România, încotro?

25 oct. 2019
Vizualizari: 993

Presa continuă azi să dezbată Programul de guvernare PNL, propus de Ludovic Orban:

Guvernul PNL propune stoparea modificărilor aduse Codurilor Penale și a altor 70 de propuneri legislative, care aduc modificări acestor Coduri. În ceea ce privește situația Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție sau sistemul de pensionare anticipată, PNL promite «rezolvarea acestor vulnerabilități în litera, dar și spiritul rezultatului Referendumului asupra Justiției». Programul de guvernare face referire și la stoparea «mafiilor de tot felul» și promite acțiuni ferme împotriva corupției”, notează News.ro.

Pentru următorul an, liberalii își propun „ajustarea” cadrului legislativ consacrat Justiției.

„Din păcate, această necesitate a fost folosită drept pretext pentru modificări, care au slăbit independența Justiției și capacitatea organelor de urmărire penală de a derula anchete, unele modificări creând reale amenințări la siguranța cetățenilor (recursul compensatoriu) prin aplicarea lor defectuoasă și dezorganizată. Guvernul optează pentru stoparea acestor modificări aduse codurilor penale, aflate în Parlament, după reîntoarcerea lor de la CCR, care a stabilit că aproximativ 90 de articole erau neconstituționale în urma acestor modificări. Aceeași soluție se impune și pentru aproximativ 70 de propuneri legislative depuse în Parlament pentru modificări punctuale ale codurilor penale, elaborate fără ca ele să fi fost rodul unei concepții unitare care să le coreleze”, se arată în capitolul „Buna funcționare a Justiției. Cadru legislativ” din Programul de guvernare propus de PNL, scrie News.ro.

Guvernul liberal propus de premierul desemnat, Ludovic Orban, dorește relansarea unui proces de modificare a codurilor penale, plecând de la un proiect elaborat de o comisie de specialiști în domeniu, care să includă o dezbatere cu societatea civilă și profesiile juridice, și în cadrul căruia să obțină și avizele consultative prealabile ale Comisiei de la Veneția.

„Guvernul are în vedere în special situația Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, sistemul de pensionare anticipată introdus cu începere de la 1 ianuarie 2020, după ce a fost amânat prin ordonanță de urgență de vechiul guvern, restrângerea atribuțiilor Președintelui României și a CSM în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, recursul compensatoriu. La acestea se adaugă și alte vulnerabilități semnalate de Rapoartele COM privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Rapoartele de evaluare ale Grupului de State contra Corupției (GRECO), avizele Comisiei de la Veneția. Guvernul va urmări rezolvarea acestor vulnerabilități în literă, dar și spiritul rezultatului Referendumului asupra Justiției, desfășurat la inițiativa Președintelui României” se arată în Programul de guvernare, notează News.ro.

PNL propune în programul său de guvernare, la capitolul „Finanțe publice”, adoptarea unor politici fiscale și bugetare mențininând cota unică de impozitare.

„Totodată, guvernarea PNL dorește «revizuirea și corectarea» unor acte normative, inclusiv a celor aflate în proceduri parlamentare, cu «impact negativ» pentru economie: OUG 114/2018 (și OUG care o modifică 19/2019, 43/2019) cu impact negativ, în special în sectoarele energiei, telecomunicații, financiar și administrarea Pilonului 2 de pensii; proiect de lege pentru anularea completă a split TVA; proiect de lege pentru eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă part-time; proiect de lege pentru eliminarea supraccizei la carburanți”, scrie Agerpres.

 „De asemenea, sunt vizate: restructurarea ANAF, astfel încât această instituție să își exercite atribuțiile fără interferența factorului politic, să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale și să promoveze principiul conformării voluntare în relația cu contribuabilii; accelerarea procesului de informatizare a relației contribuabil-autoritate fiscală; întărirea cooperării cu autoritățile fiscale din celelalte state membre ale UE, cu Comisia Europeană și cu alte instituții internaționale implicate în prevenirea și reducerea evaziunii fiscale, prin consolidarea bazei de venituri și eliminarea transferului de profituri în jurisdicțiile fiscale care încurajează astfel de practici; instituirea fermă a bugetului multianual ca instrument de dimensionare și calibrare a opțiunilor de politici fiscale și bugetare, în corelare cu cadrul de programare financiară la nivelul UE”, mai arată Agerpres.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat joi că a văzut Programul de Guvernare propus de PNL și într-o postare pe Facebook, Viorica Dăncilă susține că «Guvernul lui Iohannis» este «pus pe tăieri și hotărât să întoarcă România în vremurile grele ale guvernării PDL» și prezintă 10 măsuri de austeritate din programul Guvernului Orban.

„Domnul Orban a reușit să șocheze astăzi o țară întreagă când a somat actualul Guvern să NU crească salariul minim și a amenințat că, dacă o vom face, va modifica H.G. 10 măsuri de austeritate în programul de guvernare al PNL: 1.Tăierea salariilor angajaților din sectorul public. PNL spune explicit că va modifica Legea salarizării, în ideea de a aduce salariile din sistemul public la nivelul celor din privat. PNL însă nu ține cont că în privat sunt multe salarii situate în zona gri, cu un venit mic pe cartea de muncă, completat de angajator cu bonusuri. Prin urmare „echilibrarea” salariilor de la stat cu cele din privat pleacă de la o premisă falsă. Această reducere a salariilor din sistemul public va afecta peste 1,2 milioane de familii de români; 2. Anularea voucherelor de vacanță. Este o consecință inevitabilă a modificării Legii salarizării, anunțată în programul PNL. Pe lângă faptul că se anulează un beneficiu câștigat de salariații din sectorul public, măsura este devastatoare pentru turismul românesc; 3. Anularea majorărilor de salarii prevăzute de PSD în Legea salarizării. Este o consecință implicită a modificării Legii salarizării, în sensul „echilibrării” cu salariile din privat; 4. Reducerea salariului minim: Guvernul Orban consideră că majorările salariului minim au fost „exagerate”; 5. Anularea majorării anticipate a salariilor din învățământ, prevăzută pentru 1 septembrie 2020. Programul PNL nu își asumă această majorare; 6. Anularea creșterii punctului de pensie la 1.775 lei pentru 1 septembrie 2020. Programul PNL nu își asumă această majorare; 7. Închiderea sau comasarea spitalelor. Se revine la măsura Guvernului Boc de „comasare” a spitalelor neperformante; 8. Creșterea tarifelor pentru populație la gaze naturale și energie electrică prin înlăturarea plafoanelor din OUG 114; 9. Reorganizarea agențiilor de plăți în agricultură (care au funcționat impecabil din 2007, mai puțin în guvernarea Cioloș, în 2016); 10. Anularea programului „Tomate românești”, scrie Viorica Dăncilă, notează News.ro, adăugând disponibilizările din ministere, determinate de comasări.

Finalul Revistei îl consacrăm vestului Europei, care se opune intrării Albaniei și Macedoniei în Uniune.

Parlamentul European (PE), care susține aderarea Albaniei și Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, a deplâns joi lipsa consensului între statele membre UE, în vederea deschiderii negocierilor de aderare, exprimându-și regretul față de o «eroare strategică»”, arată AFP, citată de News.ro.

„Eurodeputații deplâng „blocarea” procesului de către «Franța, Danemarca și Olanda, în contextul în care Albania și Macedonia de Nord» au făcut progrese considerabile, în ultimii ani, în îndeplinirea criteriilor UE, în vederea lansării negocierilor de aderare”. Ei avertizează totodată cu privire la faptul că «alți actori străini, ale căror acțiuni ar putea să nu fie conforme valorilor și intereselor UE», ar putea să profite și să se apropie de Albania și Macedonia de Nord”, relatează News.ro.

 

Despre ce „actori străini” să fie vorba?

 

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
România, încotro? was last modified: octombrie 25th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: