România, condamnată de CEDO
Revocarea procurorului general rămâne principala temă a zilei.
În acest conflict intervine și fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, care cere ministrului Toader să indice temeiul legal în baza căruia cere revocarea procurorului general Augustin Lazăr.
„Revocarea procurorului general se poate face pentru una dintre cele trei condiții prevăzute de lege și, semnificativ aici sau relevant, singura condiție pe care domnul Lazăr, procurorul general Lazăr, ar putea să nu o mai îndeplinească la acest moment este calitatea activității sale manageriale”, a spus fostul ministru Prună, scrie News.ro.
„«Inspecția Judiciară, care este abilitată prin lege să facă un asemenea control, a desfășurat controlul pe tot parcursul lunii septembrie, iar apoi CSM, tot pentru că așa prevede legea, și sesizat cu raportul Inspecției Judiciare, aprobă în întregime raportul Inspecției Judiciare, a cărui concluzie este că managementul la Parchetul General, sub conducerea procurorului general Lazăr, a fost unul eficient. Dacă managementul este eficient și dacă procurorul general Lazăr nu a fost sancționat disciplinar, aceasta fiind o altă condiție pentru a declanșa revocarea, și, în fine, a treia condiție este să nu mai fi îndeplinit acum condițiile de la numire – deci, dacă niciuna dintre aceste condiții nu sunt îndeplinite, eu îl invit public pe domnul ministru Toader să ne lumineze, pe juriști și pe nejuriști, să ne spună care este temeiul legal pe care își întemeiază declanșarea procedurii de revocare a procurorului general», a declarat, azi, Raluca Prună”, mai notează News.ro.
Ancheta în cazul victimelor Revoluției aduce României o nouă condamnare la CEDO.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata a 345.000 de mii de euro, ca despăgubiri, unor victime și urmași ai victimelor Revoluției din 1989, din cauza întârzierii anchetei în aceste cazuri. Potrivit deciziei, este vorba despre 23 de persoane, fie răniți în timpul evenimentelor din decembrie 1989, fie urmași ai victimelor Revoluției, care au dat statul român în judecată la Curtea de la Strasbourg pentru întârzierile în anchetele privind responsabilii de aceste fapte. Cei 23 au reclamat faptul că autoritățile române nu au efectuat, într-un interval rezonabil, o anchetă eficientă privind evenimentele din decembrie 1989, din București, Slobozia, Târgoviște și Reșița. […] CEDO a condamnat statul român la plata a câte 15.000 mii de euro fiecăruia dintre cei 23 de reclamanți”, scrie News.ro.
Parchetul General a anunțat miercuri că procurorii continuă ancheta într-un dosar disjuns din Colectiv, în legătură cu intervenția autorităților și acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv asistența medicală acordată victimelor, împrejurările legate de posibile infecții nosocomiale și de acțiunile ori inacțiunile funcționarilor publici referitoare la transferul răniților la spitalele din străinătate.
„În cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub numele de «Dosarul Colectiv», se efectuează în continuare urmărirea penală pentru infracțiunile de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu privind intervenția autorităților și acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistența medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecții nosocomiale și de acțiunile ori inacțiunile funcționarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unități de spital din străinătate. Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale privind leziunile persoanelor vătămate supraviețuitoare, având ca obiective, printre altele, și constatarea unor indicii privind încălcarea normelor de acordare a asistenței medicale, iar persoane vătămate au fost audiate în legătură cu asistența medicală și posibile infecții asociate asistenței medicale, se arată într-un comunicat al Parchetului General”, citat de Agerpres.
„De asemenea, spune Parchetul General, au fost formulate solicitări către diferite autorități privind documentarea faptelor, fiind identificate și ridicate mai multe înscrisuri, au fost audiați martori, părți civile (aparținători ai victimelor decedate), unele dintre acestea depunând înscrisuri, urmând a se proceda la continuarea acestor activități”, mai scrie Agerpres.
Tarom va opera noi curse interne.
„Tarom va opera două curse săptămânale între Arad și București, începând cu 1 decembrie, conform unui anunț făcut miercuri de ministrul Apărării, Mihai Fifor, informație care a fost confirmată ulterior de conducerea aeroportului local”, scrie News.ro.
În finalul Revistei, scriem despre Festivalul Tânăr de la Sibiu.
„Festivalul Tânăr de la Sibiu, ajuns la a patra ediție, va avea loc în perioada 2-11 noiembrie 2018, la Teatrul Gong, iar programul său cuprinde peste 40 de spectacole susținute de unele dintre cele mai importante trupe din Marea Britanie, Polonia, Italia, Bolivia, Germania, Franța, Japonia, Suedia, Canada, România. […] Ediția de anul acesta va fi deschisă pe 2 noiembrie, de la ora 11.00, cu «Grădina desfătărilor umane», un performance de 15 minute, susținut de până la 6 ori pe zi de trupa Mere Phantoms (Canada)”, scrie Cotidianul.
Seară frumoasă!