Criza

3 feb. 2017
Vizualizari: 1313

Ieri a fost sărbătorită în America tradiționala Zi a marmotei, marcată în fiecare an la 2 februarie, ziua în care marmota prezice vremea pentru următoarele șase săptămâni.

Din păcate, previziunile marmotei nu ne pot ajuta să aflăm și viitorul politicii dâmbovițene, care a inflamat opinia publică din România.

Mergem în stradă, acolo unde protestele au continuat miercuri seară în capitală și în marile orașe, ajungându-se la un număr record de manifestanți, peste 150.000, poate cel mai mare de la Revoluție până azi.

„Peste 100.000 de oameni au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți față de adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, au declarat surse oficiale.” scrie Mediafax.

Protestul pașnic a degenerat din cauza unor grupuri organizate, care au atacat jandarmii cu sticle incendiare, petarde, bâte, pietre și diverse obiecte metalice. Poliția a reținut 60 de personae, care au atacat forțele de ordine și face cercetări cu privire la implicarea galeriilor de fotbal ale cluburilor Dinamo și Rapid în aceste proteste de stradă.

„Din nefericire, un protest pașnic s-a transformat, în această seară, într-unul violent. De la bun început, țin să precizez că respect dreptul românilor de a protesta. Trăim, însă, zile în care manipularea atinge cote alarmante. Cum spuneam, din păcate, în această seară, situația a degenerat și vorbim despre doi jandarmi și trei protestatari răniți, care se află la spital pentru îngrijiri medicale. Fac un apel la calm și la o informare corectă a românilor care sunt îngrijorați de situația de astăzi. Mulțumesc Jandarmeriei Române pentru modul în care a acționat în această seară, convins fiind că totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violență”, a scris premierul Grindeanu pe pagina sa de Facebook, notează Mediafax.

Dar îndemnurile la calm ale premierului Grindeanu nu rezolvă problema care i-a scos pe români în stradă.

Guvernul Grindeanu plătește pentru toate tensiunile acumulate în societatea românească în ultimii 25 de ani, în care numirile politice au făcut foarte mult rău României, prin promovarea unor persoane incompetente sau chiar rău-intenționate, generând astfel abuz și corupție.

Comunicarea deficitară a guvernului Grindeanu pe tema modificării legilor Justiției este o altă cauză a protestelor din aceste zile.

News.ro arată că ministrul Florin Iordache încearcă în cel de-al 12-lea ceas să demonteze „argumentele” protestatarilor oferind explicații suplimentare publicului: „Oamenii au ieșit în stradă, indignați de Ordonanța de urgență a Guvernului, folosind argumente preluate de pe rețelele sociale. Doar că nu e nimic secret, ilegal sau imoral în caracterul acestei ordonanțe. Și, voi explica acest fapt cu contra-argumente la „argumentele” vehiculate pe rețelele de socializare. Îi îndemn pe toți cei care și-au strigat în stradă nemulțumirile să citească cu atenție și responsabilitate, cu ochii lor și nu „prin ochii altora”, textul ordonanței de urgență”.

În Parlament, „PNL și USR au depus miercuri moțiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”, notează Agerpres.

„Aceasta este moțiunea de cenzură pe care PNL, împreună cu USR, o depun astăzi. Este numită „Guvernul Grindeanu – Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România”. Este primul demers politic important pe care Opoziția îl face astăzi în România într-un moment de cumpănă, într-un moment în care prin ordonanțe de urgență, prin decizii ale Guvernului, se încearcă legalizarea furtului în România. Noi sperăm ca toți cetățenii de bună-credință să susțină acest demers în spațiul public, de asemenea, ne dorim ca toți parlamentarii care cred în supremația legii, care au bună-credință și respectă cetățeanul, să voteze această moțiune de cenzură. Aceasta este soluția legală, instituțională, pentru demisia Guvernului și de asemenea soluția pentru a putea ajunge la alegeri anticipate”, a spus președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

„Asociația Magistraților din România (AMR) susține că nu există o situație excepțională sau extraordinară care să justifice procedura de urgență și modul netransparent de concepere a actelor normative vizând grațierea și modificarea Codurilor penale”, notează ziariștii de la Agerpres.

Tot Agerpres redă și poziția DIICOT față de ordonanțele ministrului Iordache: „Colegiul de conducere al DIICOT susține că ordonanța adoptată de Guvern, de modificare a Codurilor penale, a indus riscul unor condiții favorizante pentru fenomenele infracționale, procurorii exprimându-și îngrijorarea în legătură cu tehnica legislativă „precară” utilizată în cuprinsul O.U.G. referitoare la denunț”.

Șase țări partenere ale României – Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii – cer Guvernului României să nu „dea înapoi” lupta anticorupție, se arată într-un comunicat comun trimis Agerpres de către misiunile diplomatice.

 „Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare referitor la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani. (…) Contrară opiniei unanime exprimate de întreaga comunitate judiciară și responsabilă de menținerea statului de drept, de actori credibili ai societății civile și în pofida îngrijorărilor afirmate de cetățenii români în cursul ultimelor două săptămâni, această acțiune nu poate decât să afecteze poziția României în comunitatea internațională și riscă să pună în pericol parteneriatele bazate pe valorile comune ce decurg din principiile directoare ale UE și NATO”, se arată în comunicatul statelor partenere.

„Sperăm că Guvernul României va întoarce acest curs nefericit”, scrie în finalul Comunicatului, citat de Agerpres.

Agerpres scrie și despre scrisoarea transmisă conducerii Comisiei Europene de premierul Grindeanu.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Premierul Sorin Grindeanu reiterează „angajamentul ferm al tuturor instituțiilor și factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupției” într-o scrisoare transmisă, miercuri, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans”, scrie Agerpres.

TVR notează pe site-ul său că: „Procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat joi că la DNA există în investigare un dosar în legătură cu adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală”.

Reacția ministrului Iordache nu a întârziat să apară.

RomâniaTV.net scrie: „Ministerul Justiției precizează că DNA a solicitat instituției înscrisuri legate de elaborarea și emiterea O.U.G. de modificare a codurilor penale. Ministerul Justiției susține că „declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”.

Joi dimineață, un ministru al cabinetului Grindeanu a demisionat.

„Într-o postare pe Facebook, Florin Jianu și-a anunțat demisia de la șefia Ministerului pentru Mediul de Afaceri, acesta fiind primul ministru care părăsește Cabinetul Grindeanu, pe fondul protestelor masive de stradă”, anunță Mediafax.

Tot joi, la orele 11:00, președintele Iohannis a ținut o conferință de presă. HotNews notează: „Aseară au avut loc demonstrații masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înteles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanțe de modificare a Codului Penal și au aratat foarte clar ce vor: un stat de drept. (…) La Ministerul de Interne s-a știut exact cand, unde și ce grupuri se pregătesc să spargă demonstrația. În loc să-i izoleze unde s-au adunat, i-au lasat liberi să se amestece printre demonstranții pașnici, punând în pericol nu doar demonstrația, ci sănătatea și chiar viața românilor simpli, care s-au dus să demonstreze pașnic. Foarte grav mi s-a părut că doamna ministru de interne a spus că nu a știut nimic. E cu atât mai grav, înseamnă că nu conduce ministerul și doar stă în minister. E inadmisibil. Solicit doamnei ministru de interne si Jandarmeriei lămuriri scrise”.

Klaus Iohannis a mai anunțat că a decis să sesizeze Curtea Constitutională în privința ordonanțelor. „Este evident vorba de un conflict juridic de natură constituțională între Guvern, sistemul de justiție și Parlament”, scrie HotNews.

Mișcările de stradă din România îngrijorează, pentru că vin într-un moment internațional delicat, marcat de o schimbare a politicii externe americane, dar și de ieșirea Angliei din UE.

La doi pași de noi, la Budapesta, Vladimir Putin efectuează o vizită „menită să relanseze cooperarea economică dintre cele două țări, în pofida sancțiunilor europene împotriva Moscovei”, după cum scrie Agerpres.

Agerpres redă o declarație a analistul politic rus, Fiodor Lukianov, care a explicat semnificația vizitei: „Vladimir Putin dorește să își manifeste „spijinul față de o țară care se pronunță pentru bune relații cu Rusia și ridicarea sancțiunilor” împotriva Moscovei”.

„Potrivit șefului diplomației ungare, această vizită îi va permite lui Viktor Orban, care a fost unul dintre puținii șefi de excutiv ce și-au exprimat deschis sprijinul pentru Donald Trump în timpul campaniei sale, „să asculte punctul de vedere rus în legătură cu posibilitățile unei apropieri între Rusia și Statele Unite”, mai scrie Agerpres.

În Ucraina, „președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, ia în considerare organizarea unui referendum pentru a determina dacă ucrainenii au o poziție favorabilă față de aderarea la NATO. În acest moment, sondajele de opinie arată că 54% dintre cetățenii ucraineni se declară favorabili aderării”, scrie Reuters, citată de News.ro.

Bună dimineața!

Criza was last modified: februarie 2nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: