România condamnată de CJUE pentru gropile de gunoi

19 oct. 2018
Vizualizari: 1231

Deși mediul pare să fie una dintre preocupările importante ale politicienilor și guvernanților, prin căutarea și impunerea unor noi taxe de mediu, totuși nu reușim să satisfacem cererile UE în această privință.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat ieri România pentru neîndeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri. 68 de gropi de gunoi neconforme rămân în continuare deschise, deși România avea obligația de a le închide și de a le reabilita până la 16 iulie 2009.

„«Prin faptul că nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deșeuri în cauză, obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu art. 7 lit. g) și cu art. 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri, acele depozite de deșeuri care, în conformitate cu art. 8 din directiva menționată, nu au primit autorizația care să le permită să funcționeze în continuare, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul art. 14 lit. b) din Directiva 1999/31 coroborat cu art. 13 din aceasta», se arată în hotărârea pronunțată joi, de către CJUE, în dosarul C 301/17”, scrie News.ro.

Aproape că au devenit un fapt comun sancțiunile Europei, aplicate României, lucru ce ne determină să credem că România a fost acceptată în UE doar pentru faptul că putea fi o piață de consum importantă pentru firmele din Europa Occidentală.

La capitolul „Înfăptuirea justiției”, aproape permanent, suntem apostrofați de oficialii europeni, iar progresele României par infime.

Ordonanța care modifică legile justiției i-a prilejuit președintelui PNL, Ludovic Orban, să se adreseze ieri Comisiei de la Veneția, printr-o scrisoare, în care este criticată ordonanța și inițiatorul ei, ministrul justiției.

„«PNL, în calitate de inițiator, la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, al demersurilor care au dus la sesizarea Comisiei de la Veneția de către Comisia de Monitorizare a APCE asupra modificărilor aduse legilor justiției din România, ne considerăm îndreptățiți moral să vă aducem la cunoștință următoarele aspecte privitoare la evoluția modificărilor legislative din țara noastră, operate prin O.U.G. nr. 92/2018, inițiată de ministrul justiției, Tudorel Toader. În primul rând, învederăm faptul că Tudorel Toader, actual ministru al Justiției, s-a folosit în repetate rânduri, atât domnia sa, cât și reprezentanții majorității guvernamentale, de calitatea de membru al Comisiei de la Veneția, pentru a legitima public soluții legislative cel puțin controversate. În mod similar, și în cazul O.U.G. nr. 92/2018, ministrul justiției a justificat adoptarea ordonanței de urgență prin faptul că a avut discuții prealabile cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția», se arată în scrisoarea transmisă joi de liderul PNL”, scrie Agerpres.

Ministrul justiției, aflat la Comisie, așteaptă decizia acestui for în legătură cu textul ordonanței care modifică legile justiției.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat joi seară că «este foarte important semnalul pe care-l dă Comisia de la Veneția» prin avizul pe care-l pregătește în aceste zile, cu privire la legislația din România, deoarece la el se raportează aproape de fiecare dată Comisia Europeană (CE), Mecanismul de Verificare și Control (MCV), Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) «și cine ne mai evaluează». […] Acesta a explicat o serie dintre recomandările Comisiei care au fost reluate în O.U.G. nr. 92/2018, respectiv cele referitoare la amânarea pensionării magistraților care au douăzeci de ani de vechime, cele referitoare la reprezentanții societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii, dar și cele referitoare la eliminarea motivelor «subiective» de revocare a membrilor aleși ai CSM. Toader a spus că «orice lege este perfectibilă», dar că Guvernul a decis preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneția, înainte de avizul final, de care vor ține seama «Comisia Europeană, MCV, GRECO și cine ne mai evaluează»”, relatează News.ro.

Comisia de la Veneția are pe ordinea de zi a ședinței din această săptămână adoptarea a două opinii privind justiția din România.

Avocatul Poporului a solicitat ieri informații suplimentare de la Guvern și de la Ministerul Justiției în legătură cu aspectele sesizate în memoriile privind neconstituționalitatea O.U.G. nr. 92/2018.

„Având în vedere complexitatea aspectelor sesizate în petiții, în conformitate cu art. 17 alin. (4) teza a II-a din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, potrivit cărora «Avocatul Poporului poate cere date suplimentare pentru analiza și soluționarea petițiilor», instituția Avocatul Poporului a decis să solicite informații suplimentare Guvernului României și Ministrului Justiției, au transmis, joi seară, reprezentanții Avocatului Poporului. Potrivit acestora, «argumentele de neconstituționalitate dezvoltate în sesizările primite sunt examinate de angajații Biroului contencios constituțional prin raportare la jurisprudența Curții Constituționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție»”, scrie News.ro.

Finalul Revistei aparține unei decizii a guvernului albanez, care scoate țara sa de pe harta jocurilor de noroc.

„Premierul Albaniei, Edi Rama, a anunțat că intenționează să interzică jocurile de noroc și casele de pariuri, anunță AFP. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Decizia vine la câteva luni după ce Skenderbeu a fost suspendată timp de zece ani din cupele europene, ca urmare a unor meciuri trucate în competițiile continentale”, scrie Prosport.

Seară frumoasă!

România condamnată de CJUE pentru gropile de gunoi was last modified: octombrie 19th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: