la Bruxelles, că în această săptămână, s-a reușit deblocarea a 600 de milioane de euro, fondurile europene.

„O veste bună este că prin eforturile întregii delegații — și nu sunt numai eu la Bruxelles, sunt miniștri, ca să încep cu doamna Rovana Plumb, domnul ministru de finanțe, Ionuț Mișa (…), domnul ministru Victor Negrescu — s-a reușit ca, săptămâna aceasta, să se deblocheze 600 de milioane de euro prin acele celebre autorități de management, care încep să fie validate. E un prim semn bun. (…) De la 1 ianuarie, încercăm să descâlcim și să implementăm aceste lucruri după guvernarea din 2016, care a avut absorbție (…) zero și n-am găsit nicio autoritate de management în funcțiune”, a declarat premierul Tudose, la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, notează Agerpres.

„Șeful Executivului a precizat că s-a întâlnit marți la Bruxelles și cu Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, precizând că aceasta este „un sprijin extraordinar” pentru România”, mai arată Agerpres.

În finalul Revistei scriem despre taxa de solidaritate, care a stârnit o adevărată furtună, după anunțarea ei.

„Premierul Mihai Tudose a afirmat marți că, deocamdată, taxa de solidaritate nu mai este avută în vedere spre implementare, în contextul în care simulările realizate de instituțiile de linie nu au ieșit „foarte fericite”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
S-au deblocat 600 de milioane de euro, fondurile europene was last modified: iulie 12th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: