S-a publicat noul clasament al corupţiei

30 ian. 2019
Vizualizari: 952

Corupția din România revine astăzi în atenția presei, în urma publicării unui raport al Transparency International.

„România se situează pe locul 24 din 28 în UE privind percepția asupra gradului de corupție în 2018, având cu un punct mai puțin – 47 – față de 2017, urcând o poziție și devansând Grecia, se arată într-un raport al Organizației nonguvernamentale anticorupție Transparency International”, scrie News.ro.

„La nivel global, România ocupă locul 61 din 180 de țări analizate.

[…]

Deși România și Bulgaria (care se află pe ultimul loc din UE, cu 42 de puncte) au făcut progrese în ultimii ani, ambele țări au înregistrat o scădere de un punct într-un an, în care au avut loc un scandal imens privind corupția în Bulgaria și proteste masive anticorupție în România, se arată în raport. În plus, atât România, cât și Bulgaria sunt monitorizate prin Mecanismul de Cooperare și Verificare al UE, care monitorizează dacă țările îndeplinesc reformele anticorupție și judiciare la care s-au angajat la aderarea la blocul european. În ciuda acestui fapt, niciuna dintre cele două țări nu a făcut progrese semnificative în acest sens”, se arată în raport, mai notează News.ro.

„În afară de Grecia și Bulgaria, singura țară cu un punctaj mai slab decât al României este Ungaria, cu 46 de puncte”, mai arată News.ro.

Sesizarea la CEDO, formulată de fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, în care aceasta contestă modul în care a fost revocată din funcție, a trecut de procedura de filtru.

„«Noi suntem în faza în care am depășit acest filtraj. S-a considerat că plângerea îndeplinește acele criterii de admisibilitate. Acum urmează să treacă spre un complet de judecători care să identifice acele încălcări ale Convenției, se va redacta un set de întrebări pentru Guvern, se va comunica plângerea, și Guvernul va avea un termen să răspundă atât la plângerea reclamantei, cât și la acele întrebări, pe ce va comunica CEDO că există probleme de încălcare a Convenției. După ce această procedura va fi și ea îndeplinită, în sensul că Guvernul va răspunde, reclamantei i se va trimite răspunsul Guvernului, va avea și ea la dispoziție un termen să își facă apărarea, să răspundă la apărarea Guvernului, și în acel moment poate să menționeze și despăgubirile pe care le solicită ca urmare a încălcării Convenției Europene. După ce ambele părți au epuizat această procedură scrisă, se va închide dosarul și de o parte și de alta, urmând Curtea să ia o hotărâre în acest sens: de violare sau neviolare a Convenției», a declarat Nicoleta Popescu, avocatul Laurei Codruța Kovesi, pentru Ziare.com”, citată de Adevărul.

Cotidianul scrie azi despre o acțiune a procurorilor la Romatsa.

„Procurorii au descins marți, la sediul ROMATSA, și au ridicat mai multe documente, într-un dosar ce vizează posibile nereguli referitoare la anumite contracte de consultanță încheiate cu niște firme. Conform Direcției de Poliție Transporturi a Inspectoratului General al Poliției Române, 6 persoane au fost duse la audieri. Se pare că procurorii au cerut documente referitare la contractele de consultanță juridică încheiate de Romatsa, în perioada 2013-2017”, notează Cotidianul.

Presa scrie azi și despre criticile pe care președintele Iohannis le aduce Guvernului Dăncilă.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară că o serie de măsuri guvernamentale din ultima perioadă «arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate și de viziune cu privire la mersul economiei noastre» și au dus la pierderea încrederii investitorilor în mediul economic românesc. «Fără noile taxe și impozite introduse prin O.U.G. nr. 114/2018, bugetul pentru anul în curs ar fi resimțit constrângeri drastice», a spus șeful statului”, notează News.ro.

„Și ambasadorul Germaniei la București a criticat măsurile Guvernului, afirmând că decizii actuale ale Guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sau la domeniul justiției sunt urmărite cu îngrijorare, și, alături de prezentarea publică a companiilor străine ca fiind problema sau dușmanul societății, creează nesiguranță, însă companiile germane nu-și vor face bagajele prea curând, dar au devenit mai prudente, iar investițiile planificate sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locații alternative”, mai arată News.ro.

Banca Națională a României (BNR) nu a participat marți la discuțiile din Parlament, solicitate de senatorul ALDE Daniel Zamfir. Cu toate acestea, BNR se arată a fi oricând deschisă la dialog.

„«Consiliul de Administrație al BNR a fost numit de Parlament prin votul în plen, și, în consecință, o discuție în Parlament se poate face cu reprezentarea și acordul tuturor forțelor politice, cu implicarea Comisiilor de Finanțe-Bănci. Cadrul de așa-zisă discuție, pe care l-a pregătit dl senator Zamfir, nu a arătat reprezentativitatea parlamentară ca atare, de vreme ce un alt senator a contestat invitația adresată BNR. A fost demersul unui politician care, din păcate, mizează pe un șir de false probleme, cum ar fi manipularea dobânzilor, neprobată nici acum, și nu o invitație onestă la discuții. În consecintă, o discuție clarificatoare în acel cadru ar fi fost imposibilă și ar fi adus mai multă confuzie decât clarificări. BNR respectă Parlamentul României în ansamblul său, ca instituție fundamentală a statului, și își arată încă o dată disponibilitatea la un dialog pe teme reale, în folosul tuturor celor interesați de subiectele care intră în aria ei de competență definită de lege», a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, potrivit Mediafax”, citată de Cotidianul.

Seară frumoasă!

S-a publicat noul clasament al corupției was last modified: ianuarie 30th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: