România ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

7 dec. 2017
Vizualizari: 1650

Peste 400 de oameni au protestat miercuri seară în fața Parlamentului, în timp ce, în Camera Deputaților, se dezbătea Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților.

News.ro scrie azi despre manifestațiile din Piața Victoriei și din mai multe orașe ale României.

„Au fost și îmbrânceli între protestatari și forțele de ordine, după ce mai mulți manifestanți au rupt cordonul de jandarmi, ieșind pe șosea și blocând pentru scurt timp traficul. De asemenea, trei persoane au fost duse la Poliție, după ce doi manifestanți au acuzat că au fost atinși de mașina în care se afla un deputat. La ieșirea din Parlament, deputații au fost huiduiți de către manifestanți. Parlamentarii USR au ieșit cu lanternele telefoanelor aprinse și s-au alăturat manifestanților, pe care i-au aplaudat, mulțumindu-le că au venit să împiedice adoptarea legilor justiției. Proteste au avut loc miercuri seară și în Cluj-Napoca, unde oamenii au plecat în marș pe străzi, dar și în Iași și Sibiu”, arată News.ro.

„Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Arad, că în timp ce «e la modă» să se discute despre corupți și se organizează proteste, «lumea vede doar corupția financiară», iar «instituțiile de forță din România, din păcate, au scăpat de sub orice control în ultimii ani»”, scrie News.ro.

Președintele Tăriceanu spune, referitor la protestatari, „că are îndoieli că au înțeles despre ce este vorba, informându-se «numai de pe rețelele de socializare, unde apar strigăte de luptă»”, mai notează News.ro.

„Procurorul general Augustin Lazăr afirmă, referitor la modul în care au fost votate miercuri amendamentele la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, că există o dorință de a pune sub control sistemul judiciar, mai puternică decât rațiunea”, mai scrie azi News.ro.

De asemenea, procurorul general susține că este necesar un punct de vedere al Comisiei de la Veneția cu privire la modificările legilor justiției, aflate în dezbaterea Parlamentului.

„Toată lumea e îngrijorată și e firesc. Este nevoie de un punct de vedere autorizat al Comisiei de la Veneția. Dar într-o asemenea procedură urgentă, vă dați seama că aceasta înseamnă că există o voință ca în câteva zile să se întâmple ceva și avem legi noi care, fără îndoială, vor pune independența justiției sub un semn de întrebare”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr, scrie News.ro.

Înființarea unei Secții speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori determină noi discuții între magistrați.

Într-o postare pe pagina de Facebook, judecătorul Dana Gîrbovan, președintele UNJR, face referire în legătură cu propunerea UNJR trimisă Comisiei parlamentare privind înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

„«Contrar tuturor sloganurilor pe care le-au vehiculat unii și alții din politică sau presă că prin această secție justiția va fi capturată de politic, se poate vedea că această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziția de procuror general sau procurori-șefi direcții sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul Justiției, iar numirea de președinte), în cazul acestei secții numirea procurorului-șef se face de către plenul CSM. De asemenea, tot plenul CSM numește și procurorii care vor activa în această secție. Numirea se face în urma unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecție este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea și gradul vor aduce plus de profesionalism și experiență. În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care și-au condus anchetele», scrie judecătorul Dana Gîrbovan”, notează Agerpres.

Pe aceeași temă, potrivit News.ro, procurorul general Augustin Lazăr declară că: „Ar trebui să nu existe niciun fel de secție. Pot spune doar un singur cuvânt: discriminare. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistrații”.

Dezbaterile continuă în Cameră.

„Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost înregistrată miercuri la Senat, deși actul normativ se află încă în dezbatere la Camera Deputaților, nefiind adoptate nici măcar jumătate dintre articole”, mai anunță News.ro.

În finalul Revistei, aflăm din Cotidianul că România va ajunge din nou în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„Comisia Europeană trimite Bulgaria, Luxemburg, România, Spania în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu au notificat transpunerea integrală în legislația națională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor, a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale. Comisia solicită Curții să impună sancțiuni financiare acestor 4 state membre (România – 42.377,60 euro pe zi, Bulgaria – 19.121,60 euro pe zi, Luxemburg – 12.920,00 euro pe zi și Spania – 123.928,64 euro pe zi). În mai 2016 au fost declanșate proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către aceste țări”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

România ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene was last modified: decembrie 7th, 2017 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: