Admitere INM 2015. Interviu cu primul candidat admis: „A fi magistrat nu este un privilegiu, ci mai degrabă o responsabilitate”

6 oct. 2015
7.317 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

back_to_school_ujmag_universuljuridic

👍Vezi și: Rezultate INM 2015

Conferința națională de insolvență

Amelia Băbuță, absolventa Facultății de Drept UBB Cluj care a intrat prima la INM anul acesta, arată într-un interviu exclusiv pentru Clujust.ro cum s-a pregătit pentru fiecare probă a concursului și ce contează în fața comisiei de la interviu. Absolventă din această vară, tânăra de 23 de ani spune că a fost inspirată de reușita de anul trecut a colegei sale mai mari cu un an, April Roman.

Amelia Băbuță

Amelia Băbuță, 23 de ani, este originară din județul Neamț, unde a absolvit Colegiul Național „Roman-Vodă” din Roman. În 2015 a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și a dat pentru prima dată examenul dur de intrare a Institutul Național al Magistraturii, examen pe care unii îl dau de numeroase ori pentru a intra. Tânăra absolventă a intrat din prima și chiar de pe prima poziție. A fost notată cu 10 la interviu, ultima probă, unde, potrivit ei, membrii comisiei „caută să găsească oameni de caracter, care nu se îndoaie la orice suflare de vânt”. Citiți mai jos cum s-a pregătit pentru concurs, de ce îl are ca model pe Tolstoi și de ce vrea să se facă procuror, tânăra ce are ca hobby-uri lectura, cinematografia, teatrul, pictura, drumețiile și tenisul de masă.

Alin Golban

Alin Golban: Ai intrat din prima și chiar prima la INM. Cum te simți acum după concurs?

 

Amelia Băbuță: Extenuată, dar fericită. Acest examen a fost un adevărat maraton, plin de emoții și bucurii, ore intense de studiu și drumuri lungi până la București. Dar tot efortul a meritat.

<a „http://www.universuljuridic.ro/autor/babuta-amelia/” target=”_blank”>Amelia Băbuță

Alin Golban: Și anul trecut a intrat o proaspătă absolventă de la Cluj. O cunoști? Te-a inspirat?

Amelia Băbuță: O cunosc pe April Roman doar din vedere, dar a fost un adevărat model pentru cei care am dat examenul anul acesta. Ne întrebam oare cum a reușit, dar eram și liniștiți gândindu-ne că se poate. Am auzit numeroase povești cu eșecuri, iar reușita ei, pe mine cel puțin, chiar m-a inspirat.

Alin Golban: Te gândeai că o să intri așa sus?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Livia Maria Moldovan: Sincer, nu. A fost o surpriză plăcută. Plecasem cu gândul de a fi în cei 140, asta ne dorim toți. Mi-am dat seama după proba juridică de faptul că am șanse reale să intru, dar nu mă așteptam să fiu chiar prima.

Alin Golban: Cât a contat facultatea și cât pregătirea individuală pentru INM?

Amelia Băbuță: Foarte mult contează pregătirea în facultate, profesorii au un rol foarte important. Ei ne oferă baza și liniile directoare în însușirea cunoștințelor juridice, ne ghidează în acest sens, iar în același timp ne pregătesc și moral pentru viitoarele profesii juridice. Desigur, contează mult și studiul individual. La drept, mare parte e studiu individual și aici nu te mai poate ajuta niciun profesor. Depinde de fiecare să-și găsească o modalitate eficientă de a învăța.

Alin Golban: Îți dai seama că toți studenții și absolvenții vor să știe cum ai reușit?

Amelia Băbuță: Da, sunt conștientă. Și știu că mulți caută o rețetă secretă și nu sunt mulțumiți cu un răspuns precum „am învățat”, dar acesta este adevărul. Am învățat. Dar ca orice altă activitate și în drept ¾ e muncă, iar ¼ e acel ceva care ne definește pe fiecare. Dar cel mai mult contează munca. Fără muncă, talentul, sclipirea sau ce o fi nu e suficient.

Alin Golban: Cum te-ai pregătit pentru grilele din materiile juridice? Dar pentru cele de raționament?

Amelia Băbuță: Consider că pregătirea pentru proba juridică începe încă din anul I, semestrul I. Eu am învățat constant în toți cei patru ani de facultate și mi-am însușit treptat cunoștințele. Pregătirea nu începe cu un an înainte prin nopți nedormite și ore nesfârșite de studiu. Sincer, în anul patru am recapitulat, am reluat toate materiile din anii anteriori, fără să mă extenuez. Desigur, în cele două luni dintre susținerea examenului de licență și cel de INM am depus un efort mai mare, ceea ce este firesc. Am citit și doctrină, dar am preferat mai întâi să înțeleg și să cunosc codurile.

Pentru proba de raționament logic m-am pregătit în cele două săptămâni dintre examene. Am citit ghidul disponibil pe website-ul INM-ului și am rezolvat subiectele din anii trecuți. Personal, consider că m-a ajutat și faptul că în liceu am fost olimpică la logică. A trecut mult timp de atunci, dar gândirea logică nu se pierde. Plus, dreptul în sine e în mare parte logică.

Alin Golban: Până la urmă, diferența se face la interviu. Am văzut că primul clasat după prima etapă a fost respins la interviu. Cum îți explici?

Amelia Băbuță: Într-adevăr anul acesta membrii comisiilor au fost mult mai stricți cu notarea la interviu și am citit că își doresc să mărească importanța acestei probe. Am văzut că primul clasat la celelalte două probe a fost respins, dar nu sunt în măsură a mă pronunța asupra acestui aspect.

Alin Golban: Ai făcut o pregătire specială pentru interviu? Ce factori crezi că sunt importanți în fața comisiei?

Amelia Băbuță: Pregătirea pentru interviu nu este ceva foarte simplu, pentru că în mare nu știi ce să pregătești. Am citit codul deontologic, statutul și legea de organizare ale magistraților, precum și principiile de la Bangalore și alte documente asemănătoare, dar ei caută să te cunoască pe tine ca persoană, să vadă dacă vei face față profesiei de magistrat. Înainte de interviu, doamna profesor Andrea Chiș (profesor de drept procesual civil la drept UBB) a ținut o întâlnire cu cei care am ajuns la etapa interviului. Au fost câteva ore relaxante pe iarbă în parc în care am vorbit despre posibile subiecte, posibile răspunsuri, atitudinea în fața comisiei ș.a. Mie chiar mi-au fost de mare ajutor sfaturile doamnei profesor și sunt sigură că și altor colegi, de asemenea. Oricum, pe parcursul celor patru ani, numeroși profesori ne-au oferit sfaturi în ceea ce privește pregătirea pentru profesiile juridice.

Consider că membrii comisiei au apreciat foarte mult sinceritatea, seriozitatea și spontaneitatea. Sigur caută să găsească oameni de caracter, care nu se îndoaie la orice suflare de vânt și care sunt capabili să depășească eventuale obstacole care s-ar ivi în carieră.

Alin Golban: Ce întrebări ți s-au pus? Atât cât îți amintești.

Amelia Băbuță: Multe întrebări au vizat motivul pentru care am ales să dau la INM și să devin procuror și dacă sunt pregătită, cât și potrivită pentru această profesie. Au fost și întrebări de cultură generală privind cărți citite, filme, piese de teatru. Desigur, au fost și întrebările asupra eseului și asupra speței de etică juridică unde am observat că membrii comisiei încearcă să te pună în multiple scenarii care mai de care mai problematice.

Alin Golban: Deci înțeleg că vrei să devii procuror. De ce?

Amelia Băbuță: E o dorință care s-a înfiripat încă din anul I și care a devenit din ce în ce mai puternică pe parcurs. În liceu oscilam între drept și psihologie judiciară. Îmi plăcea ideea de a lucra cu victimele infracțiunilor, precum și cu făptuitorii. Am ales dreptul pentru că le îmbină pe ambele și pentru că te pune și în situația de a vedea mereu ambele laturi ale unei probleme. Profesia de procuror mi se pare una plină de provocări și e ceea ce caut, o profesie care să mă provoace mereu, care să mă surprindă. De asemenea, cum am fost atrasă încă de mică de latura umană, de dorința de a fi un sprijin celor din jur și societății în general, consider că-mi voi realiza acest deziderat astfel. Am făcut și practică la Parchetul de pe lângă judecătoria Cluj-Napoca, experiență care mi-a întărit decizia de a fi procuror.

Alin Golban: Ai un model în viață? Te rog să motivezi alegerea.

Amelia Băbuță: Am mai multe modele în viață sau, mai bine spus, persoane pe care le apreciez. Dacă ar fi să aleg un model, l-aș alege pe cel despre care am scris în fișa de interviu, și anume scriitorul L. N. Tolstoi, nu doar pentru că îi apreciez mult opera, dar și pentru că a dus o viață frumoasă, plină, exemplară. Setea lui de dreptate și compasiunea pentru cei oropsiți m-au determinat să mi-l aleg model și să mă conduc în viață după aceleași principii.

Alin Golban: Se spune că magistrații tineri vin schimbați după INM. Ce părere ai despre asta? Cum te vezi peste doi ani?

Amelia Băbuță: Am cunoscut persoane, colegi de facultate, prieteni care au terminat INM-ul și care sunt neschimbați, poate doar mai conștienți de rolul pe care îl au în societate, mai maturi. Eu plec de la ideea că a fi magistrat nu este un privilegiu, ci mai degrabă o responsabilitate. Și este o responsabilitate pe care sunt dispusă să mi-o asum cu seriozitate. Nu știu cum vor fi acești doi ani, dar îi aștept cu nerăbdare.

Alin Golban: O știi pe tânăra care a intrat de pe locul 2 și ce mesaj ai pentru ea?

Amelia Băbuță: Sincer, nu ne cunoaștem prea bine. Desigur, mă bucur că vom fi colege și îi doresc mult succes.

Admitere INM 2015. Interviu cu primul candidat admis: „A fi magistrat nu este un privilegiu, ci mai degrabă o responsabilitate” was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Amelia Băbuță

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Amelia Băbuță

Amelia Băbuță

Este absolventă a Facultății de Drept de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, viitor auditor de justiție.