România normală

6 ian. 2017
Vizualizari: 1661

De la învestirea guvernului Grindeanu reținem o frază din discursul actualului premier: „Vă propun o Românie normală, în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți de care se bucură majoritatea cetățenilor europeni. Îmi doresc o țară în care anormalul să fie o excepție”.

Știm acum, după învestire, care este echipa lui Grindeanu, alături de care dorește să construiască „o Românie normală”.

Un rol important în această construcție revine ministrului de justiție, Florin Iordache.

Agerpres notează care sunt prioritățile noului ministru al justiției: „întărirea statului de drept și creșterea încrederii cetățeanului în actul de justiție”.

Programul acestui minister, parte din programul de guvernare PSD-ALDE, este prezentat pe larg de portalul Universul Juridic.

Începând cu 2017, vizăm modernizarea legislației privind sistemului judiciar, astfel încât acesta să fie asemănător cu cele din statele membre ale UE, împiedicând astfel apariția exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului”– se arată în Programul pentru justiție publicat de Universul Juridic.

Programul pune accent pe prevenție, o posibilă cheie a scăderii numărului de infracțiuni înregistrate în România: „Statul român are obligația de face cunoscută LEGEA tuturor beneficiarilor săi, asigurând astfel înțelegerea normei ca primă premisă a aplicării corecte și a prevenirii încălcării legii, încheierea de parteneriate cu toate profesiile juridice urmând a juca un rol important în acest proces”.

„România normală” nu se poate construi fără o justiție independentă, puternică și în care cetățenii să aibă încredere.

„Fostul ministru al justiției, Raluca Prună, a declarat joi, la intrarea în sediul instituției, că nu-și permite să facă recomandări pentru noul ministru al justiției, Florin Iordache, care este om politic și care știe mult mai bine decât ea ce are de făcut, dar are o recomandare pentru magistratură, să nu uite că multă lume își pune speranța că este o magistratură matură, precizând că speră că ceea ce s-a construit în cel puțin 12 ani nu se va pierde, ci se va consolida. Raluca Prună a spus că de la 1 februarie se va întoarce la Bruxelles”, notează News.ro.

Pe fluxul agențiilor de știri de ieri, pe lângă relatările despre prima zi de activitate a noului guvern, găsim și o știre în legătură cu sesizarea Curții Constituționale în legătură cu Legea nr. 90/2001.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi pentru News.ro a trimis la Curtea Constituțională sesizarea în privința Legii nr. 90/2001, care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate”.

HotNews scrie că: „Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri trei decrete de numire în funcții a unor procurori-șefi. Potrivit Administratiei prezidențiale, a fost numit în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Romulus-Dan Varga, pe o perioadă de 3 ani. În funcția de procuror-șef adjunct al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost numit general-locotenent magistrat Ion Alexandru, pe o perioadă de 3 ani, iar în funcția de procuror-șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost numit general de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, pe o perioadă de 3 ani”.

Tot pe final de mandat al guvernului Cioloș, aceeași agenție, HotNews, notează că: „Ministerul Culturii a trimis miercuri la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”. Informația vine la puțin timp după ce Guvernul anunțase, la finele anului trecut, că a decis ca dosarul Roșia Montană să fie depus la UNESCO doar după o hotărâre comună luată în Guvern, având în vedere că România se află într-un litigiu de arbitraj internațional în acest dosar. Depunerea dosarului pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial a fost facută cu asumarea ministrului culturii, Corina Șuteu, după informarea și consultarea prim-ministrului Dacian Cioloș și cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, se precizează într-un comunicat al Ministerului Culturii”.

Despre alte mutări de ultim moment ale fostului guvern, vom afla probabil în zilele următoare. Deocamdată, noul Executiv face evaluări în fiecare minister și pregătește primele ordonanțe de urgență. Așteptările de la noul Executiv sunt foarte mari, la fel și promisiunile acestuia.

În final, ieșim din actualitatea internă cu o știre Mediafax, care ilustrează preocupările existente nu numai în Europa, ci și peste ocean în legătură cu viitoarea politică externă a SUA și NATO.

Mediafax scrie că: „Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va încerca să obțină un acord cu Administrația Donald Trump, care să blocheze sistemele antirachetă NATO din România și Polonia, precum și anularea sancțiunilor antiruse, apreciază Michael Morell, fost director al Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA)”.

Dincolo de ipoteticele intenții ale vecinului din estul Europei, România rămâne consecventă traseului său european și un aliat de nădejde al NATO.

Este și acesta un semn al normalității României.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Bună dimineața!

România normală was last modified: ianuarie 5th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: