România are un nou guvern

26 ian. 2018
Vizualizari: 1984

România este în doliu: marele istoric și filosof, Neagu Djuvara, a murit la vârsta de 101 ani.

News.ro scrie azi despre marele nostru istoric: „Neagu Djuvara, născut pe 18 august 1916, la București, într-o familie de origine aromână, și-a luat licența în Istorie la Sorbona, în 1937, și, trei ani mai târziu, a devenit doctor în Drept, la Paris. În 1972, a obținut doctoratul în Filosofie, tot în capitala franceză, urmând ca, în 1987 să primească Diploma Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale din Paris. A fost curier diplomatic în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 și a rămas până în 1947. A urmat exilul la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistență a Refugiaților Români, a colaborat cu Radio Europa Liberă și mai multe fundații. A petrecut 23 de ani în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, de unde s-a întors, în 1984, la Paris. După Revoluția din 1989, Neagu Djuvara a revenit în România, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din București până în 1998. Neagu Djuvara a fost membru de onoare al Institutului de Istorie «A.D. Xenopol» din Iași și al Institutului de Istorie «Nicolae Iorga» din București”.

Și tot azi, dacă ar fi trăit Nicolae Ceaușescu, fostul conducător al României comuniste, ar fi aniversat 100 de ani.

Azi, presa scrie și despre componența noului Guvern Dăncilă. Potrivit Mediafax, „Guvernul Dăncilă își schimbă structura și va avea patru vicepremieri, potrivit unor surse politice, cei patru fiind Viorel Ștefan, Ana Birchall, Paul Stănescu și Grațiela Gavrilescu”.

Mediafax dă publicității lista completă a Cabinetului Dăncilă:Viorica Dăncilă, premier; Viorel Ștefan, vicepremier; Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului; Ana Birchall, vicepremier și ministru pentru implementarea Afacerilor Europene; Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării; Valentin Popa, ministrul Educației; Nicolae Burnete, ministrul Cercetării; Anton Anton, ministerul Energiei; Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe; Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene; Viorel Ilie – ministrul pentru Relația cu Parlament; Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor; George Ivașcu, ministrul Culturii; Sorina Pintea, ministrul Sănătății; Dănuț Andrușca, ministrul Economiei; Radu Oprea – ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerț și Antreprenoriat; Lucian Șova, ministrul Transporturilor; Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne; Mihai Fifor – ministrul Apărării; Tudorel Toader – ministrul Justiției; Petre Daea – ministrul Agriculturii; Lia Olguța Vasilescu – ministrul Muncii; Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicațiilor; Ioana Bran, ministrul pentru Tineret și Sport; Bogdan Trif – ministrul Turismului; Ioan Deneș – ministrul Apelor și Pădurilor; Natalia Intotero – ministerul Românilor de Pretutindeni; Victor Negrescu – ministru delegate pentru Afaceri Europene”.

Președintele Klaus Iohannis se va afla la Bruxelles, în 31 ianuarie, urmând să aibă întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe agenda discuțiilor aflându-se și modificările la legile justiției.

„Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, vizita Președintelui României la Bruxelles are loc în urma invitației care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către președintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker,  Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei. Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum și teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla și negocierile privind noul cadru financiar al UE post 2020, aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, securitatea externă și internă a Uniunii și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere și vecinătatea estică”, scrie azi News.ro.

De altfel, „Comisia Europeană urmărește îndeaproape situația din România, unde cetățenii protestează împotriva recentei reforme judiciare și a corupției, a declarat vineri, la Sofia, comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, înainte de o reuniune informală a miniștrilor justiției și de interne din Uniunea Europeană, transmite BTA”, citată de DC News

„Potrivit comisarului european, executivul UE dorește reforme care să asigure justiției o mai mare independență, o funcționare mai bună și o mai mare încredere din partea opiniei publice. (…) Ea a menționat că ideea ca statele membre ale UE să demonstreze că au o justiție independentă – pentru a putea beneficia de finanțări din bugetul UE după 2020 – va continua să fie discutată în timpul președinției semestriale austriece a Uniunii, în a doua jumătate a acestui an”, mai notează DC News.

Seară frumoasă!

România are un nou guvern was last modified: ianuarie 26th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: