România vrea să treacă la euro în 2024

21 mart. 2018
Vizualizari: 1630

După o serie de mesaje de felicitare din partea cancelariilor europene, victoria lui Vladimir Putin în alegerile din Rusia a fost salutată și de președintele Trump.

„Președintele SUA, Donald Trump, l-a felicitat marți pe omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pentru câștigarea scrutinului prezidențial, informează postul CNBC. «Am discutat telefonic cu președintele Putin și l-am felicitat pentru victorie, pentru victoria sa electorală», a declarat Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a precizat că probabil se va întâlni în curând cu Vladimir Putin pentru a discuta despre armament, despre crizele din Coreea de Nord, Ucraina și Siria”, relatează Mediafax.

Adevărul scrie astăzi despre noile pericole la care se expun europenii după războiul din Siria.

Directorul Europol, Rob Wainwright, vorbește despre sute sau poate mii de jihadiști care se pregătesc să atace metropolele europene la întoarcerea din Irak și Siria.

„În jur de 30.000 de indivizi radicalizați, ce reprezintă o amenințare potențială de terorism jihadist, se află în prezent în Europa, a avertizat luni, directorul Europol, Rob Wainwright. «Desigur, nu toți se vor transforma în teroriști activi», dar majoritatea sunt «inspirați de grupuri jihadiste precum Statul Islamic (…). Pot oricând să închirieze un camion sau să ucidă oameni nevinovați», a continuat directorul executiv al Europol, amintind de atentatele comise în orașe europene de teroriști care au pătruns cu vehicule în mulțime. El a vorbit în acest context și despre revenirea în Europa a unor combatanți care au luptat în Siria sau Irak, în rândurile unor grupări jihadiste precum Statul Islamic, avertizând că aceștia sunt «foarte periculoși și reprezintă o amenințare enormă»”, notează Adevărul.

La București, autoritățile sunt preocupate de adoptarea monedei unice europene în 2024 și, în acest sens, a fost înființată – prin hotărâre de guvern – o Comisie națională de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro.

„Pașii pe care România trebuie să îi urmeze pentru a adopta moneda unică euro în 2024 vor fi inițiați, urmăriți și coordonați de către o comisie care va avea, printre membri, pe prim-ministru, guvernatorul BNR, președinții de la Statistică și Prognoză, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai Academiei Române, se arată în textul unei Hotărâri de Guvern, publicată pe site-ul SGG”, scrie Cotidianul.

Protocoalele încheiate de SRI cu instituțiile judiciare și corespondența purtată în ultimii ani între Ministerul Justiției și Comisia Europenă, privind unele dosare de corupție aflate pe rolul instanțelor din România, rămân și astăzi în atenția presei.

„Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți, în plen, să solicite Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Ministerului Public și parchetelor, Inspecției Judiciare, precum și Institutului Național al Magistraturii și Școlii Naționale a Magistraturii, să spună dacă au încheiat protocoale cu serviciile sau structurile de informații, începând cu 1 ianuarie 2005”, scrie News.ro.

„Conducerea Ministerului Public a transmis marți, protocoalele clasificate dintre SRI și instituțiile judiciare, Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, spre informare și analizează aspectele legale cu privire la procedura de declasificare a acestora”, mai notează News.ro.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat astăzi că a primit de la Ministerul Public protocoalele încheiate cu SRI și că va fi parcursă procedura legală de desecretizare a documentelor.

„«Am primit protocoalele de la Parchetul General. Am apreciat faptul că, după ce am cerut public, și alți reprezentanți au cerut ceea ce eu cerusem și că imediat șeful SRI a exprimat acordul, iar ieri după-amiază, le-am primit de la procurorul general. Nu vă pot spune (ce conțin – n.r.) până nu parcurg procedura de desecretizare», a declarat Tudorel Toader, miercuri, după ce a participat la bilanțul Administrației Naționale a Penitenciarelor. El a spus că acestea vor fi desecretizate potrivit Legii nr. 182. «Este o procedură legală», a spus Toader”, mai scrie azi News.ro.

Ședința de Guvern de azi a oferit presei prilejul de a afla noi amănunte legate de corespondența purtată între Ministerul Justiției și Comisia Europeană.

„Premierul Viorica Dăncilă spune că a primit documente de la Ministerul Justiției, care confirmă că practici ale Comisiei Europene, de genul listei negre prezentate recent în mass-media, în care erau menționate nume grele ale unor inculpați din România, erau uzuale. Ea a decis să îi trimită o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker”, notează DC News.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost citat azi la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a fi audiat în dosarul în care este judecat alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana, și de foști angajați ai DGASPC Teleorman.

„Bombonica Prodana a transmis, miercuri, prin avocatul său, un document prin care anunță instanța că a plătit prejudiciul de peste 108.000 lei în dosar, cerând încetarea procesului în cazul său, notează azi News.ro.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a acordat miercuri, pentru 9 mai, un nou termen la care urmează să fie discutat raportul întocmit de Inspecția Judiciară cu privire la săvârșirea de către procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul-șef adjunct, Marius Iacob, a unor abateri disciplinare”, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Agerpres mai scrie că, la nivel european, s-a creat o rețea europeană a serviciilor de inspecție judiciară, la propunerea Inspecției Judiciare din România.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Potrivit unui comunicat al Inspecției Judiciare, transmis marți Agerpres, „membrii fondatori ai rețelei au adoptat, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, statutul și regulamentul acestei structuri, urmând ca, în cel mai scurt timp, ea să dobândească personalitate juridică belgiană. (…) Rețeaua europeană a serviciilor de inspecție judiciară va activa potrivit scopurilor propuse, printre care, în premieră, și promovarea schimburilor de experiență între inspecțiile judiciare membre”.

Seară frumoasă!

România vrea să treacă la euro în 2024 was last modified: martie 21st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: