Lupte la baionetă

28 oct. 2016
Vizualizari: 2508

Lupte la baionetă

Știrea bombă a acestui sfârșit de an vine din Parlament: „Legea răspunderii magistraților, adoptată tacit”, scrie DC News.

Proiectul adoptat impune sancțiuni drastice pentru magistrații, care iau decizii cu rea-credință sau care sunt neglijenți.

DC News mai notează că: „Proiectul de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 mai propune ca termenul de prescripție a dreptului la acțiune să fie de cinci ani, în cazul în care persoana vătămată a suferit pierderi materiale, și de 8 ani, în cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate. În prezent, termenul de prescripție e de un an”.

Potrivit luju.ro, citat de aceeași DC News, „în cazul condamnării la CEDO, statul va fi obligat să se îndrepte cu acțiune în regres împotriva magistraților”.

Trebuie spus că pentru acest proiect de lege, care a trecut de Camera Deputaților, Senatul este for decizional. Este un subiect important, care merită să fie urmărit cu atenție  în următoarele săptămâni.

Pănă una alta, în justiție continuă bătălia pentru CSM.

Portalul Universul juridic titra ieri: „27 octombrie 2016: Adunările generale pentru alegerea judecătorilor și procurorilor membri ai CSM”.

Alegerile merg în linie dreaptă. După data de 2 decembrie vom ști care sunt noii aleși ai magistraților.

Revenim la un subiect, pe care anticipam,  încă de luni, că va fi pe agenda agențiilor de știri  în această săptămână: ASF și noile polițe RCA. Hot news a adus ieri în discuție prețul noilor polițe RCA. „Tinerii cu vârste mai mici sau egale cu 25 de ani, care dețin mașini puternice, cu o capacitate cilindrică de peste 2500 cmc vor avea de plătit cel mai scump RCA, de 3.087 lei, potrivit tarifelor maxime stabilite de ASF și detaliate în proiectul de hotărâre de guvern supus dezbaterii publice de Ministerul de Finanțe” – noteză ziariștii de la Hot news, anunțând și tariful minimal pentru o poliță RCA -547 lei – valabil pentru bătrânii cu vârste de peste 60 de ani, cu mașini cu o capacitate sub 1200 cmc. La ce să ne așteptăm? Probabil că pe străzile din România vor circula și mai multe autoturisme înmatriculate în Bulgaria, dacă polițele rămân la acest nivel.

Hot news  mai scrie că „CCR a amânat decizia în dosarul privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex”, magistrații urmând  să reia ședința pe 29 noiembrie.

Majoritatea ziarelor de azi descriu secvențe din „simultanul” de șah, pe care procurorii îl dau politicienilor înscriși pe listele parlamentare.

În paralel, partidele caută strategii cu accente naționaliste, pentru a stimula prezența la vot al românilor din diasporă.

Și pentru a avea un tablou complet al emigrației românești, cităm dintr-un un raport al Băncii Mondiale, prezentat de Agerpress: Peste 3 milioane de români s-au mutat în străinătate pentru a munci, România fiind  a 4-a țară din UE, după numărul de emigranți”.

România de peste granițe este România care ține sub perfuzii mare parte a României sărace, de acasă.

Și, pentru că vorbim despre cei care nu realizează venituri, dar trăiesc din banii veniți de la rudele din străinătate, portalul universul juridic le dă o veste nu tocmai plăcută: s-a stabilit Procedura de declarare și stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, precum și pentru aprobarea unor formulare (OPANAF nr. 2731/2016).

Bună dimineața!

Lupte la baionetă was last modified: octombrie 31st, 2016 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: