România, mereu surprinzătoare

16 mai 2017
Vizualizari: 1163

Discuțiile pe marginea arhivei SIPA continuă și la CSM. „Judecătoarea Gabriela Baltag le-a solicitat marți membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să voteze formularea unei adrese către Ministerul Justiției în care să se explice situația actuală a arhivei SIPA”, scrie Agerpres.

„Am văzut că erau de făcut mai mulți pași, în sensul că urma să fie desemnată o comisie. De altfel, noi cu toții am observat că foști membri ai CSM, care declară că au făcut parte din aceste comisii, amintesc despre derularea acestor comisii, cel puțin în anii 2005-2006, că de fapt pe 8 februarie 2006 s-a desființat SIPA, trebuia realizat un raport la cele constatate în acea arhivă. (…) Dacă au existat comisii care să inventarieze arhiva SIPA este bine să cunoaștem acest lucru, care a fost componența acestor comisii, dacă au fost întocmite rapoarte și dacă ele au fost supuse aprobării. (…) Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiției, pentru că Ministerul Justiției este custodele acestei arhive, cel puțin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele verbale de predare-primire, toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască. Motiv pentru care vă supun atenției formularea unei adrese către Ministerul Justiției cu aceste aspecte”, a precizat Gabriela Baltag”, mai scrie Agerpres.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a afirmat azi că: „arhiva SIPA ar trebui desecretizată pentru a se elimina orice suspiciune și discuție pe această temă”, după cum arată Cotidianul.

„Cred că se impune rezolvarea acestei probleme pentru totdeauna, pentru a elimina orice fel de suspiciune și discuție pe tema asta. Am totuși o vechime în magistratură și de cel puțin 15 ani aud numai discuții despre SIPA. Cred că este momentul să fie rezolvată. (…) Rezolvare înseamnă, în primul rând, desecretizarea arhivelor, pentru că în condițiile în care aceste documente vor continua să aibă regim de secret (…) este mai greu să se rezolve această problemă”, a spus Tarcea, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii, întrebată dacă se impune desecretizarea arhivei SIPA”, notează Cotidianul.

În privința desecretizării arhivei SIPA s-a pronunțat azi și președinția României.

„Există o legislație foarte clară, aplicabilă în acest caz. Există persoane îndreptățite să facă toate demersurile în această situație. Nu președintele României este cel care a clasificat aceste informații și, evident, Administrația Prezidențială nu are atribuții în domeniul clasificării și desecretizării sau declasificării. Legislația în vigoare trebuie respectată și aplicată la litera legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, notează Mediafax.

În Parlament, deputații și senatorii au votat noua lege RCA.

„Deputații și senatorii au fost nevoiți să grăbească pe ultima sută de metri adoptarea proiectului pentru că joi expiră plafonarea tarifelor. Iar noua lege trebuie să intre în vigoare o dată cu tarifele de referință aprobate de ASF. Asigurătorii atrag atenția că prețurile vor crește”, notează TVR.

News.ro vine cu vești bune. Din nou, România surprinde.

„România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marți de biroul european de statisatică, Eurostat. Astfel, economia României a avansat în primele trei luni cu 1,7% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut. În termeni anuali, PIB-ul a consemnat o consemnat o creștere de 5,6%, arată datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010”, scrie News.ro.

În ultimele zile mai multe instituții publice au sesizat atacuri informatice. Agerpres notează pe această temă: „Un număr de 326 de adrese IP publice din România au fost afectate de virusul ransomware WannaCry, pe listă găsindu-se companii ce activează în sectoarele energetic, transporturi, telecom sau auto, dar și șase instituții publice, se arată într-o analiză de specialitate, publicată marți de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)”.

În finalul Revistei amintim de o opera a lui Brâncuși, care s-a vândut  la un preț neașteptat de mare la o licitație de artă din New York. Este vorba de lucrarea „La Muse endormie”, realizată în bronz și înfățișând un cap de femeie cu ochii închiși, lucrare concepută de Brâncuși în 1913, la Paris.

„O sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuși a fost vândută luni cu 57,37 de milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate la New York, a anunțat casa de licitații Christie’s, care a precizat că prețul este de peste două ori mai mare decât estimarea minimă inițial”, notează Mediafax.

Seară frumoasă!

România, mereu surprinzătoare was last modified: mai 16th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: