Rezultatul referendumului local desfăşurat la nivelul municipiului Bucureşti la data de 24 noiembrie 2024 (HBEC nr. 8H/2024)
Actul publicat în Monitorul Oficial |
Preambul | Sumar |
Hotărârea Biroului Electoral Central (HBEC) nr. 8H/2024 privind publicarea rezultatului referendumului local desfășurat la nivelul municipiului București la data de 24 noiembrie 2024 (M. Of. nr. 1199 din 29 noiembrie 2024) |
Având în vedere: – art. 5 alin. (2) și (3) și ale art. 151 alin. (6) din Legea nr. 3/2000; – art. 13 alin. (1) și art. 17 alin. (1) lit. e) și alin. (4) din Legea nr. 370/2004; – art. 7 din HBEC nr. 6H/2024; – art. 8-10 din Decizia BEC nr. 170D din 18.11.2024; – Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 322/2024; Văzând: – procesele-verbale privind rezultatele referendumului local desfășurat în data de 24 noiembrie 2024, întocmite de către birourile electorale ale sectoarelor municipiului București; În temeiul: – art. 17 alin. (4) din Legea nr. 370/2004, rep. |
Se totalizează rezultatele din procesele-verbale privind referendumul local asupra emiterii autorizațiilor de construire în municipiul București, desfășurat în data de 24 noiembrie 2024, întocmite de către birourile electorale ale sectoarelor municipiului București. |
În M. Of. nr. 1199 din data de 29 noiembrie 2024 s-a publicat Hotărârea Biroului Electoral Central (HBEC) nr. 8H/2024 privind publicarea rezultatului referendumului local desfășurat la nivelul municipiului București la data de 24 noiembrie 2024.
Redăm, în continuare, prevederile hotărârii:
Art. 1
(1) Se totalizează rezultatele din procesele-verbale privind referendumul local asupra emiterii autorizațiilor de construire în municipiul București, desfășurat în data de 24 noiembrie 2024, întocmite de către birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, datele prevăzute în acestea fiind centralizate în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
(2) Se totalizează rezultatele din procesele-verbale privind referendumul local asupra aprobării de către Consiliul General al Municipiului București a repartizării între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni, desfășurat în data de 24 noiembrie 2024, întocmite de către birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, datele prevăzute în acestea fiind centralizate în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.
(3) Se totalizează rezultatele din procesele-verbale privind referendumul local asupra finanțării și implementării unui program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București, desfășurat în data de 24 noiembrie 2024, întocmite de către birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, datele prevăzute în acestea fiind centralizate în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre.
(4) Se constată că, întrucât procesele-verbale menționate la alin. (1)-(3) consemnează în mod real datele rezultate în urma desfășurării referendumului local, calculul corelației pct. 2 = pct. 5 + pct. 6 + pct. 7 din fiecare proces-verbal comportă abateri matematice care nu sunt de natură a influența valabilitatea, validitatea sau rezultatul referendumului.
(5) Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2
(1) Se constată că, în cazul întrebării nr. 1 „Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, referendumul este valabil, întrucât au participat la vot 40,96% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
(2) Se constată că, în cazul întrebării nr. 2 „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”, referendumul este valabil, întrucât au participat la vot 40,96% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
(3) Se constată că, în cazul întrebării nr. 3 „Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”, referendumul este valabil, întrucât au participat la vot 40,96% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Art. 3
(1) Se constată că, în cazul întrebării nr. 1 „Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, rezultatul referendumului este validat, întrucât opțiunile valabil exprimate reprezintă 40,22% din persoanele înscrise pe listele electorale permanente.
(2) Se constată că, în cazul întrebării nr. 2 „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”, rezultatul referendumului este validat, întrucât opțiunile valabil exprimate reprezintă 40,16% din persoanele înscrise pe listele electorale permanente.
(3) Se constată că, în cazul întrebării nr. 3 „Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”, rezultatul referendumului este validat, întrucât opțiunile valabil exprimate reprezintă 40,23% din persoanele înscrise pe listele electorale permanente.
Art. 4
(1) Se constată că, în cazul întrebării nr. 1 „Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” este de 477.378, iar numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „NU” este de 241.423.
(2) Se constată că, în cazul întrebării nr. 2 „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” este de 462.003, iar numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „NU” este de 255.679.
(3) Se constată că, în cazul întrebării nr. 3 „Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” este de 608.178, iar numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „NU” este de 110.862.
Anexe
ANEXA nr. 1: PROCES-VERBAL privind centralizarea rezultatelor referendumului local asupra emiterii autorizațiilor de construire în municipiul București din 24 noiembrie 2024
Întrebarea 1
Municipiul București
PROCES-VERBAL
privind centralizarea rezultatelor referendumului local asupra emiterii autorizațiilor de construire în municipiul București din 24 noiembrie 2024
1. Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum | 1.787.023 |
2. Numărul participanților*) | 732.133 |
3. Numărul de buletine de vot primite pentru a fi întrebuințate | 1.865.603 |
4. Numărul de buletine de vot rămase neîntrebuințate | 1.133.511 |
5. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” | 477.378 |
6. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „NU” | 241.423 |
7. Numărul voturilor nule | 13.255 |
8. Numărul voturilor contestate | 6 |
9. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor primite | 31 |
10. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor soluționate | 29 |
11. Expunerea pe scurt a modului de soluționare a întâmpinărilor și contestațiilor |
_______
*)Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7.
Președintele Biroului Electoral Central,
judecător Ioana Bogdan ………………………….. (semnătura, ștampila) |
Locțiitorul președintelui Biroului Electoral Central,
judecător Mihai Andrei Negoescu-Gândac ……………………….. (semnătura) |
Membrii Biroului Electoral Central
Numele și prenumele | Funcția, apartenența politică
(unde este cazul) |
Semnătura |
1. Judecător Valentina Vrabie
2. Judecător Rodica Zaharia 3. Judecător Doina Vișan 4. Toni Greblă – președinte AEP 5. Cosmin-Gabriel Popp – vicepreședinte AEP 6. Zsombor Vajda – vicepreședinte AEP 7. Eliza Ene-Corbeanu – Partidul Social Democrat (PSD) 8. Cristian Ene – Partidul Național Liberal (PNL) 9. Oana Anghel – Partidul Uniunea Salvați România (USR) 10. Laurențiu Plăeșu – Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) 11. Maria Kolumban – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) 12. Mihai Cristea – Partidul Noua Românie (PNR) 13. Eduard-Andi Manciu – Forța Dreptei (FD) 14. Mihai-Doru Giugula – Liga Acțiunii Naționale (PLAN) 15. Mihai-Vlad Ignă – Partidul Național Conservator Român (PNCR) 16. Bogdan Enescu – Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN) |
ANEXA nr. 2: PROCES-VERBAL privind centralizarea rezultatelor referendumului local asupra aprobării de către Consiliul General al Municipiului București a repartizării între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni din 24 noiembrie 2024
Întrebarea 2
Municipiul București
PROCES-VERBAL
privind centralizarea rezultatelor referendumului local asupra aprobării de către Consiliul General al Municipiului București a repartizării între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni din 24 noiembrie 2024
1. Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum | 1.787.023 |
2. Numărul participanților*) | 732.133 |
3. Numărul de buletine de vot primite pentru a fi întrebuințate | 1.865.617 |
4. Numărul de buletine de vot rămase neîntrebuințate | 1.133.569 |
5. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” | 462.003 |
6. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „NU” | 255.679 |
7. Numărul voturilor nule | 14.300 |
8. Numărul voturilor contestate | 5 |
9. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor primite | 31 |
10. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor soluționate | 29 |
11. Expunerea pe scurt a modului de soluționare a întâmpinărilor și contestațiilor |
_______
*)Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7.
Președintele Biroului Electoral Central,
judecător Ioana Bogdan ………………………….. (semnătura, ștampila) |
Locțiitorul președintelui Biroului Electoral Central,
judecător Mihai Andrei Negoescu-Gândac ……………………….. (semnătura) |
Membrii Biroului Electoral Central
Numele și prenumele | Funcția, apartenența politică
(unde este cazul) |
Semnătura |
1. Judecător Valentina Vrabie
2. Judecător Rodica Zaharia 3. Judecător Doina Vișan 4. Toni Greblă – președinte AEP 5. Cosmin-Gabriel Popp – vicepreședinte AEP 6. Zsombor Vajda – vicepreședinte AEP 7. Eliza Ene-Corbeanu – Partidul Social Democrat (PSD) 8. Cristian Ene – Partidul Național Liberal (PNL) 9. Oana Anghel – Partidul Uniunea Salvați România (USR) 10. Laurențiu Plăeșu – Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) 11. Maria Kolumban – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) 12. Mihai Cristea – Partidul Noua Românie (PNR) 13. Eduard-Andi Manciu – Forța Dreptei (FD) 14. Mihai-Doru Giugula – Liga Acțiunii Naționale (PLAN) 15. Mihai-Vlad Ignă – Partidul Național Conservator Român (PNCR) 16. Bogdan Enescu – Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN) |
ANEXA nr. 3: PROCES-VERBAL privind centralizarea rezultatelor referendumului local asupra finanțării și implementării unui program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București din 24 noiembrie 2024
Întrebarea 3
Municipiul București
PROCES-VERBAL
privind centralizarea rezultatelor referendumului local asupra finanțării și implementării unui program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București din 24 noiembrie 2024
1. Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum | 1.787.023 |
2. Numărul participanților*) | 732.133 |
3. Numărul de buletine de vot primite pentru a fi întrebuințate | 1.865.632 |
4. Numărul de buletine de vot rămase neîntrebuințate | 1.133.605 |
5. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” | 608.178 |
6. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „NU” | 110.862 |
7. Numărul voturilor nule | 12.917 |
8. Numărul voturilor contestate | 5 |
9. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor primite | 30 |
10. Numărul întâmpinărilor și contestațiilor soluționate | 28 |
11. Expunerea pe scurt a modului de soluționare a întâmpinărilor și contestațiilor |
_______
*) Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7.
Președintele Biroului Electoral Central,
judecător Ioana Bogdan ………………………….. (semnătura, ștampila) |
Locțiitorul președintelui Biroului Electoral Central,
judecător Mihai Andrei Negoescu-Gândac ……………………….. (semnătura) |
Membrii Biroului Electoral Central
Numele și prenumele | Funcția, apartenența politică
(unde este cazul) |
Semnătura |
1. Judecător Valentina Vrabie
2. Judecător Rodica Zaharia 3. Judecător Doina Vișan 4. Toni Greblă – președinte AEP 5. Cosmin-Gabriel Popp – vicepreședinte AEP 6. Zsombor Vajda – vicepreședinte AEP 7. Eliza Ene-Corbeanu – Partidul Social Democrat (PSD) 8. Cristian Ene – Partidul Național Liberal (PNL) 9. Oana Anghel – Partidul Uniunea Salvați România (USR) 10. Laurențiu Plăeșu – Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) 11. Maria Kolumban – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) 12. Mihai Cristea – Partidul Noua Românie (PNR) 13. Eduard-Andi Manciu – Forța Dreptei (FD) 14. Mihai-Doru Giugula – Liga Acțiunii Naționale (PLAN) 15. Mihai-Vlad Ignă – Partidul Național Conservator Român (PNCR) 16. Bogdan Enescu – Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN) |