Rezolvarea situaţiilor juridice care afectează executarea unei hotărâri penale. Contestație la executare respinsă ca inadmisibilă

27 mart. 2023
Vizualizari: 456
  • NCPP: art. 341 alin. (6) lit. a)
  • NCPP: art. 598 alin. (1)

Prin încheierea nr. 8 din 21 ianuarie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, secția Penală, în dosarul nr. x/2020, a fost respinsă, ca inadmisibilă, contestația formulată de petentul A. împotriva încheierii nr. 168/CP din 19.11.2020, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara.

În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., a fost obligat petentul la plata sumei de 150 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Pentru a pronunța această soluție, instanța de fond a reținut că, prin încheierea nr. 134/CP din 10.09.2020 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara, în baza art. 341 alin. (6) lit. a) C. proc. pen., a fost respinsă plângerea formulată de petentul A. împotriva ordonanței de clasare nr. 479/P/2019 din 02.04.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, menținută prin ordonanța nr. 53/II/2/2020 a prim-procurorului aceleiași unități de parchet.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 340 din 26 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând contestația la executare formulată, în raport cu dispozițiile legale incidente, Înalta Curte constată că aceasta este inadmisibilă, pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 598 alin. (1) C. proc. pen., contestația la executare poate fi formulată în următoarele situații: a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; c) când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

În speță, se constată că dispozițiile art. 598 C. proc. pen. au fost formal invocate, în condițiile în care motivele contestatorului A. nu se încadrează în cazul de contestație la executare menționat, cum, de altfel, nu se încadrează în niciuna dintre situațiile reglementate de art. 598 alin. (1) C. proc. pen.

În plus, prin hotărârea contestată nu a fost pronunțată o soluție de condamnare a contestatorului, în baza căreia să se execute o pedeapsă, ci o soluție de respingere, ca inadmisibilă, a contestației formulate.

În acest context, Înalta Curte amintește că, pe calea contestației la executare pot fi soluționate incidentele ivite după ce hotărârea a rămas definitivă, respectiv înainte sau în timpul executării hotărârii penale sau după executarea acesteia, însă în legătură cu aceasta, fiind permisă astfel rezolvarea situațiilor juridice care afectează executarea unei hotărâri penale.

Or, în cauză, se constată că, în mod succesiv, au fost formulate contestații, în cauza ce a avut ca obiect plângerea formulată de petentul A. împotriva încheierii nr. 134/CP din 10.09.2020 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara prin care, în baza art. 341 alin. (6) lit. a) C. proc. pen., a fost respinsă plângerea formulată de petent împotriva ordonanței de clasare nr. 479/P/2019 din 02.04.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, menținută prin ordonanța nr. 53/II/2/2020 a prim-procurorului aceleiași unități de parchet, hotărâre care excede sferei de incidență a dispozițiilor art. 598 alin. (1) C. proc. pen.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, contestația la executare formulată de petentul A. împotriva încheierii penale nr. 8 din 21 ianuarie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, secția Penală în dosarul nr. x/2020.

Va obliga contestatorul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, în sumă de 313 RON, se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Rezolvarea situațiilor juridice care afectează executarea unei hotărâri penale. Contestație la executare respinsă ca inadmisibilă was last modified: martie 26th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.