România confirmă primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană a COVID-19

9 mart. 2021
Vizualizari: 294

Săptămâna debutează cu o creștere îngrijorătoare a numărului cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Autoritățile pun acest fapt pe seama circulației, în România, a noii tulpini, mult mai contagioase.

„România a confirmat, pe 8 martie, primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană a coronavirusului. Într-un caz, este vorba despre un pacient care nu a călătorit în străinătate și nici nu știe să fi intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. În urmă cu trei zile, pe 5 martie, au fost identificate și primele cazuri de tulpină sud-africană. În același timp, tulpina britanică, confirmată la începutul lunii ianuarie, s-a răspândit. Pe 23 februarie, INSP estima, într-o analiză, că aceasta circulă în jumătate din județele țării. Numărul cazurilor confirmate a depășit 200”, scrie Libertatea.

„Suntem, clar, în valul trei. Aceste creșteri, care s-au înregistrat în mod constant, și faptul că au apărut alte variante virale demonstrează destul de clar că vorbim de valul trei”, a arătat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș” din București, relatează Libertatea.

Guvernul ia în calcul modificarea restricțiilor de circulație, din cauza creșterii numărului de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

„Astfel, circulația în afara locuinței va fi interzisă începând cu ora 22:00, în loc de ora 23:00. De asemenea, va fi modificată și ora până la care pot funcționa restaurantele și acestea vor putea funcționa doar până la ora 22:00. Decizia ar putea fi luată miercuri, susțin sursele citate. Este nevoie de o hotărâre a CNSU, aprobată ulterior în ședință de Guvern”, scrie Digi24.

Presa mai scrie că Timișoara a intrat în carantină, fapt ce a determinat, pe lângă protestele populației, și un scandal între primarul Dominic Fritz și președintele de Consiliu Județean, Alin Nica.

Deși, cel puțin aparent, fac parte din aceeași coaliție, cei doi nu pierd nici un prilej să se atace. Aceasta deși premierul Florin Cîțu le-a transmis să comunice mai eficient. Florin Cîțu a criticat atitudinea liderilor locali, care s-au contrat pe tema carantinei, după cum relatează EvZ de Transilvania. Premierul le-a cerut celor doi să comunice mai eficient și să explice ce se petrece”, comentează Evenimentul Zilei.

„M-am uitat pe platformă, erau aproape 20.000 locuri libere în Timișoara, pentru vaccinare. Deci nu se justifică cererea pentru vaccinuri în plus. Ar trebui folosite cele care sunt acolo. Și nu-mi explic cum sunt în această situație, să ai 20.000 locuri libere și totuși să ajungi fi în carantină. Ori comunicarea nu este foarte bună. Ceva se întâmplă și cred că primarul Timișoarei și președintele CJ ar trebui să comunice mai mult. Să explice românilor că sunt vaccinuri în Timișoara și să se vaccineze. Din păcate, s-a ajuns aici pentru că n-au fost respectate regulile”, a arătat premierul Cîțu, mai scrie Evenimentul Zilei.

Membrii Guvernului se pregătesc să ia unele măsuri pentru a evita impunerea unui lockdown general, din cauza agravării pandemiei în România.

„Vedem presiune pe sistemul ATI, ceea ce ne confirmă că lucrurile sunt departe de a fi trecut. Din această perspectivă, vor mai fi necesare niște măsuri, tocmai pentru a nu declanșa un lockdown și nu avem în plan niciun lockdown sistemic, general. Acesta nu e pe masa, în momentele acestea, și nu intenționăm să îl decidem. Nu poți nici să fii radical. Radical înseamnă să închizi tot”, a explicat vicepremierul Dan Barna, într-o emisiune a postului național de televiziune, TVR, notează România Liberă.

Ministerul Educației propune, într-un Proiect de Ordonanță lansat în dezbatere publică pe 5 martie, gratuitate pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier. În replică, Asociația Municipiilor din România solicită Ministerului Educației Naționale și Ministerului Finanțelor Publice să respecte legislația în vigoare și să asigurarea finanțarea transportului elevilor în interiorul orașelor de la bugetul de stat.

„Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificare legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin O.U.G., după aprobarea bugetului în Parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național. Totodată, se încalcă unul din principiile autonomiei locale, conform căruia nu se pot transfera responsabilități către autoritățile locale fără asigurarea sursei de finanțare”, transmit primarii, într-un comunicat semnat de președintele AMR, Emil Boc, scrie Digi 24.

Desființarea SIJ este un alt subiect comentat în presa de azi. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță că PSD se opune desființării Secției Speciale și va ataca legea de desființare la CCR, dacă Parlamentul aprobă un asemenea proiect.

„Această Secție Specială nu trebuie desființată. Cu alte cuvinte, vom vota împotriva desființării Secției Speciale. Mai mult, vom face toate demersurile necesare de a ataca la Curtea Constituțională, în cazul în care proiectul de lege de desființare a Secției speciale va trece prin Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă susținută după ședința Biroului Politic Național al PSD, scrie România Liberă.

Seară frumoasă!

România confirmă primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană a COVID-19 was last modified: martie 9th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: