România rămâne sub zodia pandemiei

23 iun. 2020
Vizualizari: 815

Deschidem Revista din această seară cu o știre care nu poate decât să ne îngrijoreze: „România a depășit media europeană la numărul de infectări la suta de mii de locuitori și se clasează pe locul trei în topul țărilor din Europa, după Portugalia și Suedia”, informează Digi 24, citată de Știrile Transilvania.

„5-6% dintre testele făcute în zilele de weekend au scos la iveală noi infectări cu coronavirus, un procent nemaiîntâlnit de la începutul lunii mai.(…) Cele mai multe cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în Suceava (3.920), București (2.740), Brașov (1.227), Botoșani (960), Neamț (948) și Vrancea (942)”, mai arată Știrile Transilvaniei.

Cu toate acestea, România continuă să ia o serie de măsuri de relaxare, iar reluarea unor curse aeriene către țări care au fost grav afectate de pandemie este doar una dintre aceste măsuri.

„Începând de astăzi, 23 iunie, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se vor relua zborurile către Italia și Franța. Compania aeriană WIZZ AIR va opera zboruri către următoarele destinații: Paris Beauvais, Lyon (Franța) și Milano Bergamo, Bologna, Roma Ciampino, Bari și Veneția Treviso (Italia)”, mai anunță site-ul Știrile Trasilvaniei.

Autoritățile române au actualizat lista cu țările pentru care se renunță la măsura izolării.

„Cele cinci țări care intră de mâine pe lista verde: Italia Estonia Finlanda Irlanda Franța  Rămân însă suspendate către alte șapte state, respectiv Belgia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Turcia, SUA și Iran. Cei care doar au tranzitat țările exceptate, plecând de fapt din alte state, care nu sunt incluse pe listă, vor intra în continuare în izolare la domiciliu. Cele cinci țări anunțate astăzi se alături celor 17 incluse de săptămâna trecută pe lista verde: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria”, scrie Libertatea.

Viața politică din România este larg comentată în paginile ziarelor. Avocatul Poporului, fostul europarlamentar Renate Weber, refuză să comenteze ultima cerere a liberalilor, legată de revocarea sa din funcția deținută.

„Avocatul Poporului (AP) nu comentează solicitarea de revocare din funcție, așteptând derularea procedurii parlamentare”, se arată într-un comunicat al AP, transmis, luni, notează Agerpres.

„Precizăm că, potrivit legislației în vigoare, Avocatul Poporului și Adjuncții acestuia sunt asimilați funcțiilor de ministru și secretar de stat și nu beneficiază de pensii de serviciu sau special”, mai menționează Avocatul Poporului, scrie Agerpres.

O altă informație din presă se referă la cazul deputatul PNL, Mihai Voicu.

„Deputatul PNL Mihai Voicu a fost achitat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, într-un dosar în care era acuzat că le-ar fi solicitat bani membrilor de partid din județul Dolj pentru a fi trecuți pe liste la alegerile din 2012”, scrie Agerpres.

„În același dosar, au mai fost achitați Dan Lucian Ștefan Mogoș (secretar general coordonator al PNL Dolj) și Constantin Enea (vicepreședinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL Dolj și reprezentant al SC Coliseum SA). Aceștia primiseră la instanța de fond pedepse cu suspendare. Prin decizia de luni a fost anulată și hotărârea primei instanțe privind confiscarea unor sume de bani de la Mihai Voicu și ceilalți doi inculpate”, mai arată Agerpres.

Ministerul Justiției (MJ) a pus în dezbatere publică, luni, un Proiect de Lege prin care se dorește, provizoriu, stabilirea la 2 ani a duratei cursurilor auditorilor de justiție admiși la Institutul Național al Magistraturii (INM).

„Potrivit proiectului de lege publicat pe pagina de internet a MJ, prin respectivul act cu caracter temporar se propune reglementarea, în anii 2020 și 2021, în raport cu dispozitivul și considerentele deciziei Curții Constituționale 121/2020, a aspectelor esențiale referitoare la organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură, a concursului de admitere la INM, formarea profesională inițială și examenul de absolvire a Institutului pentru auditorii de justiție admiși la INM, precum și stagiul și examenul de capacitate ale acestora”, precizează Agerpres.

Asociația Română a Băncilor (ARB) anunță faptul că Băncile au soluționat deja 90% din cele 362.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată primite de la clienți.

„Băncile din România au soluționat 321.000 de solicitări, reprezentând aproximativ 90% din cele aproximativ 362.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit, în primele trei luni de la debutul pandemiei COVID-19”, arată un comunicat al ARB, citat de News.ro.

Seară frumoasă!

România rămâne sub zodia pandemiei was last modified: iunie 23rd, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: