RO e-TVA

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale (M. Of. nr. 582/21 iunie 2024).

Intrare în vigoare: 21 iunie 2024 (cu unele excepții).

O.U.G. nr. 70/2024 aprobă:

– procedura de implementare a decontului precompletat RO e-TVA și modalitatea de valorificare a datelor și informațiilor din sistemele gestionate de autoritățile fiscale;

– modul de guvernanță specific (obiectivele implementării, atribuțiile și responsabilitățile structurilor organizatorice din cadrul MF).

Definiție

Decontul precompletat RO e-TVA conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și ANAF (RO eFactura, RO e-Transport, RO e-Sigiliu, RO e-Case de marcat electronice, RO e-SAF-T, sistemul informatic integrat vamal).

Acest document conține informații privind sursele de date utilizate pentru precompletare, iar persoanele impozabile pot solicita electronic rapoarte privind datele și informațiile din sursele de date folosite. Decontul precompletat nu constituie titlu de creanță în sensul Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și nu generează obligații fiscale în sarcina persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

Procedura de verificare – RO e-TVA

1. Decontul precompletat se transmite de către ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin SPV, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale. Dacă sistemul RO e-TVA nu funcționează, termenul de transmitere se prelungește cu durata de nefuncționare (un mesaj va fi afișat pe site-ul ANAF în acest scop).

2. După primirea decontului precompletat, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA verifică datele și informațiile din acesta, prin comparare cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală. Persoana impozabilă are obligația de a transmite decontul de TVA până la termenul prevăzut de lege, indiferent de primirea decontului precompletat.

3. ANAF va identifica diferențele semnificative* dintre datele și informațiile din decontul precompletat și cele din
decontul de TVA transmis de contribuabil.

Notă*. Diferențele semnificative reprezintă valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minim 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minim 1.000 lei. Pragul de semnificație poate
fi modificat periodic de către ANAF.

4. După identificarea diferențelor semnificative, ANAF transmite către persoana impozabilă, până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA, prin SPV, formularul ”Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA”. Acest formular poate fi transmis și în cazul în care se constată diferențe sub pragul de semnificație.

5. Persoana impozabilă are obligația transmiterii formularului electronic ”Notă justificativă privind diferențe RO e- TVA”, prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate.
Nota justificativă se transmite în maxim 10 zile de la data primirii documentului ”Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA”.

7. ANAF analizează Nota justificativă și dispune măsurile legale în conformitate cu competențele atribuite și obiectivele actului normativ propus.

Sancțiuni și risc fiscal

1. Netransmiterea sau nerespectarea termenului de transmitere a Notei de justificare constituie contravenție și se pedepsește cu amendă 2.000 – 10.000 lei.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul organelor fiscale centrale.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

2. Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor solicitate prin Nota justificativă reprezintă̆ indicator de risc
fiscal privind nivelul de declarare al TVA. În funcție de nivelul riscului fiscal, stabilit pe baza analizei de risc, persoana impozabilă poate face obiectul inspecției fiscale sau controlului antifraudă̆.

3. Se stabilesc situațiile în care persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prezintă risc de rambursare necuvenită a TVA:
– dacă nu depune Nota justificativă în termenul legal;
– dacă există diferențe semnificative și nu au fost prezentate informații și date complete și concludente prin Nota justificativă.

Termene

1. Modelul și conținutul formularelor:
(i) Decontul precompletat RO e-TVA,
(ii) Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA,
(iii) Notă justificativă privind diferențe RO e-TVA se aprobă prin OPANAF în 10 zile de la publicarea O.U.G nr. 70/2024 (n.n. până la 1 iulie 2024).

2. Decontul precompletat se implementează începând cu data de 1 august 2024 pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

3. Prevederile referitoare la obligația de transmitere a Notei justificative, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor și cele referitoare la riscul fiscal, intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial (n.n. până la 19 septembrie 2024).