Revista Română de Jurisprudență nr. 1/2015: cuprinsul și rezumatele articolelor

11 mart. 2015
Vizualizari: 1323
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

I. JURISPRUDENȚĂ

A. DREPT CIVIL ȘI DREPT PROCESUAL CIVIL

1. Ordonanță președințială. Cerere formulată în baza art. 450 alin. (5) C. pr. civ., având ca obiect suspendarea provizorie a executării hotărârii atacate cu apel, până la soluționarea cererii de suspendare propriu-zise. Compunerea completului. Calea de atac (comentariu critic de judecător Traian Dârjan)

2. Suspendarea provizorie a executării hotărârii arbitrale naționale. Admisibilitate (comentariu de avocat Ștefan Dudaș)

3. Electa una via. Procedura insolvenței. Rezoluțiune de contract. Sarcina probei. Documente aflate în posesia reclamantei (magistrat-asistent Andreea-Daniela Funieru)

4. Hotărâre CEDO. Emiterea titlului de proprietate. Punere în posesie. Calitatea procesuală pasivă a Statului român (magistrat-asistent Gabriela-Simona Rotaru)

 

B. DREPTUL AFACERILOR

5. Persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală și întreprinderea familială. Debitori în procedura insolvenței. Sensul noțiunii de „patrimoniu al debitorului” (comentariu de judecător dr. Andreea Tabacu)

6. Malpraxis. Răspunderea asigurătorului instituției medicale. Condiții și efecte (judecător Rodica Zaharia)

7. Prescripție extinctivă. Întreruperea termenului prin recunoașterea creanței. Condiții și efecte (judecător Cosmin Horia Mihăianu)

 

C. DREPT ADMINISTRATIV

8. Incompatibilitatea funcției de consilier județean cu cea de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri. Statutul juridic al Direcției. Sfera de aplicare a art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003 (comentariu critic de conf. univ. dr. Lucian Săuleanu)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

9. Decizie privind validarea alegerilor pentru Colegiul Medicilor. Natura juridică a nulității reglementate la art. 52 lit. e) raportat la art. 38 alin. (1) din Regulamentul electoral privind alegerea conducerii Colegiului Medicilor din România la nivel central și teritorial, pentru alegerile din mandatul 2012-2016. Consecințe (judecător dr. Emanuel Albu)

10. Plăți de agro-mediu. Condiții de acordare și posibilitatea recuperării lor în cazul neîndeplinirii obligației de menținere a suprafeței declarate timp de 5 ani (judecător Andreea Tabacu)

 

D. DREPTUL MUNCII ȘI DREPTUL SECURITĂȚII SOCIALE

11. Suspendarea plății pensiei anticipate parțiale. Decizie de debit (trimisă de judecător Daniela Elena Opriș, cu comentariu de judecător dr. Lucia Uță)

12. Reorganizarea activității angajatorului. Concediere. Caracterul real și serios al măsurii (judecător dr. Gabriela Cristina Frențiu)

13. Suspendarea contractului individual de muncă pe durata cercetării disciplinare. Durata suspendării (judecător Elena Luissa Udrea)

14. Anularea deciziei de concediere. Repunerea părților în situația anterioară. Întoarcerea executării (judecător Adela Cosmina Bodea)

 

E. DREPT PENAL ȘI PROCESUAL PENAL

15. Infracțiunea de spălare a banilor. Autonomie. Lege penală mai favorabilă. Standarde internaționale (notă explicativă de judecător dr. Camelia Bogdan și notă completatoare de judecător dr. Săndel Lucian Macavei)

16. Părăsirea locului accidentului. Accident doar cu daune materiale (judecător Monica Rodina)

 

F. HOTĂRÂRI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT ÎN MATERIE CIVILĂ

17. Decizia nr. 9/2014 în dosarul nr. 10/1/2014/HP/C

18. Decizia nr. 10/2014 în dosarul nr. 11/1/2014/HP/C

19. Decizia nr. 1/2015 în dosarul nr. 12/1/2014/HP/C

20. Decizia nr. 2/2015 în dosarul nr. 13/1/2014/HP/C

 

G. HOTĂRÂRI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT ÎN MATERIE PENALĂ

21. Decizia nr. 21/2014 în dosarul nr. 23/1/2014/HP/P

22. Decizia nr. 22/2014 în dosarul nr. 24/1/2014/HP/P

23. Decizia nr. 23/2014 în dosarul nr. 25/1/2014/HP/P

24. Decizia nr. 26/2014 în dosarul nr. 28/1/2014/HP/P

25. Decizia nr. 1/2015 în dosarul nr. 29/1/2014/HP/P

26. Decizia nr. 2/2015 în dosarul nr. 30/1/2014/HP/P

 

II. DEZBATERI RRDJ

1. Lector univ. dr. Lucia Uță – Buna-credință în raporturile contractuale (I)

Buna-credință, ca stare psihologică, se concretizează în planul raporturilor juridice într-un ansamblu de acțiuni sau inacțiuni pe care trebuie să și le asume orice participant la viața juridică diligent și rezonabil.

Abuzul de drept, dolul, violența, frauda reprezintă manifestări ale relei-credințe în raporturile juridice, fiind sancționate de lege.

Buna-credință în contract poate însemna informare, confidențialitate, cooperare – care îmbracă forme diverse în funcție de natura contractului –, uneori chiar asistență și consiliere, precum și diligență în executarea obligațiilor.

 

2. Judecător Răzvan Anghel – Aspecte procedurale privind contestarea deciziilor de pensie, revizuirea și recalcularea pensiilor – sinteză de practică judiciară (I)

Articolul de față abordează o serie de probleme practice ivite în legătură cu contestarea deciziilor de stabilire a pensiilor în sistemul public de pensii și altor drepturi de asigurări sociale. În această primă parte sunt expuse soluții jurisprudențiale referitoare la condițiile de sesizare a instanței cu o astfel de contestație, respectiv parcurgerea procedurii administrative prealabile obligatorii și respectarea termenului de formulare a contestației, dar și situațiile în care asiguratul se poate adresa direct instanței, în lipsa unui răspuns al autorității administrative sesizate, din perspectiva dreptului de acces la o instanță. Expunerea în sinteză a considerentelor hotărârilor judecătorești este structurată în acord cu condițiile rezultate din analiza teoretică a prevederilor legale incidente.

 

3. Avocat Mădălin Enache – Procedura de cameră preliminară – scurte considerații privind neconstituționalitatea unor noi dispoziții legale

În contextul declarării neconstituționalității parțiale a procedurii de cameră preliminară în baza deciziilor Curții Constituționale nr. 599 din 21 octombrie 2014 și nr. 641 din 11 noiembrie 2014, se impune a se observa că, în ceea ce privește situația prevăzută de art. 345 alin. (3), Curtea a omis să facă aplicarea acestui raționament față de posibilitate acordată procurorului de a remedia actul de sesizare, în contextul în care lipsirea inculpatului de posibilitatea de a-și exprima în mod informat și efectiv opinia față de răspunsul procurorului conduce la încălcarea dreptului la un proces echitabil al inculpatului, prin lipsirea acestuia de contradictorialitatea efectivă a procedurii.

Astfel, se observă că în procedura orală în fața instanței de judecată dreptul la apărare al inculpatului (sau al oricărei alte părți) este limitat la exprimarea unui punct de vedere (a unor noi cereri și excepții) exclusiv în fața instanței de judecată, verbal, deci fără a avea posibilitatea pregătirii unui memoriu scris, ca și în prima etapa a acestei proceduri și cum are, de altfel, și Parchetul [răspunsul acestuia fiind și trebuind sa fie unul scris, cu exigențele de formă și de conținut specifice, astfel cum rezultă din dispozițiile art. 328 și art. 329, cu aplicarea și a art. 286 alin. (1) C. pr. pen.].

Această procedură încalcă egalitatea de arme între procuror și (în principal) inculpat, ca aspect esențial al dreptului la un proces echitabil și la efectivitatea apărării, prin aceea că acesta din urmă nu beneficiază de aceleași drepturi și înlesniri procesuale ca acuzarea, în principal în sensul de a i se comunica o copie a actului de sesizare refăcut sau completat, față de care să poată din nou formula un memoriu de cereri și excepții.

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 4/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2015

Revista Română de Jurisprudență nr. 1/2015: cuprinsul și rezumatele articolelor was last modified: martie 11th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: