România din stradă

7 dec. 2016
Vizualizari: 1573

Azi scriem despre România reală. România de dincolo de calculele politice, de strategiile regionale sau ale puterilor lumii.

România reală e descrisă de  ziariștii de la DC News: „Aproape 360 de mineri de la exploatările de huilă Paroșeni și Uricani, din Valea Jiului, s-au autoblocat în subteran în cursul nopții și al dimineții de marți. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că nu și-au primit încă drepturile salariale cuvenite pentru luna noiembrie, plata acestora fiind întârziată cu o săptămână”.

Foamete și sărăcie.

Sindicaliștii Federației Sanitas au pichetat marți, între orele 11:00 – 13:00, sediul Ministerului Sănătății, din cauza neînceperii negocierilor privind noul contract colectiv de muncă la nivel de sector. Știrea este consemnată de Agerpres.

Cauza: salariile de mizerie.

Aceeași agenție de presă redă și declarația lui Ioan Ciubotaru, secretarul general al Sindicatului „Muntele”: Minerii de la exploatările de huilă Vulcan și Lonea, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) sunt solidari cu ortacii lor care protestează în subteranul minelor Paroșeni și Uricani de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), apreciind că problemele de întârziere a salariilor ar putea să apară și la unitățile la care lucrează ei dacă CEH nu va reintra în insolvență”.

Solidaritate în fața iminentului șomaj.

Sau:„Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost din Ploiești este supraaglomerat noaptea în această perioadă, oamenii străzii fiind nevoiți să doarmă și pe jos, după cum transmite Mediafax.

Tabloul României ar fi complet dacă am adăuga cauzele grevelor de azi, somajului care aruncă oamenii în stradă, fără adăpost, dacă am face bilanțul distrugerii României.

Mediafax vorbește despre oamenii străzii din Ploiești. Sunt în toată România. Unii dintre ei, posibil cândva au lucrat, au avut o locuință, o familie. Ploieștiul a fost cândva un oraș cu o platformă industrială puternică.

DC News publică o analiză interesantă: Bilanț tragic. Cum a dispărut industria de rafinare după Revoluție”. 

Din cele 10 rafinării care funcționau în România la Revoluție, au mai rămas în funcțiune patru, din care doar trei mai produc carburanți. De la o capacitate – record de 34 milioane de tone de petrol în 1989, sectorul de rafinare românesc a procesat anul trecut 10,3 milioane de tone de țiței– scriu ziariștii amintiți mai sus.

Astfel de bilanțuri tragice se pot face în legătură cu absolut toate ramurile industriale și explică în parte șomajul galopant din România și exodul românilor în Europa.

Pentru lipsurile din sănătate și fraudele din achizițiile directe ar putea fi o explicație.

„Circa 25-30% din contractele de achiziții directe efectuate de spitalele din România sunt suspecte, în condițiile în care în sănătate se fac cele mai multe nereguli în domeniul achizițiilor publice, iar una dintre cele mai utilizate metode de fraudare este cea a spargerii unor contracte mari în contracte mai mici, pentru a evita declanșarea unor licitații deschise, a declarat marți președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș, în cadrul unei conferințe de presă”- scrie News.ro

Cu o sănătate bolnavă, fără busolă, fără strategii coerente, măcinată de corupție, evident că avem o Românie bolnavă.

În timp ce o parte a României alunecă ușor în stradă, cealaltă parte construiește palate cu lift.

Din ce se înaltă palatele? Din istețimea unora de a specula sărăcia, din tupeul altora de a da tunuri.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În timp ce nu mai reușim să numărăm bilanțurile negative legate de industria și agricultura României post-decembriste, constatăm un singur bilanț pozitiv, cel al consumului.

România cheltuie puținul ce i-a mai rămas, luând cu asalt supermarket-urile, căci e luna decembrie, luna cadourilor, luna sărbătorilor. Pe credit sau nu, românul cumpără un picior de porc adus din Germania, varză din Olanda, roșii din Turcia, făină din Ungaria și lista poate continua. Cu siguranță, vom salva și locurile de muncă ale nemților din abatoare și ale agricultorilor olandezi, turci sau unguri. Plecăm la munte de Sărbători, alimentăm în stația de benzină și sigur de mâine un austriac va trăi mai bine.

Într-o astfel de Românie, torționarii susțin că faptele le-au fost demult prescrise. Agerpres dă soluția din cazul Vișinescu: Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins luni, ca inadmisibilă, o contestație prin care fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu-Sărat, Alexandru Vișinescu, solicita anularea condamnării sale la 20 de ani închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici”.

Vișinescu e acuzat de violență, de abuz. Alți au vândut România bucată cu bucată, au distrus industria, au umflat prețurile unor servicii sau medicamente. S-au descurcat. Peste ani. vor susține și ei, deranjați la fel ca și Vișinescu, că faptele sunt demult prescrise.

Pacientul mort, vinovatul lipsă. Aceasta este România chemată să voteze.

Deși presa din aceste zile e plină de declarațiile politicienilor disperați să mai adune câteva voturi, nu le consemnăm, pentru că nu pot fi citite decât într-o cheie politică. Și ne-am minți singuri.

După 11 Decembrie îi vom regăsi împreună în același lift, palatul unuia sau al celuilalt. Și, evident la fel de prieteni ca și ieri, înainte de campanie.

Votanții vor rămâne tot în stradă, nedumeriți, cerându-și drepturile.

Bună dimineața!

România din stradă was last modified: decembrie 6th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: