Ruşii îşi plătesc cumpărăturile prin recunoaştere facială

11 mart. 2021
Vizualizari: 459

Deschidem Revista din această seară cu prelungirea stării de alertă, care aduce noi restricții.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, miercuri, hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. CNSU a decis ca circulația în afara locuinței să fie interzisă după ora 22:00, iar cazarea în pensiunile și hotelurile de la munte să fie limitată la 70% din capacitate. Măsurile se aplică de duminică, 14 martie”, relatează Digi 24.

România Liberă scrie despre un nou împrumut al României, în valoare de patru miliarde de euro, primit din partea Uniunii Europene.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 177 / 2020, anunță un comunicat de presă transmis, luni, 8 martie 2021, de Administrația Prezidențială a României. O.U.G. nr. 177/2020 este cea care a aprobat un Acord de împrumut între Uniunea Europeană, în calitate de Creditor și România, în calitate de Împrumutat, în valoare de 4.099.244.587 euro. Acordul a fost semnat la București, la 8 octombrie 2020, și la Bruxelles, la 19 octombrie 2020”, relatează România Liberă.

Presa mai notează că PSD a depus, miercuri, la Senat, o moțiune simplă împotriva ministrului Economiei, intitulată „O Românie în agonie cu Năsui la Economie”. Decizia de a depune moțiunea a fost luată în Biroul Politic Național al PSD.

„Motivele – blocarea Măsurii 3, fonduri europene, 478 de milioane de euro în acest moment blocate din cauza faptului că domnul ministru a găsit de cuviință să își facă un cont de administrator în procedura de selectare a companiilor”, a susținut președintele PSD, Marcel Ciolacu, scrie Digi 24.

Polițiștii locali ar putea să se reîntoarcă sub coordonarea autorităților locale, în perioada imediat următoare.

„AMR și nu numai a solicitat ca Poliția Locală să revină la primării. (…) Poliția Locală a fost preluată în coordonarea Poliției naționale. Poliția Locală numără, în acest moment, peste 10.000 de angajați, din care aproape 9.000, în operativ. Nu este normal ca toate costurile să fie suportate de autoritățile locale și coordonarea să fie de la poliția națională. În aceste condiții, considerăm că ei trebuie să se întoarcă la nivel local. De fapt, mâine, creăm premizele adoptării unei ordonanțe de urgență ca într-un timp foarte scurt, probabil două săptămâni, poliția locală să se întoarcă la nivel local”, a declarant, la TVR, ministrul de Interne, Lucian Bode, scrie Cotidianul.

„MAI va veni cu două propuneri în hotărârea CNSU. Prima vizează reîntoarcerea jandarmilor la paza obiectivelor. Noi am avut peste 700 de jandarmi detașați de la diverse unități, transferați în sistemul de ordine publică, iar paza era asigurată de angajați ai MApN”, a mai spus ministrul Lucian Bode, notează Cotidianul.

Posibila revocare a Avocatului Poporului este un alt subiect comentat în presa de azi.

„Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că UDMR nu a votat instalarea lui Renate Weber în funcția de Avocat al Poporului, însă nu vede, în acest moment, motivele pentru care ea ar fi revocată.(…) Întrebat, miercuri, într-o emisiune televizată, dacă în opinia sa este necesară schimbarea Avocatului Poporului, vicepremierul Kelemen Hunor a răspuns că nu a văzut raportul care ar sta la baza propunerii de schimbare a lui Renate Weber din funcție. Întrebat dacă este mulțumit de activitatea Avocatului Poporului, reprezentantul UDMR a răspuns că, ceea ce a făcut Avocatul Poporului, de un an și jumătate, a provocat mulțumirea unora și nemulțumirea altora. (…) Potrivit acestuia, «dacă a făcut treaba cum scrie în Constituție și în legea privind funcționarea instituției Avocatului Poporului, atunci nu e nicio problemă»”, relatează Adevărul.

În încheierea Revistei, scriem despre revoluția tehnologică din Rusia, unde recunoașterea facială este introdusă pe scară largă.

„Recunoașterea facială avansează cu viteză mare în Rusia – împânzită de camere de supraveghere de la metrou și până la casa de marcat a supermarket-urilor – între progresul tehnologic și temeri de derivă, în beneficiul autorităților”, relatează AFP, citată de News.ro.

„Îți dai masca de protecție jos, te uiți la cameră și, gata, ți-ai plătit cumpărăturile! La casele automate ale unuia dintre principalele lanțuri de supermarketuri rusești, clienții curioși testează noutatea introdusă săptămâna aceasta la Moscova, de către X5, primul grup de distribuție din țară”, arată News.ro.

„Este practic, nu trebuie să ai portofelul la tine sau să-ți scoți telefonul din buzunar. Trebuie doar să apeși pe un buton și plătești cu fața”, declară Ivan Melnik, directorul Inovației la X5, notează News.ro.

„El dă asigurări că aceste tranzacții sunt «sigure, securizate, criptate», iar tentativele de uzurpare a identității sunt excluse cu ajutorul unor camere de tip 3D, care măsoară adâncimea feței”, mai scrie News.ro.

„La Moscova, primăria și-a consolidat uriașul arsenal de peste 100.000 de camere de supraveghere – unul dintre cele mai importante din lume – și l-a folosit pentru a controla respectarea izolării și a carantinei impuse din cauza Covid-19. Metroul de la Moscova a început, în septembrie 2020, să monteze camere de recunoaștere facială pe porticuri. La începutul lui martie, orașul a anunțat că toate stațiile de metrou din capitală sunt echipate cu aceste camere – deocamdată, în vederea supravegherii, iar în curând, în vederea plății”, relatează News.ro.

„Îngrijorările au crescut în timpul manifestațiilor de la începutul lui 2021, pentru susținerea opozantului politic Aleksei Navalnîi. O activistă de prim-plan din opoziție, Aliona Popva, a denunțat utilizarea recunoașterii faciale în vederea identificării celor prezenți la adunări”, mai scrie News.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Rușii își plătesc cumpărăturile prin recunoaștere facială was last modified: martie 11th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: