Rusia dispune de o rachetă hipersonică, imună în faţa sistemelor de apărare antirachetă

12 mart. 2018
Vizualizari: 1264

Prima pagină a presei a fost ținută în acest weekend de două evenimente politice: Congresul extraordinar al PSD și Consiliul național al PNL.

Dincolo de discursuri, proiecte de viitor, comentarii și cancanuri, ar trebui amintite rezultatele votului de la Congresul PSD. Pentru început trebuie spus că Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte executiv al PSD.

„Viorica Dăncilă a obținut 2.880 voturi, în timp ce, contracandidații săi, Ecaterina Andronescu a primit 541 voturi și Nicolae Bănicioiu, 292 voturi. Marian Neacșu a fost reales secretar general cu 3.063 de voturi. Contracandidatul său, Codrin Ștefănescu, a obținut 668 de voturi. Noii vicepreședinți: Gabriela Firea și Robert Negoiță (regiunea București-Ilfov), Carmen Dan și Adrian Țuțuianu (regiunea Muntenia), Doina Fedorovici și Gabriel Vlase (regiunea Nord-Est), Doina Pană și Gabriel Zetea (regiunea Nord-Vest), Roxana Mînzatu și Bogdan Trif (regiunea Centru), Mirela Furtună și Marian Oprișan (regiunea Sud-Est), Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu (regiunea Sud-Vest), Natalia Intotero și Mihai Fifor (regiunea Vest)”, notează Mediafax.

Ar mai fi de notat o declarație a președintelui PSD, Liviu Dragnea, consemnată de News.ro, în legătură cu ce își propune PSD-ul pe termen scurt: „Așa cum spus și anul trecut, până la finalul sesiunii, legile justiției să fie adoptate și au fost adoptate, dar asta nu înseamnă că s-au făcut sub presiune, și, la legile justiției, articolele declarate neconstituționale de Curte vor fi modificate în raport cu ceea ce a decis CCR. Iar la codurile penale la fel, cu dezbateri largi, sper cu aceeași implicare pentru care le mulțumim și CSM-ului și asociațiilor de magistrați, și cu o comunicare mult mai bună și directă cu Consiliul Europei, cu Comisia Europeană, în așa fel încât schimbul de informații să fie cel corect și să avem la final niște coduri penale pe care trebuie să le modificăm din cel puțin trei motive”.

O poziție similară, în legătură cu modificarea legilor justiției, a avut în acest weekend și președintele ALDE.

„Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, sâmbătă, la Ploiești, că autoritățile din România vor rămâne «pe aceleași coordonate» în ceea ce privește modificările la legislația în domeniul justiției, afirmând că Parlamentul este «suveran ca instituție legiuitoare». «Cine are urechi de auzit, să audă», a spus Tăriceanu”, notează News.ro.

PNL s-a reunit duminică, într-un Consiliu Național, la care au participat 785 de delegați ai partidului din întreaga țară.

„Consiliul Național al PNL a decis, duminică, să îl susțină pe actualul președinte Klaus Iohannis, dacă va candida pentru un nou mandat prezidențial, și pe președintele PNL, Ludovic Orban, pentru poziția de premier, dacă partidul va câștiga viitorul scrutin parlamentar”, scrie Mediafax.

„Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a anunțat că parlamentarii liberali vor depune și în această sesiune parlamentară o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, afirmând că vor strânge toate forțele politice din Parlament pentru a îndepărta coaliția PSD-ALDE de la guvernare. Consiliul Național al PNL a adoptat și o rezoluție conform căreia toate filialele partidului sunt obligate să aibă pagină de Facebook și site cu informații actualizate și să promoveze dialogul prin social media”, mai notează News.ro.

Cazul medicului Mihai Luncan revine în atenția presei.

„Fostul manager al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan, care se află în arest la domiciliu, în dosarul de delapidare cu un prejudiciu de peste cinci milioane de lei, va fi cercetat sub control judiciar, au decis, vineri, magistrații Curții de Apel București. De asemenea, magistrații au decis că medicul poate profesa într-un spital de stat. Decizia luată vineri de Curtea de Apel București este definitivă”, arată News.ro.

„Ministrul moldovean al Justiției, Alexandru Tănase, a anunțat, duminică dimineață, că-și va depune demisia din funcție, după ce, vineri seara, a apărut o înregistrare audio în care discuta amical cu Veaceslav Platon, condamnat ulterior la 18 ani de închisoare, după ce a fost acuzat că ar fi beneficiat de un credit ilegal de la Banca de Economii, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. Tănase a menționat că, odată cu demisia din funția de ministru al Justiției, renunță la serviciul public după 10 ani”, scrie astăzi Cotidianul.

În încheierea Revistei, ne oprim asupra unui interviu acordat recent de președintele Vladimir Putin, citat de Mediafax.

„Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat duminică, într-un interviu pentru un film documentar, că reintegrarea regiunii Crimeea de către Ucraina este imposibilă, indiferent de circumstanțe, relatează site-ul agenției Tass. (…) Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în anul 2014, ca urmare a unui referendum, o manevră criticată dur de Occident. Potrivit ONU, peste 6.500 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat că nu renunță la inițiativa de a recupera Crimeea, considerată «o parte integrantă a Ucrainei»”, scrie Mediafax.

Totodată, Rusia anunță că dispune de o nouă armă, o rachetă hipersonică, imună în fața sistemelor de apărare antirachetă existente.

„«Un avion de luptă MiG-31, aparținând Forțelor Aerospațiale Ruse, a efectuat un antrenament privind lansarea unei rachete balistice hipersonice, care face parte din sistemul aerian de înaltă precizie Kinzhal (n.a. – «Pumnalul»), într-o zonă prestabilită. Lansarea a avut succes, iar racheta hipersonică a lovit ținta desemnată de la sol. Caracteristicile de performanță și indicatorii de timp ai sistemului aerian de înaltă precizie Kinzhal au fost confirmate în timpul lansării rachetei hipersonice», se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova”, citat de Mediafax.

Seară frumoasă!

Rusia dispune de o rachetă hipersonică, imună în fața sistemelor de apărare antirachetă was last modified: martie 12th, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: