Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2015: cuprinsul și rezumatele articolelor

11 ian. 2016
Vizualizari: 1352
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

I. JURISPRUDENȚĂ

A. DREPT CIVIL ȘI DREPT PROCESUAL CIVIL

1. Admisibilitatea/inadmisibilitatea apelului îndreptat împotriva unei hotărâri în care s-a analizat excepția nulității unui act juridic. Apel incident. Invocarea nulității unui act juridic pe cale de excepție (comentariu de judecător Anamaria Câmpean)

2. Validare poprire. Imposibilitatea repunerii în termenul de decădere printr-o altă modalitate decât cea prevăzută de lege (comentarii de avocat dr. Dragoș-Mihail Daghie și avocat Cătălin Munteanu)

3. Obligația de restituire a valorii de piață sau a prețului actualizat în temeiul art. 50 și art. 501 din Legea nr. 10/2001. Debitorul obligației de restituire – Ministerul Finanțelor Publice (judecător Nicoleta Țăndăreanu)

4. Cerere de recunoaștere a unei hotărâri străine. Neîndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 167 din Legea nr. 105/1992. Consecințe (judecător Roxana Popa)

5. Renunțarea la cererea principală de chemare în judecată. Cerere reconvențională. Prorogare legală de competență (judecător Bianca Elena Țăndărescu)

6. Competența soluționării unei acțiuni de divorț cu element de extraneitate. Inaplicabilitatea Regulamentului nr. 1259/2010 în materie de competență (judecător dr. Gabriela Cristina Frențiu)

 

B. DREPTUL AFACERILOR

7. Contract de asigurare. Acțiune în pretenții întemeiată pe dispozițiile art. 50 din Legea nr. 136/1995. Limitele răspunderii asiguratorului RCA (judecător dr. Nela Petrișor)

8. Contract de mandat. Revocarea unilaterală a mandatului. Condiții și efecte (judecător Minodora Condoiu)

9. Asigurări. Încetarea procesului penal prin împăcarea părților. Acțiune în despăgubiri formulată împotriva asigurătorului de răspundere civilă. Admisibilitate (magistrat-asistent Oana Stan)

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

C. DREPT ADMINISTRATIV

10. Cheltuieli de judecată. Punere în întârziere a autorității publice (judecător dr. Andreea Tabacu)

11. a) Nedepunerea întâmpinării în termen. Sancțiune

12. b) Recurs exercitat în materia contenciosului administrativ. Neîncadrare în criticile prevăzute de art. 488 C. pr. civ. Consecințe (judecător Viorel Terzea)

13. Recalificarea unei operațiuni juridice de către organele fiscale (judecător dr. Andreea Tabacu)

 

D. DREPTUL MUNCII ȘI DREPTUL SECURITĂȚII SOCIALE

14. Grupă de muncă. Efectele adeverinței eliberate de către angajator (comentariu de conf. univ. dr. Marioara Țichindelean)

15. Stabilirea competenței soluționării unei acțiuni în anularea deciziei de restituire a indemnizației de șomaj prin considerentele unei decizii date de completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (judecător dr. Gabriela Cristina Frențiu)

16. Încetarea de drept a contractului individual de muncă. Îndeplinirea cumulativă a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare (judecător Lizeta Harabagiu)

17. Abatere disciplinară comisă în perioada cercetării disciplinare prealabile a unei alte abateri disciplinare (judecător dr. Gabriela Cristina Frențiu)

 

E. DREPT PENAL ȘI PROCESUAL PENAL

18. Luare de mită. Achiziționarea de către mituitor, de la funcționarul public, a unui imobil supraevaluat în raport cu valoarea de piață a acestuia constituie infracțiunea vizată de art. 254 alin. (1) C. pen. raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (comentariu de judecător Delia Purice și judecător Sorina Siserman)

19. Sechestrul dispus în faza de judecată. Cale de atac. Constituționalitate (notă explicativă de judecător dr. Camelia Bogdan, cercetător CEREFREA)

 

F. RECURSURI ÎN INTERESUL LEGII ÎN MATERIE PENALĂ

20. Decizia nr. 15 din 21 septembrie 2015 în dosarul nr. 10/2015

 

G. HOTĂRÂRI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT ÎN MATERIE CIVILĂ

21. Decizia nr. 26 din 21 septembrie 2015 în dosarul nr. 1622/1/2015

22. Decizia nr. 27 din 21 septembrie 2015 în dosarul nr. 1701/1/2015

23. Decizia nr. 28 din 21 septembrie 2015 în dosarul nr. 1924/1/2015

24. Decizia nr. 29 din 21 septembrie 2015 în dosarul nr. 1925/1/2015

 

H. HOTĂRÂRI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT ÎN MATERIE PENALĂ

25. Decizia nr. 23 din 16 septembrie 2015 în dosarul nr. 2195/1/2015

 

II. DEZBATERI RRDJ

1. Asistent univ. dr. Alin Speriusi-Vlad – Hotărârea instanței de fond și căile de atac împotriva acesteia în sistemul noului Cod de procedură civilă (II)

În prima parte a studiului este tratat, pentru prima dată după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, obiectul căilor de atac, prezentându-se într-o enumerare exhaustivă toate hotărârile judecătorești, inclusiv încheieri atacabile separate, pronunțate în primă instanță, care nu pot forma obiectul apelului, fie pentru că sunt supuse doar recursului sau altor căi speciale de atac, fie pentru că sunt pronunțate în primă și ultimă instanță. Se regăsesc astfel toate excepțiile de la regula conform căreia toate hotărârile judecătorești pronunțate în primă instanță sunt supuse apelului, excepții reglementate atât prin noul Cod de procedură civilă, cât și prin dispozițiile procesual civile care se regăsesc în diferitele legi speciale, fiind vorba de 38 de categorii de hotărâri judecătorești și 25 de categorii de încheieri premergătoare sau nu, acestea nefiind supuse apelului, față de 43 de categorii de hotărâri judecătorești supuse doar apelului și 22 de categorii de încheieri judecătorești care pot fi atacate separat cu apel. Interesant este că și acum subzistă trei categorii de acte emise de autorități din afara sistemului instanțelor judecătorești care sunt supuse apelului. După acest studio quasiempiric, în partea a doua se concluzionează că art. 129 din Constituție, atât timp cât vorbește de dreptul părților (și al Ministerului Public) de a exercita căile de atac împotriva hotărârilor judecătorești, garantează dreptul de a formula o cale de atac împotriva unei hotărâri judecătorești care soluționează fondul cauzei în materie civilă, pornindu-se de la două decizii ale Curții Constituționale din România, respectiv Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 și Decizia nr. 967 din 20 noiembrie 2012.

2. Dr. Stelian Ioan Vidu Câteva aspecte privind evaluarea legală a daunelor-interese moratorii

Evaluarea legală a daunelor-interese moratorii își găsește aplicarea în materia obligațiilor de a face. Este indiferent dacă obligația executată cu întârziere este una pecuniară sau o altă obligație de a face.

Daunele-interese moratorii se datorează de la momentul la care debitorul este în întârziere (și care poate fi, după caz, data scadenței sau momentul epuizării termenului suplimentar de executare).

Limita minimă la care se stabilește cuantumul daunelor-interese este acela al dobânzii legale penalizatoare. În cazul unui prejudiciu suplimentar și, sub rezerva dovedirii lui, creditorul este însă îndreptățit la repararea în întregime a pagubei suferite.

3. Judecător dr. Gabriela Cristina Frențiu – Dreptul personalului didactic din învățământ la salariul stabilit prin Legea nr. 221/2008, ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 63/2011

Articolul tratează posibilitatea instanței de judecată de a interveni în vederea stabilirii în favoarea personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ a drepturilor salariale recunoscute acestuia anterior intrării în vigoare a Legii nr. 63/2011, pe considerentul că prin această din urmă lege salariul de bază a fost diminuat.

4. Judecător Adrian Vârgolici Considerații referitoare la lipsa prezentării la scadență și întocmirii protestului în raport cu drepturile emitentului biletului la ordin și avalistului acestuia

Demersul de față aduce în discuție apărările permis a fi făcute de către emitentul unui bilet la ordin, în calitate de obligat principal al acestui titlu cambial, prin raportare concretă la textele referitoare la cambie și la trasul acceptant expres prevăzute de Legea nr. 58/1934 și de Norma nr. 6/1994. De asemenea, sunt subliniate apărările ce pot fi făcute de avalistul emitentului biletului la ordin, în calitatea sa de obligat direct în cadrul respectivului titlu, fiind detaliate și aspecte ce vizează prezentarea titlurilor cambiale la scadență, întocmirea protestului, precum și solidaritatea debitorilor cambiali.

5. Judecător Diana Magdalena Bulancea – De ce nu trebuie restituit timbrul de mediu? O scurtă incursiune în istoricul taxelor auto din România și o analiză a consecințelor hotărârilor Curții de Justiție asupra reglementării lor

După o analiză completă a evoluției reglementării românești și a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene în privința taxelor auto introduse în România începând cu 1 ianuarie 2007, autoarea ajunge la concluzia că soluția legislativă în vigoare (privind timbrul de mediu) conține diferențe esențiale față de cele anterioare (analizate de Curtea de Justiție până în prezent). Aceste diferențe conduc la concluzia compatibilității acesteia cu jurisprudența existentă a CJUE, cu efectul nerestituirii timbrului de mediu. Autoarea subliniază pertinența și importanța jurisprudenței Curții de Justiție care permite unui sistem juridic național să refuze rambursarea unei taxe percepute fără a fi datorate în condiții care ar duce la o îmbogățire fără justă cauză a avânzilor cauză, jurisprudență care nu a fost avută în vedere până în prezent.

6. Judecător Cezar Hîncu – Competența de soluționare a unor litigii decurgând din Statutul Federației Române de Fotbal

Competența soluționării unor contestații împotriva actelor de decizie ale unor asociații de drept privat, chiar dacă acestea au fost declarate de utilitate publică, nu revine instanțelor de contencios administrativ, neputând fi asociate actelor de autoritate.

În situația în care Statutele sau Actele Constitutive ale asociațiilor prevăd o anumită procedură specială de soluționare, derogatorie de la dreptul comun, se aplică acea procedură, chiar dacă implică obligația de a nu se adresa instanțelor judecătorești.

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 1/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 4/2015

Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2015: cuprinsul și rezumatele articolelor was last modified: martie 11th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: