Revizuirea unei hotărâri dată de o instanţă de recurs. Hotărâri definitive potrivnice date de instanţe de acelaşi grad sau de grade deosebite (NCPC)

21 nov. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 841

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 376/2019

NCPC: art. 322 pct. 7

Potrivit dispozițiilor art. 322 pct. 7 C. proc. civ. „revizuirea unei hotărâri dată de o instanță de recurs, atunci când evocă fondul, se poate cere dacă există hotărâri definitive potrivnice date de instanțe de același grad sau de grade deosebite, în una și aceeași pricină, între aceleași persoane, având aceeași calitate”.

Prin intermediul acestui motiv de revizuire se protejează atât efectul negativ al autorității de lucru judecat, care interzice realizarea unei noi judecăți, în condiții de identitate de părți, obiect și cauză, cât și cel pozitiv, care presupune ca aspectul litigios dezlegat pe cale incidentală într-un proces să nu fie contrazis cu ocazia unei judecăți ulterioare.

Înalta Curte constată că, în cauză, nu se regăsește niciuna din aceste situații.

În speță, se susține contradictorialitatea Deciziei civile nr. 116/20.03.2018 pronunțată de Curtea de Apel Iași în Dosarul nr. x/2015 și a Deciziei civile nr. 37/14.02.2018 pronunțată de Tribunalul Iași în Dosarul nr. x/2014.

Prin Decizia civilă nr. 116/20.03.2018 pronunțată de Curtea de Apel Iași în Dosarul nr. x/2015 a fost respins recursul declarat de către A., prin reprezentant legal B., împotriva încheierii din 16.10.2017 pronunțată de Tribunalul Iași, pe care a menținut-o.

Dosarul nr. x/2015 are ca obiect constatarea nulității absolute a Hotărârilor de validare nr. 1297/2009 și nr. 150/2015 și a tuturor actelor subsecvente, emise de pârâții autorități publice locale și are ca părți pe reclamanta Regia Națională a Pădurilor – Romsilva – prin Direcția Silvică Vaslui și pe pârâții A., Comisia Județeană de Fond Funciar Iași – prin Prefect, Comisia Locală de Fond Funciar Țibănești prin Primar, Comisia Locală de Fond Funciar Deleni, prin Primar.

Prin Decizia civilă nr. 37/14.02.2018 pronunțată de Tribunalul Iași în Dosarul nr. x/2014 a fost admis recursul promovat de recurenta A. împotriva încheierii pronunțată la data de 20 octombrie 2017 de Judecătoria Hârlău, încheiere pe care a casat-o în tot și a trimis cauza spre continuarea judecății la Judecătoria Hârlău.

Dosarul nr. x/2014 are ca obiect obligarea pârâtei Comisia Județeană Iași pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată la soluționarea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate formulată de A., iar părți sunt reclamanta A. și pârâții Comisia Județeană Iași pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată, Comisia Locală de Fond Funciar Deleni, Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Iași, Statul Român Prin Ministerul Finanțelor Publice Reprezentant prin Direcția Generală Regională A Finanțelor Publice Iași.

Înalta Curte constată că hotărârile pretins potrivnice nu îndeplinesc condiția triplei identități de obiect, de cauză și de părți, pentru a fi incident motivul de revizuire invocat.

Rațiunea reglementării revizuirii prevăzute de pct. 7 al art. 322 C. proc. civ., o constituie necesitatea de a se înlătura încălcarea principiului puterii lucrului judecat când instanțele au dat soluții contrare în dosare diferite, dar având același obiect, aceeași cauză și aceleași părți, justificarea acestui caz de revizuire constând în imposibilitatea de a se executa asemenea hotărâri, care ar conține obligații ce nu pot fi aduse la îndeplinire simultan.

Pentru toate aceste considerente, văzând că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 322 pct. 7 C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire pendinte.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Principiile procedurei judiciare
Revizuirea unei hotărâri dată de o instanță de recurs. Hotărâri definitive potrivnice date de instanțe de același grad sau de grade deosebite (NCPC) was last modified: noiembrie 13th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter